Στις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος

Eπαφές με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει απόψε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ.

Eπαφές με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει απόψε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup για την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ.

Το ταξίδι του κ. Παπαδήμου κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να συμβάλει, ώστε οι τελικές διαπραγματεύσεις πριν δοθεί «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση να ολοκληρώθούν με θετική έκβαση για την Ελλάδα.

Αισιόξοξη για την επίτευξη συμφωνίας κατά το αυριανό Eurogroup εμφανίστηκε σε σημερινή της συνέντευξη η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, η κ. Φέκτερ απάντησε: «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα γίνει ακριβώς έτσι».

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλειοψηφία για μια διαφορετική επιλογή γιατί μια διαφορετική επιλογή είναι υπερβολικά δύσκολη και κοστίζει πάρα πολλά χρήματα», πρόσθεσε.

Πάντως η ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας προανήγγειλε ότι «αύριο θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου». Οπως είπε, το νέο πακέτο βοήθειας είναι «πάνω απ’ όλα πολύ αυστηρά συνδεδεμένο με τις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσουν οι Ελληνες. Για παράδειγμα, αυτό που εξακολουθεί να συζητιέται τώρα είναι ποιος θα είναι στο μέλλον ο εποπτικός μηχανισμός (της διαδικασίας), ώστε η Ελλάδα να επιδιώξει τον δρόμο της ανάπτυξης».

Η κ. Φέκτερ ανέφερε ότι «επί του παρόντος, η τρόικα επιβλέπει το πόσο ικανοποιεί η Ελλάδα τους όρους για την εκταμίευση του δανείου» και πρόσθεσε: «Θα συζητηθεί εκτενώς το αν αυτά τα όργανα ελέγχου θα παραμείνουν ως έχουν ή θα δημιουργήσουμε ένα νέο όργανο ελέγχου για να συνοδεύει τους Έλληνες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

«Η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια» είπε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Tagesspiegel o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

Υποστήριξε ακόμα πως δεν θα είχε νόημα να κατατμηθεί το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας. «Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις, εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας», τόνισε.

«Μια συμφωνία διαρθρωμένη κατά στάδια ή μια συμφωνία βήμα προς βήμα θα ήταν εποικοδομητική … Θα αποφασίσουμε για το πλήρες πρόγραμμα τη Δευτέρα», κατέληξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Yπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πηγές που επικαλείτο το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι σε υπουργεία Εξωτερικών κρατών-μελών της ευρωζώνης εξέταζαν τρόπους να καθυστερήσουν τμήμα ή το σύνολο του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ. Ακολούθησε όμως το κλίμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τελικά το σύνολο του νέου πακέτου μετά την έγκριση του νέου πακέτου λιτότητας ύψους 3,3 δισ. ευρώ

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.