Ενενήντα μέρες για το Μουντιάλ

O τερματοφύλακας που δεν δέχθηκε ποτέ γκολ, το βραζιλιάνικο σερί και το ρεκόρ του Τζένγκα που πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι ιστορίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον Γιαννίκο Δούσκα 90 ημέρες πριν από τη σέντρα του Μουντιάλ της Ρωσίας.

O τερματοφύλακας που δεν δέχθηκε ποτέ γκολ, το βραζιλιάνικο σερί και το ρεκόρ του Τζένγκα που πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι ιστορίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον Γιαννίκο Δούσκα 90 ημέρες πριν από τη σέντρα του Μουντιάλ της Ρωσίας.


Από Γαλλία σε Γαλλία…

Η 12η Ιουλίου 1998 είναι μια θλιβερή ημέρα για την εθνική Βραζιλίας, αφού η Σελεσάο γνώρισε την ήττα με 3-0 στον τελικό του «γαλλικού» Μουντιάλ από τους αμφιτρύωνες, με το αστέρι των Νοτιαμερικανών, Ρονάλντο να έχει κρίση επιληψίας το προηγούμενο βράδυ. Κι όμως από τότε οι Βραζιλιάνοι πήραν τα πάνω τους! Στο δρόμο για το πέμπτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Άπω Ανατολή το 2002, είχαν μόνο νίκες -7 τον αριθμό- και το 2006 φτάνουν στα προημιτελικά μόνο με νίκες, άλλες 4. Το άθροισμα βγάζει τον αριθμό 11. Εκεί σταματούν. Εξαιτίας και πάλι των Γάλλων, που τους έφραξαν το δρόμο για τα ημιτελικά. Δύο Βραζιλιάνοι διεθνείς βίωσαν όλο αυτό το σερί, ο Ρονάλντο κι ο Λούσιο.



Ρεκόρ κι αποκλεισμός…

Στις 3 Ιουλίου 1990 η Ιταλία φιλοξένησε στον πρώτο ημιτελικό την Αργεντινή στην πόλη του Μαραντόνα, τη Νάπολι, με τους Ναπολιτάνους να βάζουν πάνω από την…πατρίδα, τον Αργεντινό «θεό». Στην εστία των azzurri o Βάλτερ Τζένγκα, πέραν της πρόκρισης, κυνηγούσε και κάτι πιο προσωπικό: εφόσον κρατούσε ανέπαφη την εστία του για 52 λεπτά, έσπαγε το ρεκόρ του Σίλτον! Κάτι που τελικώς κατάφερε, ενώ η ομάδα του είχε προηγηθεί στο 17’ με τον αρχισκόρερ της, Τοτό Σκιλάτσι. Ένα ρεκόρ πάντως που δεν μπόρεσε να διευρύνει και πολύ χρονικά, αφού στο 67’ σε μια λανθασμένη έξοδό του δέχεται το γκολ ισοφάρισης από τον Κανίγια, για να έρθει ο αποκλεισμός στα πέναλτι. Σε κάθε περίπτωση, ο τότε τερματοφύλακας της Ίντερ κράτησε «καθαρή» την εστία του για 517 λεπτά, επίδοση ακατάρριπτη μέχρι τώρα. 



Ο ανίκητος!

Το να ολοκληρώσει μια ομάδα αήττητη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι δύσκολο, όχι όμως μοναδικό. Μέχρι στιγμής, έχει συμβεί 34 φορές σε σύνολο 425 ομάδων που έχουν συμμετάσχει σε τελική φάση, δηλαδή ένα 8%, ποσοστό αξιοσέβαστο. Για παράδειγμα, στο προηγούμενο Μουντιάλ οι Γερμανία, Ολλανδία και Κόστα Ρίκα δεν γνώρισαν την ήττα, δίχως βεβαίως να υπολογίζουμε τη διαδικασία των πέναλτι. Για να βρούμε κάτι μοναδικό, πρέπει να αναζητήσουμε τον τερματοφύλακα που δεν δέχθηκε ούτε ένα γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ! Κι όμως υπάρχει…Ο Ελβετός Πασκάλ Τσούμπερμπουλερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία, είδε την εστία του να παραβιάζεται μόνο σε διαδικασία πέναλτι. Στη φάση των ομίλων, οι Ελβετοί έμειναν στο 0 με τη Γαλλία, νίκησαν το Τόγκο και τη Νότιο Κορέα με 2-0, ενώ στους «16» αποκλείστηκαν από τους Ουκρανούς με 3-0 στα πέναλτι, αφού σε κανονική διάρκεια και παράταση, δεν είχαμε γκολ. Σε 390 λεπτά οι αντίπαλοι των Ελβετών έκαναν συνολικά 54 τελικές προσπάθειες, οι 14 προς την εστία, όλες βρήκαν απάντηση από τον Ελβετό πορτιέρε.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.