Ομάδα με όλα τα γράμματα κεφαλαία…

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για την επικείμενη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τη Φενέρμπαχτσε και τα στοιχεία, που θα δώσουν τη νίκη στην ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Ο Παναθηναϊκός, με νέο προφίλ, μπαίνει απόψε στην μάχη του δεύτερου γύρου στο ΤΟΠ 16 της Ευρωλίγκα με αντίπαλο ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που επιστρέφει στο ΟΑΚΑ με την φόρμα της Φενέρ!

Η ανάγκη του τριφυλλιού για ενίσχυση ήταν  οφθαλμοφανής και  ο Τζόρτζεβιτς πρόσθεσε στην πράσινη μηχανή όχι μόνο ένα, ή, δύο, αλλά τρεις παίκτες! Όπως φάνηκε στο παιχνίδι με τον  ΠΑΟΚ για το ελληνικό πρωτάθλημα, οι δύο αμερικανοί γκαρντ Χέϊνς και Ουίλιαμς θα πάρουν άμεσα θέση δίπλα στους Διαμαντίδη, Καλάθη και Φελντέϊν, ενώ η τελευταία άφιξη, ο Χάντερ που θα ενισχύσει την γραμμή των ψηλών, ενδεχομένως να πάρει κάποιο χρόνο απέναντι στην πολύ αθλητική φροντλάϊν των Τούρκων.

Είναι προφανές ότι οι νέοι παίκτες θα χρειαστούν χρόνο για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στην φιλοσοφία του προπονητή τους, αλλά και να μάθουν να συνεργάζονται με τους νέους συμπαίκτες τους. Τέτοιες πολυτέλειες, όμως, δεν υπάρχουν και οι τρεις αμερικανοί (από τους οποίους οι δύο παίζουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη) θα πρέπει να κάνουν on the job training. Με άλλα λόγια να μάθουν ότι χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα να έρχονται και τα θετικά αποτελέσματα.

Η ελληνική ομάδα έχει απόψε απόλυτη ανάγκη  τη νίκη, για να έχει βάσιμες ελπίδες για την κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας στα πλέι οφς. Η αποστολή των παικτών του Τζόρτζεβιτς δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι Τούρκοι έχουν πετύχει το απόλυτο (7/ 7) στον πρώτο γύρο, έχουν βελτιώσει σημαντικά την απόδοση τους στην δεύτερη φάση της διοργάνωσης  και με τον Ζοτς στην άκρη του πάγκου αποκλείεται να παρουσιαστούν πνευματικά ανέτοιμοι ή, αδιάφοροι με την έννοια ότι έχουν ήδη προκριθεί και βρίσκονται αγκαλιά με την πρώτη θέση, άρα μια πιθανή ήττα δεν θα ισοδυναμεί με καταστροφή.

Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι να συμβεί το αντίθετο: Να μπει, δηλαδή, η Φενέρ στο παρκέ του ΟΑΚΑ με διάθεση να τα δώσει όλα και να παλέψει σε κάθε κατοχή για το καλύτερο. Οι πράσινοι θα πρέπει να παρουσιαστούν έτοιμοι, να παίξουν πολύ σκληρά και να βγάλουν τον αντίπαλο έξω από το πλάνο του. Είναι θετικό για το τριφύλλι ότι θα απουσιάσουν από το αποψινό ματς οι τραυματίες Σλούκας και Αντιτς που έχουν ξαναπαίξει στο κλειστό των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που απόψε αναμένεται να είναι γεμάτο και να έχει τον απαραίτητο παλμό, ώστε να ωθήσει τους πράσινους στη νίκη. 

Τι έχει να αντιμετωπίσει απόψε ο Παναθηναϊκός: Πρώτα από όλα τα δικά του θέματα, καθώς  θα παρουσιαστεί με πολλά νέα πρόσωπα και είναι φυσιολογικό να υπάρχει ζήτημα με την αφομοίωση της τακτικής σε άμυνα και επίθεση από τα παιδιά που βρίσκονται ελάχιστο χρόνο στην μάδα. Ο Τζόρτζεβιτς με οκτώ ξένους πλέον στην διάθεση του θα πρέπει να δει ποια δωδεκάδα θα κατεβάσει, ποιοι δεν θα ντυθούν και ποιοι θα είναι οι ρόλοι εκείνων που θα παίξουν. Τουλάχιστον αυτό είναι ένα διαφορετικό πρόβλημα σε σχέση με εκείνο της πρώτης φάσης όπου έψαχνε να βάλει κάποιον να παίξει και δεν έβρισκε…

Από εκεί και πέρα το πρόβλημα θα είναι ο μεγάλος αποψινός αντίπαλος. Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στην Κωνσταντινούπολη ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατάφερε να παρουσιάσει μια ομάδα που να έχει την δική του σφραγίδα.

Η Φενέρ προσεγγίζει τα παιχνίδια της πρώτα από την άμυνα καθώς πιέζει σε όλο το γήπεδο με τους Χίκμαν και Ντίξον να μαρκάρουν την μπάλα πολύ αποτελεσματικά και τους υπόλοιπους να μπαίνουν στις γραμμές πάσας, ώστε να δυσκολεύουν την κυκλοφορία της μπάλας. Το κλειδί, όμως, για το ανασταλτικό πλάνο του Ζοτς είναι οι δύο ψηλοί, ο Βέσελι και ο Ούντο που είναι πραγματικά φόβητρα μέσα στην ρακέτα, αλλοιώνουν κάθε σουτ και «χαλάνε» το μυαλό των αντιπάλων τους. Στο ΤΟΠ 16 οι Τούρκοι έχουν κατά μέσο όρο έξι (6) μπλοκ ανά αγώνα, ένα …τερατώδες νούμερο, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι έχουν σαν βασικό επιθετικό όπλο τον Ραντούλιτσα που κινείται πολύ κοντά στο καλάθι και έχει μεγάλη σημασία αν οι δύο …προστάτες του καλαθιού της Φενέρ θα  κάνουν τα …δικά τους απέναντι στον Σέρβο, αλλά και το πόσο εύκολα ή, δύσκολα θα σφυριχτούν τα φάουλ από τους διαιτητές (Γκαρσία, Πατέρνικο, Πέτεκ)

Στην επίθεση ο πιο αποτελεσματικός παίκτης του Ομπράντοβιτς είναι ο Ιταλός Λουίτζι Ντατόμε που επέστρεψε φουριόζος στην Ευρώπη μετά από ένα μάλλον χλωμό πέρασμα από το ΝΒΑ.  Ο Ντατόμε διαχειρίζεται κατοχές τόσο στο λόου ποστ, όσο και σαν χειριστής της μπάλας μετά από pick n roll ή, σαν αποδέκτης πάσας στην αδύνατη πλευρά. Ο Ζοτς του εμπιστεύεται την θέση του 3, αλλά τον χρησιμοποιεί και στο τέσσερα και παίρνει από αυτόν 15 πόντους σε 28 λεπτά συμμετοχής με ποσοστά πάνω από 60%!

Πολύ σημαντικά  για την Φενέρ είναι τα δίδυμα Ντίξον, Μπογκντάνοβιτς  στην περιφέρεια που έπαιξαν καλά στον πρώτο γύρο του ΤΟΠ 16 (έχουν μαζί 24 πόντους και 8.5 ασίστ ) και αυτό των Βέσελι, Ούντο κάτω από το καλάθι (συνολικά 27.6 π., 14 ριμπάουντ ανά αγώνα). Η παρέμβαση του Ομπράντοβιτς στο παιχνίδι είναι πολύ φανερή καθώς κυριαρχεί η έξυπνη κίνηση των παικτών στα κενά της άμυνας, οι κατάλληλες αποστάσεις, η αυτοπεποίθηση στην εκτέλεση και πάνω από όλα η έξτρα πάσα και η ομαδικότητα ακόμη και από παίκτες όπως ο Ντίξον που στο παρελθόν έπαιζαν …ινδιάνικο μπάσκετ. 

Μια ματιά στα στατιστικά της Φενέρ αρκεί για να καταλάβει ο μέσος φίλος του μπάσκετ πόσο ποιοτικό είναι το συγκρότημα του Σέρβου τεχνικού: Σκοράρει 86.3 πόντοι κατά μέσο όρο στο Τοπ 16 για 71.1 κατοχές  με 18.1 ασίστ για 12.6 λάθη! Αυτές οι επιδόσεις παράγονται μόνο από ομάδες που δουλεύουν πολύ και σωστά στην προπόνηση, που έχουν βάθος και στόχους…

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

 

ΦΕΝΕΡ

73.7

ΠΟΝΤΟΙ

86.3

70.3

ΚΑΤΟΧΕΣ

71.1

33.8

ΣΥΝΟΛΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

34.7

9.3

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

10.3

24.5

ΑΜΥΝΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

24.4

19.6

ΑΣΙΣΤ

17.3

7.5

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

5.6

2.2

ΜΠΛΟΚ

4.2

14.2

ΛΑΘΗ

12.0

53.0 %

ΔΙΠΟΝΤΑ

53.1 %

35.4 %

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

39.4 %

70.9 %

ΒΟΛΕΣ

75.4 %

85.2

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

94.1

Το βασικό σχήμα του Ομπράνττοβιτς είναι με τους Ντίξον, Μπογκντάνοβιτς, Ντατόμε στην περιφέρεια και τους Ούντο, Βέσελι κάτω από το καλάθι. Από εκεί και πέρα το ροτέϊσον στους κοντούς ξεκινάει με τον Χίκμαν – τώρα που είναι τραυματίας ο Σλούκας- και τον Αντιτς στους ψηλούς. Απόψε που δεν παίζει ο Αντιτς θα δούμε περισσότερο τον Ντατόμε στο τέσσερα και ίσως πάρει κάποιο χρόνο ο Κάλινιτς που γενικά δεν κάνει καλή χρονιά Ο Ζοτς δεν εμπιστεύεται καθόλου τους Τούρκους παίκτες  (για την ακρίβεια έχει ελάχιστους γηγενείς που εκτός του Μαχμούτογλου δεν παίζουν κανένα ρόλο στην ομάδα).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

 

ΦΕΝΕΡ

13 / Ραντούλιτσα

ΠΟΝΤΟΙ

12.8 / Βέσελι

4.4 / Γκίστ

ΣΥΝΟΛΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

7.4 / Βέσελι

1.7 / Κούζμιτς

ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

2.9/ Βέσελι

3.6 / Καλάθης

ΑΜΥΝΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ

4.5/ Βέσελι

6.6 / Καλάθης

ΑΣΙΣΤ

3.9 / Ντίξον

1.9/ Καλάθης

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ

1.3/ Μπογκντάνοβιτς

0.6 / Γκίστ

ΜΠΛΟΚ

2.3 / Ούντο

2.8 / Καλάθης

ΛΑΘΗ

2.0 / Σλούκας

65.9 %/ Γιάνκοβιτς

ΔΙΠΟΝΤΑ

61.0 % / Ούντο

45.7 % /Φώτσης

ΤΡΙΠΟΝΤΑ

66.7 % / Βέσελι

83.1 % Ραντούλιτσα

ΒΟΛΕΣ

91.8 % / Ντατόμε

14.7/ Ραντούλιτσα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

17.1 / Βέσελι

Ο Παναθηναϊκός απέναντι σε αυτή την πολεμική μηχανή πρέπει να αντιτάξει πρώτα από όλα το πάθος και την μαχητικότητα που έβγαλε και σε προηγούμενα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ τον τελευταίο καιρό. Οι πράσινοι οφείλουν να είναι προετοιμασμένοι για ένα δύσκολο παιχνίδι, άρα να μην τα παρατήσουν  ποτέ αν σε κάποιο σημείο ο αντίπαλος πάρει το προβάδισμα και βέβαια να βελτιώσουν τα αδύνατα σημεία του παιχνιδιού τους. Μέχρι σήμερα ο Παναθηναϊκός είναι από τις ομάδες  με το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα των λαθών (τρίτος με 14.4 μ.ο) στο ΤΟΠ 16. Απόψε, όμως, τα λάθη απαγορεύονται διά ροπάλου, όπως είναι σημαντικό και το να υπάρχει συγκέντρωση στην εκτέλεση, ώστε να βελτιωθούν τα ποσοστά της ελληνικής ομάδας στο τρίποντο. Πάνω από όλα, όμως, ο Παναθηναϊκός πρέπει να ξεπεράσει τα προβλήματα του και να παρουσιαστεί απόψε σαν ομάδα με όλα τα γράμματα κεφαλαία, με παλιούς και νέους να παίζουν για το σύνολο και μόνο…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.