Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη…

Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει στο προσωπικό του blog την αποψινή μάχη του Παναθηναϊκού με τη Λοκομοτίβ για την Εuroleague.

Λοκομοτίβ Κουμπάν και Παναθηναϊκός διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τρίτη φορά στην φετινή σεζόν με την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να μετράει ήδη δύο νίκες. Μόνο που και οι πέτρες ξέρουν πως η Ευρωλίγκα αρχίζει «κανονικά» από Δεκέμβριο και πως εκείνα τα ματς της πρώτης φάσης είναι κάτι σαν ζέσταμα, απλό ορεκτικό πριν το κυρίως πιάτο. 

Το κυρίως ζητούμενο απόψε για τον Παναθηναϊκό –όπως και στα προηγούμενα δύο παιχνίδια – είναι το πώς και το ποιος θα σταματήσει τον Μάλκομ Ντιλέϊνι, τον πιο φορμαρμαρισμένο γκαρντ της Ευρωλίγκα αυτή την στιγμή (ήταν ο MVP τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης αγωνιστικής του ΤΟΠ 16).
Ο Ντιλέϊνι με 17.6 πόντους, 5.6 ασίστ και 41% τρίποντο κατά μέσο όρο είναι τρίτος στο σύστημα αξιολόγησης της διοργάνωσης πίσω από τους Ντε Κολό και Μπουρούση και μακράν του δεύτερου ο πιο επικίνδυνος παίκτης της ρωσικής ομάδας. Το πρόβλημα με τον Ντιλέϊνι είναι ότι όχι μόνο κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του, αλλά όταν χρειαστεί κάνει και μόνος του την δουλειά. Η ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός, η δυνατότητα του να σουτάρει την μπάλα από ντρίπλα ακόμη και για τρεις πόντους, αλλά και το γεγονός ότι έχει δίπλα του συμπαίκτες έτοιμους να εκτελέσουν κάνει την όλη αποστολή του Παναθηναϊκού στο Κράσνονταρ πολύ δύσκολη! 

Από την άλλη μεριά, όμως, η ελληνική ομάδα μετά την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Ο Παναθηναϊκός έχει βαθιά ριζωμένο μέσα του το DNA του πρωταθλητή και δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Η αντίδραση είναι δεδομένο ότι θα έρθει και αυτό φάνηκε αμέσως μετά την ήττα από τους Σέρβους, στο ματς απέναντι στον Αρη για το ελληνικό πρωτάθλημα. 

Ουδείς βέβαια στο πράσινο στρατόπεδο δεν …μπερδεύει τον διαφορετικό βαθμό δυσκολίας που εξ ορισμού έχει ένα ματς Ευρωλίγκα με αυτά του ΕΣΑΚΕ και η απόδοση του τριφυλλιού θα πρέπει να ανέβει. Ο Παναθηναϊκός στο ΤΟΠ 16 είναι μόλις προτελευταίος στην παραγωγή πόντων (68.7) και τρίτος από το τέλος στο ποσοστό σουτ τριών πόντων (27.1%).

Η εύκολη απάντηση για το πώς θα μπει  φρένο στον Ντιλέϊνι και το πώς θα παίξει καλύτερα ο Παναθηναϊκός στην επίθεση του ακούει στο όνομα Νικ Καλάθης. Ο διεθνής πλέιμέικερ ήταν πρωταγωνιστής στην βελτιωμένη εικόνα του τριφυλλιού στο τέλος της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκα, αλλά στο ξεκίνημα του ΤΟΠ 16 η απόδοση του έπεσε (20% τρίποντο – μόλις 2/10 σε τρία ματς, 8.3π., 3.5 ασίστ ανά αγώνα).

Η αφύπνιση του Καλάθη θα βοηθήσει και τους συμπαίκτες του να αλλάξουν επίπεδο και μαζί με τον Διαμαντίδη που ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τι χρειάζεται να γίνει για να βρεθεί ο Παναθηναϊκός στους οκτώ, να ανταποκριθούν στις δυσκολίες του αγώνα, να παίξουν σκληρά στην άμυνα και πειθαρχημένα στην επίθεση για να πάρουν το αποτέλεσμα που χρειάζονται, ώστε ν’ αλλάξει η ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα.

Πολύ σημαντικά για την εξέλιξη του αγώνα θα είναι και τα ματς απ μεταξύ των Φελντέϊν, Παύλοβιτς, Γιάνκοβιτς με τους Ντρέϊπερ, Μπρόκοφ και Μπίκοφ. Ειδικά ο αυστραλός έχει μετατραπεί σε φονικό όπλο στα χέρια του Μπαρτζώκα (46.6% τρίποντο με μεγάλα σουτ σε κρίσιμα σημεία των αγώνων).

Μεγάλες μάχες θα γίνουν και στους ψηλούς με την Λοκομοτίβ να έχει μια σοβαρή διαφορά σε σχέση με τα πρώτα δύο παιχνίδια καθώς δεν υπάρχει πλέον στο ρόστερ της ο Φεσένκο που ήταν στα κυβικά του Ραντούλιτσα, αλλά ο πολύ πιο «μπασκετικός» Ράντολφ που παίζει τόσο κοντά, όσο και μακριά από το καλάθι. Ο αριστερόχειρας αμερικανός μαζί με τους Κλαβέρ και Σίνγκλετον (είχε σκοτώσει τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ματς) έχουν φτιάξει μια πολύ δυνατή γραμμή ψηλών που κάνει τα πάντα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε οποιοδήποτε αντίπαλο στην Ευρωλίγκα. 

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Γκιστ, Φώτσης,Ραντούλιτσα και Κούζμιτς οφείλουν να μπουν στο παιχνίδι με διάθεση να παίξουν κάθε κατοχή του παιχνιδιού λες και είναι η τελευταία, διαφορετικά τόσο το ριμπάουντ, όσο και οι άμυνες μέσα στην ρακέτα θα εξελιχθούν σε άλυτο πρόβλημα για τον Τζόρτζεβιτς. 

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ                                                  ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
17.6 /Ντιλέινι               ΠΟΝΤΟΙ                                 11.8 /Γκιστ
5.9 / Κλαβέρ              ΣΥΝΟΛΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ         5.0 / Κούζμιτς
2.2 /Σίνγκλετον      ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ 1.9 /Κούζμιτς
4.8 /Κλαβέρ              ΑΜΥΝΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ 3.6 / Καλάθης
5.6 / Ντιλέινι              ΑΣΙΣΤ                                         6.1 / Καλάθης
1.4 /Ντρέϊπερ      ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ                         2.1 / Καλάθης
0.8 /Σίνγκλετον      ΜΠΛΟΚ                                 0.7 / Γκιστ
3.1 /   Ντιλέινι             ΛΑΘΗ                                 2.8 / Καλάθης
69.2 % / Φεσένκο     ΔΙΠΟΝΤΑ                                 61.3 % / Ραντούλιτσα
46.6 % / Μπρόκοφ  ΤΡΙΠΟΝΤΑ                                 46.4 % /Φώτσης
85.3 % /   Ντιλέινι     ΒΟΛΕΣ                                 83.6 % / Ραντούλιτσα
20.5 / Ντιλέινι     ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ                         13.2 / Καλάθης

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι Ντιλέϊνι, Κλαβέρ, Σίνγκλετον και Μπρόκοφ μοιράζονται με επιτυχία τους σημαντικούς ρόλους για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, την στιγμή που στον Παναθηναϊκό παίζει τον πλέον κυρίαρχο ρόλο ο Καλάθης και κατά δεύτερο λόγο ο Γκιστ. Μένει να δούμε αν ο αποψινός αγώνας θα αναδείξει νέους πρωταγωνιστές.

H ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ 
ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ     ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

76.9               ΠΟΝΤΟΙ                         74.0
34.9       ΣΥΝΟΛΟ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ         33.4
10.8     ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ 8.9
24.1     ΑΜΥΝΤΙΚΑ  ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ 24.5
16.5                     ΑΣΙΣΤ                        19.6
8.4              ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ                 7.5
2.2                  ΜΠΛΟΚ                         2.5
14.7                  ΛΑΘΗ                        13.8
52.7 %       ΔΙΠΟΝΤΑ                        52.8 %
37.2 %      ΤΡΙΠΟΝΤΑ                        34.1 %
75.1 %         ΒΟΛΕΣ                        70.4 %
86.6           ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ                84.2

Η ομαδική στατιστική δείχνει ότι η Λοκομοτίβ είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Παναθηναϊκό αυτή την στιγμή και με δεδομένο ότι μετράει δύο νίκες φέτος επί του τριφυλλιού δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Το ερώτημα είναι αν η ήττα με 81-70 στο πρώτο ματς μεταξύ των σημερινών μονομάχων στην Ρωσία (αλλά και το επαναληπτικό ματς στο ΟΑΚΑ) έχουν κάνει σοφότερους τους παίκτες του Τζόρτζεβιτς και κατά πόσο δεν θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Το γεγονός ότι η ελληνική ομάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά την εντός έδρα ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα και ότι το ματς γίνεται σε μια αφιλόξενη έδρα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να τα δώσει όλα ο  ο Παναθηναϊκός και να πάρει μια νίκη που θα αλλάξει συνολικά την μοίρα του  στην σεζόν 2015-16… Η λαϊκή ρήση λέει «μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρεις και τον τσακώσανε…» Μένει να δούμε αν η Λοκομοτίβ έκλεβε ως τώρα τον Παναθηναϊκό, η αν είναι όντως καλύτερη…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.