Ντέρμπι πολλών διαστάσεων!

Η Nova ετοιμάζεται να μεταφέρει το ντέρμπι στο σαλόνι σας σε 3D διαστάσεις, όμως η προϊστορία του μεγάλου ματς κρύβει περισσότερες... Βουτιά στο παρελθόν με το Novasports.gr λίγο πριν τη «μητέρα των μαχών» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η Nova ετοιμάζεται να μεταφέρει το ντέρμπι στο σαλόνι σας σε 3D διαστάσεις, όμως η προϊστορία του μεγάλου ματς κρύβει περισσότερες. Βουτιά στο παρελθόν με το Novasports.gr λίγο πριν τη «μητέρα των μαχών» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αγαπήστε τον.. αντίπαλο σας

Το πρώτο ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο πλαίσιο της Α’ εθνικής παίχτηκε ανήμερα της γιορτής των ερωτευμένων το 1960. Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φιλοξένησε την πρώτη κόντρα τον «αιωνίων» αντιπάλων, όμως οι δύο μονομάχοι δεν σκόραραν με το ματς να λήγει χωρίς σκορ. Το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα πήγε στους «πράσινους», ενώ στο ματς του δεύτερου γύρου τη νίκη πήρε ο Ολυμπιακός με 1-0.  

Με υπογραφή Σισέ

Το τελευταίο ματς των δύο ομάδων με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό είχε πρωταγωνιστή τον Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος σούπερ σταρ πέτυχε δύο γκολ στο δεύτερο μέρος και ανέτρεψε το σκορ, που είχε ανοίξει από σπουδαίο τέρμα του Κέβιν Μιραλάς στο πρώτο ημίχρονο. Ήταν η πρώτη φορά που παίκτης του Παναθηναϊκού πέτυχε δύο γκολ σε εντός έδρας ντέρμπι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό απ’ τη σεζόν 1992-1993. Τότε ο Βαζέχα σκόραρε δύο φορές, όμως η ομάδα του έχασε με 3-2 εντός έδρας. Τη σεζόν 1978-1979 σκόραρε και πάλι αλλοδαπός δύο γκολ για τον Παναθηναϊκό, ο Όσκαρ Άλβαρες απ’ την Αργεντινή. Και τότε όμως δεν είχε χαρίσει τη νίκη στο «τριφύλλι», που έχασε επίσης με 3-2 απ’ τον Ολυμπιακό. 

Πανηγυρικό το πρώτο τρίποντο

Το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού τη σεζόν 1960-1961 δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, μια και το «τριφύλλι» είχε ήδη εξασφαλίσει το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Ήταν η τελευταία αγωνιστική και ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να χαλάσει το πάρτι. Ο Μίμης Μπενάρδος πέτυχε το γκολ της νίκης και διαμόρφωσε το τελικό 1-0, που έδωσε ακόμα πιο πανηγυρικό τόνο στον τίτλο του Παναθηναϊκού. Ήταν η πρώτη νίκη στο σπίτι του Παναθηναϊκού σε ντέρμπι αιωνίων για το επαγγελματικό πρωτάθλημα και ο Μπενάρδος πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος σκόρερ.

Με Γιούτσο για το διπλό
Ο Ολυμπιακός έπρεπε να περιμένει μέχρι τον Νοέμβριο του 1966 για να κερδίσει για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Με πρωταγωνιστή τον Νίκο Γιούτσο οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν τον αιώνιο αντίπαλο για πρώτη φορά εκτός έδρας για την Α΄εθνική. Είχε προηγηθεί βέβαια η νίκη με 5-3 τον Ιούνιο του 1963, ήταν όμως για την προημιτελική φάση του κυπέλλου. Ήταν το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό, που φάνηκε να βρίσκει τα πατήματα του στην επαγγελματική εποχή.  
Στο «αιώνιο» ντέρμπι δεν χωράει σερί.

Τα ματς μεταξύ των δύο μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πάντα αμφίρροπα και παρατηρώντας την προϊστορία μεταξύ των δύο ομάδων, δεν συναντάμε σημαντικά εκατέρωθεν σερί. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει τρεις τις συνεχόμενες νίκες του απέναντι στον Παναθηναϊκό και αυτό συνέβη τις σεζόν 1996-1997, 1997-1998 και 1998-1999. Τότε οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να πάρουν διαδοχικές νίκες και μαζί τους τίτλους. Πρωταγωνιστής των μεγάλων αυτών διπλών για τον Ολυμπιακό ήταν ο Βασίλης Καραπιάλης με τρία γκολ. Το σερί διακόπηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1999, όταν το «τριφύλλι» του Γιάννη Κυράστα κέρδισε με 2-0 τον Ολυμπιακό του Αλμπέρτο Μπιγκόν, με γκολ των Ολιβάρες και Βαζέχα, κατακτώντας ταυτόχρονα τον τίτλο. Από πλευράς Παναθηναϊκού τις σεζόν 1976-1977 και 1977-1978 συναντάμε το μοναδικό «πράσινο» σερί επί των Πειραιωτών. Στην πρώτη περίπτωση χτύπησαν οι Δομάζος και Αλβαρέζ στη νίκη με 2-0. Ο Δομάζος πέτυχε το δεύτερο του γκολ στη δεκαετία και τρίτο συνολικά απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο. Αυτή ήταν και η δεύτερη φορά που οι πράσινοι επικράτησαν με δύο γκολ διαφορά του Ολυμπιακού. Την επόμενη σεζόν σκόρερ χρήστηκε ο αριστεροπόδαρος Κώστας Βαλλίδης, για τον οποίο αυτό ήταν το μοναδικό γκολ στη σεζόν με τον Παναθηναϊκό και το δεύτερο συνολικά στην πράσινη θητεία του. Το πρωτάθλημα πήγε στην ΑΕΚ, ενώ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αρκέστηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.     

Στα έξι το ταβάνι!

Τα περισσότερα γκολ σε ματς Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού έχουν σημειωθεί στο ματς της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της σεζόν 1998-1999 και ήταν έξι. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 4-2 στο Ολυμπιακό Στάδιο, αν και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να προηγείται με 2-1 στο ημίχρονο. Ο Βασίλης Καραπιάλης με δύο γκολ και ο Γιώργος Ανατολάκης διαμόρφωσαν το τελικό σκορ των έξι γκολ. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το ματς με εννέα παίκτες μετά τις αποβολές του Άγγελου Μπασινά και του Κώστα Κωνσταντινίδη.  

Ο λογαριασμός.

Μετά από 52 ματς μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού για την Α΄Εθνική, οι γηπεδούχοι διατηρούν βραχεία κεφαλή με 15 νίκες. Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να αποδράσει 14 φορές με τη νίκη απ’ την έδρα του «τριφυλλιού», ενώ 23 ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Ο Πολωνός και ο ψηλός.

Τα ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού κρύβουν αρκετούς ήρωες με τα φώτα να πέφτουν κυρίως στους επιθετικούς. Πολλοί γκολτζήδες σήκωσαν απ’ τις θέσεις τους, τους φίλους των δύο ομάδων, όμως ένας απ’ αυτούς κρατάει τα ηνία με πέντε γκολ. Ο Χριστόφ Βαζέχα έφαγε τα ντέρμπι με το κουτάλι και σ’ αυτά με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στην έδρα της ομάδας του πέτυχε πέντε γκολ. Ο Πολωνός με αυτά τα τέρματα πανηγύρισε δύο νίκες επί των ερυθρολεύκων, ενώ σε δύο περιπτώσεις, αν και σκόραρε η ομάδα του ηττήθηκε.  Ακολουθεί ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ στο ντέρμπι του Οκτώβρη του 1971 και από ένα στα ματς 1970-71 και 1974-75. Στην πρώτη περίπτωση έβαλε πολύτιμο λιθαράκι στην τελική νίκη με 3-2 της ομάδας του, ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις τα ματς έληξαν ισόπαλα.   

Η πιο βαριά φανέλα.

Συνολικά 15 είναι οι παίκτες που τόλμησαν ν’ αυτομολήσουν απευθείας στο αντίπαλο στρατόπεδο. Στο μακρινό 1927 ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος έκανε το ξεκίνημα των ιδιόμορφων αυτών μεταπηδήσεων. Ακολούθησε κι εκείνη του Κώστα Παπάζογλου το 1958 και του Γραμμού το 1976 χωρίς ιδιαίτερα απόνερα, για να φτάσουμε στο τσουνάμι του Γιώργου Δεληκάρη το 1978. Ο Δεληκάρης είπε το “ναι” στην πρόταση 10.000.000 δραχμών της διοίκησης του “τριφυλλιού” και σκόρπισε ενθουσιασμό στους φίλους του ΠΑΟ και μεγάλη πίκρα στον Πειραιά. Γαλάκος, Κυράστας, Σαργκάνης και Βαμβακούλας πέρασαν από Πειραιά σε Λεωφόρο και μας έφεραν μέσω της δεκαετίας του 80΄ στη νέα εποχή με τα σήριαλ μεταγραφής τους. Ο Στράτος Αποστολάκης από σημαία της άμυνας των Πειραιωτών έγραψε ιστορία με το τριφύλλι, αλλάζοντας συλλογικό στρατόπεδο. Το ντέρμπι του 1990 έγινε Παρασκευή ώστε οι αστυνομικές δυνάμεις να είναι πλήρεις, ενώ το σούπερ καπ μεταξύ των αιωνίων δεν έγινε ποτέ για ν’ αποφευχθούν επεισόδια. Ο Κρίς Καλαντζής από το τριφύλλι πέρασε στον έφηβο, νιώθοντας αδικημένος, για να σκοράρει στο ΠΑΟ-ΟΣΦΠ του 1994. Ο Αντώνης Νικοπολίδης θα περίμενε κανείς να κλείσει την καριέρα του στον Παναθηναικό, όμως μετά από 15 χρόνια στην Παιανία, αρκετά απ’ αυτά στη σκιά του Βάντσικ, επέλεξε το λιμάνι το 2004 για να γίνει και εκεί ήρωας. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου αφού το 2001 έγινε μήλο της έριδος μεταξύ των αιωνίων, προτίμησε τα πράσινα, πανηγύρισε τον τίτλο του 2004, για να φορέσει τα ερυθρόλευκα το 2005 και για τρία χρόνια. Ο Σεμπαστιάν Λέτο είναι ο τελευταίος που άλλαξε απευθείας στρατόπεδο, αλλάζοντας φανέλα πριν από τρία χρόνια για να κατακτήσει το ντάμπλ μετά τον Ολυμπιακό και με τον Παναθηναϊκό. 

Επιμέλεια: Βασίλης Κωνσταντόπουλος


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.