Brexit: Το Project Fear παίρνει σάρκα και οστά

Μεταξύ αγωνίας και πανικού φαίνεται πως κινείται το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο στη Βρετανία, καθώς την στιγμή που η D-Day για το Brexit (29 Μαρτίου) πλησιάζει επικίνδυνα χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ, βλέπουν τις μεγαλύτερες εταιρίες η μία μετά την την άλλη να ανακοινώνουν είτε...

Μεταξύ αγωνίας και πανικού φαίνεται πως κινείται το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο στη Βρετανία, καθώς την στιγμή που η D-Day για το Brexit (29 Μαρτίου) πλησιάζει επικίνδυνα χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ, βλέπουν τις μεγαλύτερες εταιρίες η μία μετά την την άλλη να ανακοινώνουν είτε περικοπές είτε την αποχώρησή τους από τη χώρα.  Όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ του το Politco, το σχετικό φαινόμενο έχει λάβει τους τελευταίους μήνες τέτοιες διαστάσεις ώστε δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ούτε σύμπτωση ούτε να αγνοηθεί από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Το πιο πρόσφατο «χτύπημα» ήρθε από τη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου της στο Σουίντον μέχρι το 2022. Κάτι τέτοιο δε συνεπάγεται μόνο την απώλεια των περίπου 3.500 θέσεων εργασίας, αλλά επίσης και μια ευρύτερη καταστροφική επίδραση για την τοπική οικονομία, καθώς υπήρχαν εκατοντάδες μικρότερες επιχειρήσεις στη νότια Αγγλία, οι οποίες συνδέονταν με τη λειτουργία του εργοστασίου είτε ως προμηθευτές είτε μέσω της παροχής υπηρεσιών.

Το κύμα αποεπένδυσης επελαύνει, η κυβέρνηση Μέι κάνει πως δεν καταλαβαίνει

Η συγκεκριμένη εξέλιξη πυροδότησε ακόμη περισσότερο τη συζήτηση γύρω από το επερχόμενο «κύμα αποεπένδυσης», στο οποίο επέμεναν πολλοί αναλυτές όλο το προηγούμενο διάστημα στις δημόσιες παρεμβάσεις του, σε περίπτωση σκληρού Brexit. Ήταν άλλωστε ένα επιχείρημα που είχε χρησιμοποιηθεί πολύ έντονα από τους υποστηρικτές του Remain στο δρόμο προς το δημοψήφισμα του 2016, με τους Brexiteers να απαντούν κάνοντας λόγο για κινδυνολογία, χρησιμοποιώντας μάλιστα το χαρακτηριστικό τίτλο «Project Fear». Είναι σαφές πως ελάχιστοι πήραν σοβαρά τις προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλόχευαν στην περίπτωση που η Βρετανία εγκατέλειπε την κοινη ευρωπαϊκή αγορά.

Σήμερα όμως τα πράγματα αρχίζουν να δείχνουν εφιαλτικά. Και μπορεί η Τερέζα Μέι να υποστηρίζει πως μπορεί να «το γυρίσει το παιχνίδι» σε μια διαπραγμάτευση, υψηλού ρίσκου με την ΕΕ, είναι όμως κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η εικόνα της Βρετανίας ως ενός ασφαλούς προορισμού για άμεσες ξένες επενδύσεις έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.