10 + 1 Αξέχαστοι ρόλοι του Mel Gibson

Ο Mad Max και William Wallace της καρδιά μας.Πασίγνωστος ηθοποιός, ιδιαίτερος celebrity και άξιος...

Ο Mad Max και William Wallace της καρδιά μας.

Πασίγνωστος ηθοποιός, ιδιαίτερος celebrity και άξιος σκηνοθέτης, ο Mel Gibson πρόκειται για μια βασική φιγούρα της σύγχρονης αμερικανικής κινηματογραφικής σκηνής, που δραστηριοποιείται στο Χόλιγουντ από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και ταινίες όπως ‘Mad Max”, “Gallipoli” και “Lethal Weapon”, τον εδραίωσαν στο hall of fame των ηρώων δράσης.

Όμως, ο Gibson δεν έμεινε εκεί, αφού η φιλμογραφία του επεκτάθηκε και σε δράματα και κωμωδίες, ενώ στράφηκε με επιτυχία και στη σκηνοθεσία, με το ντεμπούτο του να κάνει το 1993 με το “The Man Without a Face” και δύο χρόνια αργότερα έρχεται με το “Braveheart”, στο οποίο και πρωταγωνίστησε, μια ταινία που του χάρισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, έφερε στο σινεμά το πολυσυζητημένο “The Passion of the Christ” (Τα Πάθη του Χρηστού) και το 2006 το “Apocalypto”.

Ωστόσο, το 2006, μετά από την σύλληψή του για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ και με σχόλια κατά των Εβραίων και των γυναικών, ο Mel Gibson μπήκε στην μαύρη λίστα για σχεδόν μία δεκαετία. Ο ηθοποιός Robert Downey Jr. και η δημοσιογράφος Allison Hope Weiner συνηγόρησαν υπέρ της συγχώρεσής του το 2014 κι έτσι, δύο χρόνια μετά επέστρεψε με το πολεμικό βιογραφικό δράμα “Hacksaw Ridge”, ταινία που απέσπασε 2 Όσκαρ (Μοντάζ και Μιξάζ) κι πολλές άλλες υποψηφιότητες και νίκες σε Όσκαρ, Χρυσές Σφαίρες και BAFTA.

Ο Mel Gibson, που αυτόν τον μήνα θα τον δούμε στις ταινίες “Dragged Across Concrete” και “The Professor and the Madman”, συνήθως αναλαμβάνει ταινίες και ρόλους που περιστρέφονται γύρω από έναν κυνηγημένο άντρα (συνήθως χήρο), που παλεύει για δικαιοσύνη. Σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, ανάμεσα στις αγαπημένες του ταινίες είναι τα “The Big Country” (Ματωμένοι Ορίζοντες, 1958), “Double Indemnity” (Με Διπλή Ταυτότητα, 1944) και “Spartacus” (1960).

Με αφορμή λοιπόν τις δύο νέες του ταινίες αυτόν τον μήνα, διαλέγουμε 10 + 1 αξέχαστους ρόλους του Mel Gibson.

Braveheart (1995)

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φιλμ του Mel Gibson, το ιστορικό πολεμικό δράμα “Braveheart” βασίζεται στη ζωή του William Wallace, του Σκωτσέζου ιππότη που έγινε ένας από τους κύριους πρωτεργάτες κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, στα τέλη του 13ου αιώνα. Η ταινία απέσπασε 5 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας και Εφέ. Να σημειώσουμε πως ο Gibson παραλίγο να απορρίψει τον ρόλο του Wallace γιατί πίστευε ότι ήταν μεγάλος για τον ρόλο. Ρώτησε λοιπόν τους παραγωγούς αν θα μπορούσε να το σκηνοθετήσει αν’ αυτού, κι έτσι έγινε ένας συμβιβασμός στον οποίο θα σκηνοθετούσε αλλά και θα πρωταγωνιστούσε στην ταινία.

Gallipoli (Καλλίπολη 1915, 1981)

Ο νεαρός Mel Gibson μας συγκίνησε ως Frank Dunne δίπλα στον Mark Lee στο “Gallipoli”, σε μια ταινία που δεν παρουσιάζει μόνο τη δύναμη της φιλίας μεταξύ στρατιωτικών εν καιρώ πολέμου αλλά και του, χωρίς όρια, πραγματικού χαμού, θανάτου και σκληρής πραγματικότητας αυτών των γεγονότων που δεν μπορείς να φανταστείς αν δεν βιώσεις.

Lethal Weapon (Φονικό Όπλο, 1987-1989-1992-1998)

Κανένας ποτέ δεν θα είναι πολύ μεγάλος για “Lethal Weapon” κύριε Murtaugh. Η κωμωδία δράσης του Richard Donner, σε σενάριο Shane Black, έφερε ένα από τα διάσημα ντούο των ταινιών δράσης, Mel Gibson και Danny Glover. Στο επίκεντρο, ο Martin Riggs, πρώην πρασινοσκούφης με αυτοκτονικές τάσεις μετά τον θάνατο της συζύγου του, και ο Roger Murtaugh, μεσήλικας βετεράνος της αστυνομίας. Το “Lethal Weapon” μετά την κυκλοφορία του, έγινε ολόκληρο franchise με τρία sequel και μια τηλεοπτική σειρά στο FOX.

Mad Max (1979-1981-1985)

Μπορεί πριν να είπαμε πως δεν γίνεται να σκεφτείς Mel Gibson χωρίς να σου ‘ρθει το “Braveheart”, αλλά η αλήθεια είναι πως το πρώτο που θα έπρεπε να σου έρθει, είναι το “Mad Max”. Breakout ρόλος ο Max Rockatansky και breakout φιλμ γενικότερα, το αυστραλιανό δυστοπικό φιλμ δράσης,που πήγε τον όρο “badass” σε άλλα επίπεδα, ακολουθεί τον αστυνομικό Max στους άγονους, βάρβαρους και γεμάτους σκόνη και λάσπη τόπους της Wasteland, που προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για τη γυναίκα του και το παιδί του.

Maverick (1994)

Ένας πιο αστείος κι ανάλαφρος Gibson μας ήρθε μέσω του “Maverick”, μεταφοράς της ομώνυμης σειράς με τον James Garner και εκεί που δεν το περιμέναμε μας έμεινε εξίσου αξέχαστος. Γοητευτικός όπως πάντα και εξαιρετικά διασκεδαστικός κατάφερε να διαπρέψει σε έναν ρόλο, που ήδη ξεχώριζε κάποιος άλλος πριν από αυτόν.

Patriot (Ο Πατριώτης, 2000)

Η αγάπη του Gibson για πολεμικές ταινίες ανεξαρτήτως περιόδου είναι εμφανής, οπότε δεν είναι περίεργο που έχουμε ακόμα μία τέτοια ταινία στην λίστα μας. Αυτήν την φορά, διέπρεψε ως Benjamin Martin σε μια συγκινητική και παθιασμένη ερμηνεία, που αποφασίζει να ηγηθεί και πολεμήσει ως μέρος της Αμερικανικής Επανάστασης και να κρατήσει ενωμένο ότι έχει απομείνει από την οικογένεια του.

Payback (Ανοιχτοί Λογαριασμοί,1999)

Το crime του 1999 του Brian Helgeland, που τότε έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, βασίστηκε στο μυθιστόρημα “The Hunter” του Donald E. Westlake. Πρόκειται για remake του νουάρ “Point Blank” (1967), με τον Mel Gibson να δίνει στην ταινία ακριβώς αυτό που χρειαζόταν ο ρόλος του Porter, για να το φέρει στα crime φιλμ της δεκαετίας του ’90.

Ransom (Η Απαγωγή, 1996)

Ένα από τα πιο “κλασικά” θριλεράκια του ’90, το “Ransom” του Ron Howard ήταν το 6ο πιο επιτυχημένο φιλμ του 1996 στις ΗΠΑ, με τον Gibson να λαμβάνει και υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Στο επίκεντρο, ένας εκατομμυριούχος, του οποίου ο γιος έχει πέσει θύμα απαγωγής και θα χρησιμοποιήσει τα λύτρα που του ζητούν για να πιάσει τους εγκληματίες.

We Were Soldiers (Ήμασταν Κάποτε Στρατιώτες, 2002)

Εφτά χρόνια μετά το “Braveheart”, ο σεναριογράφος Randall Wallace συνεργάζεται ξανά με τον Mel Gibson, τώρα σε ρόλο σκηνοθέτη και όχι σεναριογράφου, για το πολεμικό αυτό φιλμ, βασισμένο στο βιβλίο “We Were Soldiers Once… and Young” του αντιστρατηγού Hal Moore και του δημοσιογράφου Joseph L. Galloway, με την ταινία να ασχολείται με τη μάχη της κοιλάδας Ia Drang (Βιετνάμ).

Edge of Darkness (Στην Άκρη του Νήματος, 2010)

Ο Gibson οδηγείται στην σκοτεινή πλευρά του ως ο ντετέκτιβ Thomas Craven μετά τον θάνατο της κόρης του. Αν και μπορεί να μην είναι ο πιο αξιομνημόνευτος ρόλος του, σίγουρα -ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία- δικαίωσε το κοινό του με μια συναισθηματική ερμηνεία σε ένα επιτυχημένο αστυνομικό θρίλερ δράσης, το οποίο απολαύσαμε με το παραπάνω.

What Women Want (Αυτό που Θέλουν οι Γυναίκες, 2000)

“Σοβαρή” ταινία δεν τη λες, αλλά το “Αυτό που Θέλουν οι Γυναίκες” μας έδωσε έναν διαφορετικό Mel Gibson και μας έκανε να πιστέψουμε ότι σίγουρα η κωμωδία τού πάει. Ο ματσό Gibson εδώ, στην προσπάθεια να ανέβει στη διαφημιστική εταιρεία που δουλεύει και να επισκιάσει τη νέα απειλή που βλέπει στο πρόσωπο της Helen Hunt, αρχίζει να ακούει τις σκέψεις κάθε γυναίκας γύρω του. Μια τυπική κι αγαπημένη ρομαντική κομεντί, από αυτές που έβγαιναν σωρηδόν πριν καμιά 20ετία, και που λίγο μας λείπουν.


Με ποιες ταινίες και ρόλους έχει συνδέσει εσείς τον Mel Gibson;

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.