Πολλά περισσότερα από μια νίκη

Ο Κωστής Μπότσαρης καταγράφει στο προσωπικό του blog τη σημαντικότατη - και τους λόγους αυτής - νίκης στην Τρίπολη.

Εμπόδιο ήταν και … πάει κι αυτό. Ο ΠΑΟΚ πέρασε νικηφόρα και από την Τρίπολη μ’ εμφατικό – τελικώς – τρόπο καθώς επικράτησε 3-0 (65’ Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, 92’ Τριανταφυλλόπουλος αυτογκόλ) και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, με σημαντική απόσταση από τον δεύτερο. Μια νίκη που έχει τη δική της ξεχωριστή και μεγαλύτερη από πολλές άλλες αντίστοιχες σημασία. Ήταν ο πρώτος αγώνας πρωταθλήματος του νέου έτους κι ενώ είχε προηγηθεί η ήττα στο Κύπελλο από την Παναχαϊκή. Επιτεύχθηκε σε μια έδρα όπου παραδοσιακά ο «Δικέφαλος» βιώνει δύσκολες στιγμές με πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα πως τη μοναδική του ήττα στο 2018 τη γνώρισε σ’ αυτήν την έδρα. Επιπλέον, ήταν το πρώτο ματς μετά την οριστικοποίηση της αποχώρησης μιας εκ των πλέον σημαντικών σταθερών της ομάδας την τελευταία διετία, του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Κι επιπλέον, ο βασικός του διώκτης στη βαθμολογία, Ολυμπιακός είχε περάσει νικηφόρα από τη Λιβαδειά προσθέτοντας το κάτι παραπάνω στην όλη πίεση.
Όλα αυτά – κυρίως – προσέδωσαν τον χαρακτηρισμό «κομβικός» στον συγκεκριμένο αηώνα. Σ’ ένα γήπεδο που καθαριζόταν για δέκα ώρες προκειμένου να καθαριστεί από τη σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε την ευρύτερη περιοχή την προηγούμενη ημέρα. Τα πάντα έχουν τη σημασία τους. Ο αγώνας ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ ν’ αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα: Το δίδυμο των χαφ του. Ελλείψει εναλλακτικών επιλογών αφού Βέρνμπλουμ και Κάνιας ήταν εκτός, η χρησιμοποίηση των Σάκχοφ – Μαουρίσιο έγινε μονόδρομος. Ένα αργό δίδυμο που δε βοηθήθηκε όσο θα έπρεπε κι από τους υπόλοιπους ώστε να καταφέρει ν’ ανταπεξέλθει στην πίεση και στη δύναμη που κατέθεσε η μεσοεπιθετική γραμμή των Αρκάδων. Η απόσταση ανάμεσα στις γραμμές του ήταν μεγάλες, το λάθος γινόταν εύκολα, οι επιστροφές των μεσοεπιθετικών του ήταν αργές κι όλα αυτά συνέθεσαν ένα σκηνικό λεπτών ισορροπιών.
Μια κατάσταση που έδωσε θάρρος και θράσος στους γηπεδούχους, να πάρουν μέτρα στο γήπεδο και να προσεγγίσουν την περιοχή του «Δικεφάλου» με αξιώσεις εκμεταλλευόμενοι και προσωπικά λάθη των αντιπάλων τους, με σημαντικότερη στιγμή το δοκάρι του Ινγκλέσιας στο 26’ αλλά όποτε χρειάστηκε ο Πασχαλάκης ήταν εκεί δίνοντας βροντερό «παρών» και κρατώντας το μηδέν στην εστία του. Παρόλα αυτά, ο ΠΑΟΚ είχε την ευκαιρία να δείξει τα … «δόντια» του έχοντας μεν λιγότερες από τον Αστέρα ευκαιρίες αλλά για μια εξ αυτών να διαμαρτύρεται εντόνως για λανθασμένη υπόδειξη οφ σάιντ στον Μπίσεσβαρ κι ακύρωση του τέρματος που σημείωσε ο Ολλανδός μεσοεπιθετικός. Σημειωτέον δε πως και πάλι ήταν η πηγή έμπνευσης οποιασδήποτε θετικής στιγμής για την ομάδα του στο πρώτο μέρος της αναμέτρησης.
Το δεύτερο ημίχρονο όμως αποδείχτηκε μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου παρουσιάστηκε πολύ πιο συγκεντρωμένη κι αντίστοιχα αποφασιστική. Μάζεψε τις γραμμές της, οι αμυντικοί μείωσαν τις αποστάσεις από τους μέσους κι ο αντικαταστάτης του Πρίγιοβιτς, Άκπομ με την υποδοχή της μπάλας έχοντας πλάτη στην αντίπαλη εστία και το μοίρασμα του παιχνιδιού προσέδωσε μια νέα διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας του «αναγκάζοντας» τους συμπαίκτες του να μιλούν μ’ εγκωμιαστικά σχόλια για τον Άγγλο επιθετικό νιγηριανής καταγωγής συνολικά για την παρουσία του. Αργά αλλά σταθερά ο «Δικέφαλος» κέρδιζε μέτρα στο γήπεδο εκμεταλλευόμενος και την κόπωση που άρχισε να βγάζει ο αντίπαλός του. Ο επιθετικός … γόρδιος δεσμός λύθηκε από τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο σημειολογικά, τον αρχηγό του. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια στο 65’ εκτέλεσε αριστουργηματικά το φάουλ που κέρδισε ο Σάκχοφ ανοίγοντας το σκορ. Μια στιγμή που λειτούργησε σα … σύνθημα αντεπίθεσης για τους συμπαίκτες του και τέσσερα λεπτά μετά σε μια φάση που είχε σημαντική συμμετοχή στη δημιουργία της ο Άκπομ, ο Μπίσεσβαρ τροφοδότησε υποδειγματικά τον Μαουρίσιο εντός περιοχής με τον Βραζιλιάνο να νικά τον Παπαδόπουλο για το 0-2.
Μια εξέλιξη που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στους γηπεδούχους, που αίφνης έμειναν από δυνάμεις, κυρίως ψυχολογικές. Από εκεί και πέρα ήταν όλα θέμα διαχείρισης. Με τον κόσμο στην κερκίδα να εμψυχώνει ακατάπαυστα, ο ΠΑΟΚ δεν έριξε ρυθμούς απλώς ήταν πιο προσεκτικός στις απόπειρες αντίδρασης των Αρκάδων. Στο 71’ ο Ελ Καντουρί αντικατέστησε τον Πέλκα, με τον Μπίσεσβαρ να μετατοπίζεται στον άξονα και τον Βέλγο, μαροκινής καταγωγής να παίρνει τη θέση του στο αριστερό άκρο και στο 77’ ο Λημνιός άλλαξε τον Ζαμπά. Ωστόσο το στοιχείο του … σασπένς προσέθεσε δυο λεπτά μετά όταν ο Μάτος αντίκρυσε δεύτερη κίτρινη κάρτα σε διάστημα πέντε λεπτών και μοιραία πήρε την άγουσα προς τ’ αποδυτήρια. Ήταν τέτοια όμως η αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών που έκαναν νόημα προς τον πάγκο να μην υπάρξει η παραμικρή διαφοροποίηση.
Την κάλυψη του κενού που άφησε ο βραζιλιάνος ανέλαβε ο Λημνιός και για οκτώ λεπτά όλα παρέμειναν ως είχαν. Στο 86’ ο Τόσκα πέρασε αντί του Μπίσεσβαρ και το κερασάκι στην … τούρτα ήταν το αυτογκόλ του Τριανταφυλλόπουλου στις καθυστερήσεις σε μια άτυχη στιγμή για τον ίδιο, από φάση όπου και πάλι καθοριστική συμμετοχή είχε ο Άκπομ. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τους πάντες στον ΠΑΟΚ να ξεσπούν σ’ έντονους πανηγυρισμούς προδίδοντας τόσο τη φόρτιση όσο και την ανάγκη του συγκεκριμένου αποτελέσματος. Ήταν η καλύτερη ένεση αυτοπεποίθησης εν όψει της δύσκολης συνέχειας που την περιμένει, ασχέτως αν οι επόμενοι τέσσερις αγώνες σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο είναι στην έδρα της. Μοναδική παραφωνία η αντίδραση του Ουάρντα, ο οποίος ενοχλημένος επειδή δεν πήρε χρόνο συμμετοχής ζήτησε και πήρε άδεια ν’ αποχωρήσει μόνος του με προορισμό την Αθήνα. Μια κίνηση που ουσιαστικά τον έθεσε εκτός πλάνων για τη συνέχεια, μ’ αυτήν να τον βρίσκει είτε στον Ατρόμητο είτε στο εξωτερικό. Κι ενώ η τεχνική ηγεσία είχε ζητήσει να παραμείνει στην ομάδα – παρά τη διαφαινόμενη επιστροφή του Ενρίκε – τουλάχιστον ως το καλοκαίρι.
Μεταγραφικά, ο εκλεκτός της διοίκησης για τη θέση του επιθετικού είναι ο Λεονάρντο Μπονατίνι, όπως καταγράψαμε από το περασμένο Σάββατο στο novasports.gr, ενώ για τη νευραλγική θέση του χαφ, εκεί όπου θα γίνει η μεγάλη κίνηση οικονομικά, ο «στόχος» έχει εντοπιστεί, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, επειδή όμως πρόκειται για 21χρονο ποδοσφαιριστή, Ευρωπαίο κι ενεργό, τα δεδομένα δεν είναι απλά αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως όλα θα κυλήσουν ομαλά κι η συγκεκριμένη κίνηση θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια ….


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.