Final Fantasy XIV: Shadowbringers Review

Ένας νέος κόσμος, ένας "νέος" ήρωας!Εδώ και 6 χρόνια το Final Fantasy XIV δίνει το φιλί της ζωής...

Ένας νέος κόσμος, ένας “νέος” ήρωας!

Εδώ και 6 χρόνια το Final Fantasy XIV δίνει το φιλί της ζωής σε ένα genre που αργοπεθαίνει και είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα -αν όχι το καλύτερο- MMORPG στην αγορά αυτή τη στιγμή. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο θάνατος και η αναγέννηση του Final Fantasy XIV

Το Final Fantasy XIV πρωτοκυκλοφόρησε το 2010 για PS3 και PC και ήταν πραγματικά σπασμένο. Απίστευτα grinds, υπερβολικά δύσχρηστο έως και άχρηστο UI και γενικότερα μια εμπειρία χειρότερη από αυτή που φαντάζεστε.

Όλα άλλαξαν όμως όταν ο Naoki Yoshida πήρε τα ηνία του παιχνιδιού και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια και μετά από πολλά updates και patches έκανε το παιχνίδι τουλάχιστον playable. Ταυτόχρονα με αυτό όμως, ο Naoki Yoshida και η ομάδα του στα παρασκήνια δουλεύουν πάνω σε μια μεγάλη έκπληξη για τους hardcore fans του παιχνιδιού αλλά και της σειράς σαν σύνολο. Με την πλήρη υποστήριξη της Square Enix, ο Naoki Yoshida και η ομάδα του ξανάφτιαξε το Final Fantasy XIV από το μηδέν!

Έτσι λοιπόν οι σεναριογράδοι γράφουν μια ιστορία που οδεύει προς το Calamity και την καταστροφή του κόσμου. H Eorzea, ο κόσμος του Final Fantasy XIV, καταστρέφεται από τον Bahamut μετά από μια τεράστια in-game μάχη και οι servers κλείνουν στις 11 Νοεμβρίου 2012.

Στις 24 Αυγούστου 2013 η δημιουργία της Square Enix επανακυκλοφόρησε με το όνομα Final Fantasy XIV: A Realm Reborn και κανείς δεν περίμενε αυτό που ακολούθησε. Ένα παιχνίδι που με το ζόρι μπορούσες να παίξεις έγινε ένα από τα καλύτερα και πιο επιτυχημένα MMORPG.

6 χρόνια αργότερα

Έξι χρόνια και δύο expansion αργότερα φτάνουμε στο Shadowbringers, το νεότερο expansion του Final Fantasy XIV.

Το Shadowbringers κυκλοφόρησε στις 2 Ιουλίου 2019 φέρνοντας μαζί του αρκετές αλλαγές, κάποιες καλές και κάποιες όχι τόσο, όπως σε κάθε MMO άλλωστε. Ένας καινούργιος κόσμος, νέοι εχθροί αλλά και παλιότεροι που επιστρέφουν, δύο νέα Jobs, δύο νέα races (Hrothgar και Viera) και 10 ακόμα levels που αυξάνουν το level cap στο 80.

The Story So Far

Χωρίς να μπούμε σε spoilers ας δούμε την ιστορία του Shadowbringers. Εσείς, ο παίκτης, είστε ο Warrior of Light, εκλεκτός της Haydelyn, της “θεάς” του φωτός. Είστε γνωστός ή γνωστή σε όλους, καθώς έχετε ήδη σώσει τον κόσμο από σίγουρη καταστροφή αρκετές φορές.

Μετά από κάποια περίεργα φαινόμενα που ξεκίνησαν προς το τέλος του τελευταίου expansion ξυπνάτε σε ένα δάσος που δεν αναγνωρίζετε, σε έναν νέο κόσμο, άγνωστο για εσάς κάτω από έναν αφύσικο, περίεργο και μόνιμα εκτυφλωτικά λαμπερό ουρανό. Ξαφνικά είστε ένας άγνωστος, σε έναν ξένο και ίσως αφιλόξενο κόσμο και κάπου εκεί ξεκινά η νέα σας περιπέτεια. Σε αυτόν τον νέο κόσμο ανακαλύπτετε πως το Light έχει καταστρέψει τα 9/10 του πλανήτη και αρκετά γρήγορα καταλαβαίνετε πως εδώ δεν θα είστε Warrior of Light, αλλά ο Warrior of Darkness προσπαθώντας να σώσετε τον κόσμο και να ξαναφέρετε την νύχτα στον ουρανό μετά από 100 χρόνια.

Η ιστορία του Shadowbringers φλερτάρει με ιδέες που δεν βλέπουμε συχνά σε παιχνίδια, όπως η πιθανή συμπάθεια ή αναγνώριση λογικής στο πρόσωπο του εχθρού και είναι ίσως η καλύτερη ιστορία που έχω δει στα τελευταία 6 χρόνια που παίζω Final Fantasy XIV, με συνεχείς ανατροπές που σας κάνουν να αναρωτιέστε αν είστε τελικά ο “κακός” της ιστορίας.

Η ιστορία του Shadowbringers είναι ίσως η καλύτερη που έχω δει στα τελευταία 6 χρόνια που παίζω Final Fantasy XIV.

Προσωπικά παίζοντας το Shadowbringers έπιασα τον εαυτό μου να μην θέλω να κάνω logout για να δω το που πάει αυτή η ιστορία κάτι που έχω να νιώσω από το Final Fantasy Χ, ένα από τα αγαπημένα μου στη σειρά και για μένα μια από τις πιο όμορφες ιστορίες.

Η ολοκλήρωση του Main Scenario διαρκεί περίπου 40 ώρες και θα σας οδηγήσει στο νέο Max Level που είναι το 80.

Δύο νέα Jobs και πολλές αλλαγές

Δύο νέα Jobs προστίθενται στο Final Fantasy XIV με την άφιξη του Shadowbringers, οι Gunbreaker και Dancer, και μαζί τους φέρνουν αλλαγές και σε αρκετά άλλα Jobs, καθώς και σε κάποιους μηχανισμούς του gameplay.

Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά ξεκινώντας από ένα από τα αγαπημένα μου, τον Gunbreaker. O Gunbreaker είναι ένα Tank Job, κάτι που δεν περίμενα. Τελικά μας έκανε την χάρη η Square Enix να νιώσουμε σαν τον Squall Leonheart με το Gunblade του να θερίζει εχθρούς.

Final Fantasy XIV Shadowbringers Preview

Αρχικά είχα τους ενδοιασμούς μου για το Job αυτό, καθώς στο μυαλό μου δεν ταίριαζε η ιδέα και το identity του Gunblade και του Squall στη φόρμα ενός Tank. Παρόλα αυτά έχω πραγματικά ερωτευτεί το Job αυτό και είναι πολύ πιθανό να είναι το Job που θα με ξεκολλήσει από τον Paladin μετά από 6 χρόνια. Εξάλλου δεν θα είναι δύσκολη αλλαγή, καθώς και ο Paladin είναι και αυτό ένα Tank Job.

To lore και η χρηστικότητα του Gunblade έχει αλλάξει λίγο για να μπορεί να ενταχθεί στον κόσμο της Eorzea, αλλά δεν είναι τόσο αλλαγμένη η λογική του όπλου έτσι ώστε να γίνεται κάτι ξένο για τους harcore fans της σειράς.

Ο Gunbreaker είναι ένα Tank με γρήγορους ρυθμούς, ίσως το πιο γρήγορο playstyle απ’ ολα τα Tank Jobs του Final Fantasy XIV, με πολλά combos και φανταστικά εφέ. Δεν θα αναφερθώ καθόλου για το balance του class, καθώς είμαστε λιγότερο από ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του expansion και ακόμη δεν έχουμε περάσει από τα πρώτα balance changes, τα οποία έρχονται πολύ σύντομα. Θα πω όμως πως σαν παίκτης με εμπειρία στο tanking στο FFXIV το damage mitigation του Gunbreaker είναι λίγο ελλιπές σε σχέση με τα άλλα tanks όχι όμως σε βαθμό που να τον καθιστά unplayable.


Ένα από τα καλύτερα στοιχεία του Final Fantasy XIV είναι το balance του και πως όποιο job και να επιλέξετε να παίξετε θα μπορείτε να ολοκληρώσετε όλο το content του παιχνιδιού και κανείς δεν θα σας πει, “Όχι πρέπει να παίξεις το τάδε job για να σε πάρω στο raid”.

Περνώντας στον Dancer, το δεύτερο Job που ήρθε με το Shadowbringers, ένα Physical Ranged DPS Job με έμφαση στο Support. Ως Dancer πραγματικά χορεύετε στο πεδίο της μάχης χτυπώντας τους εχθρούς σας με τα Chakram σας, το όπλο επιλογής του Dancer, αλλά ταυτόχρονα δίνοντας buffs στους συμμάχους σας.

Screenshot showcasing the Shadowbringers expansion for Final Fantasy XIV Online.

Προφανώς αυτή η support μορφή του job το κάνει να είναι έχει ένα από τα χαμηλότερα DPS στο παιχνίδι αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό είναι λογικό και δεν θα αλλάξει. Ο Dancer φέρνει πολλά στην ομάδα με βασικότερο όλων το 5% σχεδόν μόνιμο damage buff σε έναν άλλο παίκτη της επιλογής σας και άλλο ένα 5% Damage buff για όλους όσους είναι κοντά σας όταν χορεύετε έναν από τους χορούς σας. Έτσι λοιπόν το χαμηλό DPS του Dancer είναι μια ηθελημένη επιλογή από την πλευρά των developers, καθώς η δουλειά του είναι να ανεβάζει το damage όλων των άλλων.

Ο Dancer θυμίζει αρκετά τον Bard σε μια παλαιότερη μορφή του, αλλά αντί για τραγούδια χρησιμοποιεί τους χορούς του για να βοηθήσει τους συμμάχους του.

Αυτό είναι ένα ακόμα από τα πολύ καλά σημεία του Final Fantasy XIV: Shadowbringers. Κάθε Job έχει λόγο ύπαρξης, έχει τα υπέρ και τα κατά του. Ναι, υπάρχει το καλύτερο DPS στο παιχνίδι σε ranged, magical αλλά και melee, αλλά δεν θα γεμίσετε το raid σας μόνο με αυτά τα jobs περιμένοντας να καταστρέψετε κάθε εχθρό χωρίς κανένα πρόβλημα.

Νέες περιοχές, Nέα Dungeons, Trials και Raids

Εκτός από μια αρκετά βαρετή περιοχή, το Amh Araeng, που είναι πολύ παρόμοιο με τις υπάρχουσες τοποθεσίες με θέμα την έρημο από το Realm Reborn, οι νέες περιοχές είναι πανέμορφες και έξυπνα “χτισμένες”, καθώς η Square Enix συνεχίζει να πειραματίζεται με έννοιες άγριας αναζήτησης και out of the box ιστορίες που μας επιτρέπουν να επενδύσουμε σε αυτές που κανονικά θα ήταν μια 10λεπτη αγγαρεία για experience points σε ένα τυπικό MMO. Προφανώς υπάρχουν κάποια τυπικά quests του τύπου “σκότωσε x αριθμό εχθρών”, αλλά αν δώσετε προσοχή στο διάλογο, είναι πολύ πιθανό πως θα απολαύσετε και αυτά.

 

Ένα μείγμα σύγχρονων και κλασικών αρχέτυπων που έχουμε δει σε πολλά MMO κάνουν την εμφάνιση τους στα dungeons του Shadowbringers. Αρκετά dungeons δοκιμάζουν νέες λογικές και τακτικές και κάνουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά, παρουσιάζοντας διασκεδαστικά minibosses και ίσως τώρα, για πρώτη φορά, έχει γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να συνδεθούν πραγματικά με τo όλο story. Το τελικό boss κάθε dungeon δεν είναι απλά ένας τυχαίος εχθρός, αλλά μια συνάντηση που βοηθάει να συνεχιστεί η ιστορία με λογική και χωρίς κενά.

Το σύστημα “Trust”, το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα party με NPC για να μπείτε σε dungeons και να παρακάμψετε τα queues, είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα προσθήκη που ενισχύει την αίσθηση του “πραγματικού Final Fantasy”.

Το σύστημα “Trust”, το οποίο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα party με NPC για να μπείτε σε Dungeons και να παρακάμψετε τα queues, είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα προσθήκη που ενισχύει την αίσθηση του “πραγματικού Final Fantasy”. Με το “Trust System” μπορείτε να μπείτε σε όλα τα dungeon του Shadowbringers που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία του expansion με χαρακτήρες που γνωρίζετε όπως ο Alphinaud και η Alisaie και είναι λογικό να είναι μαζί σας καθώς μέσα από την ιστορία σας βοήθησαν να φτάσετε σε αυτά, παρά τρεις άλλους “άγνωστους” πραγματικούς παίκτες.

Τα dungeons που θα τρέξετε με το νέο Trust System σας δίνουν λιγότερο loot και είναι πιο αργά από το να τα ολοκληρώνατε με άλλους παίκτες καθώς -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- οι Trust NPCs δεν χρησιμοποιούν καθόλου AoE. Σίγουρα αν θέλετε να είστε γρήγοροι καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε να τα ολοκληρώσετε με άλλους παίκτες, αλλά αν θέλετε παίζοντας το story να μείνετε immersed καθ’όλη τη διάρκεια του τότε θα αγαπήσετε πραγματικά το νέο αυτό σύστημα.

Tα Trials του Shadowbringers είναι απλά συναρπαστικά. Κάθε ένα διαθέτει mechanics που θα κρατά τον συντονισμό και τη συνεργασία των παικτών στο προσκήνιο, αλλά με προσεκτική εκτέλεση μπορεί να ξεπεραστούν με σχετική ευκολία.

Τέλος για τα καινούργια raids δεν μπορώ να πω πολλά χωρίς να κάνω spoils. Θα δείτε τον Titan αλλά και τον Leviathan να επιστρέφουν ως μάχες με άλλη μορφή αλλά με τρόπο που ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία του raid και τον λόγω για τον οποίο είστε εκεί. Είμαι σίγουρος πως στα επόμενα στάδια του raid θα δούμε και την Garuda να επιστρέφει.

 

Μπορώ να πω είναι πως η επιρροές του Final Fantasy VIII είναι εμφανείς ειδικά στο soundtrack και αυτό θα γίνει προφανές μετά το τέλος του Main Scenario όταν πλησιάσετε την περιοχή που λαμβάνει μέρος το πρώτο raid του Shadowbringers. Εξάλλου το Shadowbringers είναι το expansion που μας έφερε τον Gunbreaker άρα είναι λογικό να υποθέσουμε πως το Final Fantasy VIII θα είναι στο προσκήνιο καθ’ όλη τη διάρκεια του expansion.

Tο soundtrack του είναι καλύτερο από ποτέ. Η μουσική στο Final Fantasy XIV ήταν πάντα το δυνατό του σημείο, αλλά στο Shadowbringers είναι μαγευτική. Είναι το είδος της μουσικής που πολλοί θα αναζητήσουν και θα ακούσουν και εκτός του παιχνιδιού, και αυτό είναι μια μεγάλη φιλοφρόνηση για ένα video game soundtrack.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την CD Media.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.