Κόκκινοι και πράσινοι χρειάζονται επειγόντως σκορ

Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει στο προσωπικό του blog τις εμφανίσεις Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Εuroleague.

Μετά από τις πέντε ήττες που γνώρισαν οι δύο μεγάλες ελληνικές ομάδες στα τελευταία έξι ματς  που έδωσαν στην Ευρωλίγκα, μπορούμε να το πούμε και επίσημα: Τελικά η κρίση χτύπησε και το ελληνικό μπάσκετ! Ευτυχώς που νίκησε ο Παναθηναϊκός, με νύχια και με δόντια, την Νταρουσάφακα στο ΟΑΚΑ και σταμάτησε το σερί των πέντε συνεχόμενων αποτυχιών που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κόκκινων και πράσινων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. 

Ο Ολυμπιακός μετά την ήττα από την Ρεάλ στην Μαδρίτη, από το 2-0 πήγε στο 2-3 και τώρα απέναντι στην Χίμκι στο ΣΕΦ, θα παίξει τον πρώτο τελικό της χρονιάς, καθώς ενδεχόμενη αποτυχία θα τον εκτροχιάσει από την πορεία  πρόκρισης στους οκτώ της διοργάνωσης. Ο βαθμός δυσκολίας της ερυθρόλευκης αποστολής ήταν εξ ορισμού υψηλός. Ποτέ στην ιστορία της Ευρωλίγκα δεν είχαν βρεθεί στο ίδιο γκρουπ τέσσερις αντίπαλοι επιπέδου φάιναλ φορ (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός), η ομάδα με  ένα από τα  μεγαλύτερα μπάτζετ  (Χίμκι) και η έκπληξη που ακούει στο όνομα Κάχα Λαμποράλ. Και δυστυχώς οι πειραιώτες μετρούν ήδη δύο ήττες, όχι με κάποια από αυτά τα μεγάλα ονόματα- αλλά από την Μπάμπεργκ και την Ζαλγκίρις…    
Δεν είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια που ο Ολυμπιακός κάνει πορείες πρωταθλητισμού στην Ευρώπη, που η ομάδα καλείται να κάνει υπερβάσεις για να συνεχίσει. Και είναι επίσης πολλές φορές που μέσα στα ίδια τα παιχνίδια ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αλλά κατάφερε να αντιδράσει και να κάνει ανατροπές που έχουν μείνει στην ιστορία.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του καλούνται , λοιπόν, να κάνουν ένα ακόμη θαύμα. Με όπλο το μέταλλο και τον χαρακτήρα που αποδεδειγμένα έχουν, να ξεπεράσουν το άγχος και την πίεση που έχει δημιουργηθεί μετά τις συνεχόμενες ήττες και να παίξουν το μπάσκετ που απαιτείται από τις περιστάσεις. Ο Ολυμπιακός έχει στην ταυτότητα του την διάθεση να παίξει άμυνα και να πνίξει τον αντίπαλο. Μόνο που όπως φαίνεται από τα τελευταία παιχνίδια, θα χρειαστεί κάτι περισσότερο από την αμυντική του προσήλωση για να πάρει μεγάλες νίκες, τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας.

Η βελτίωση των πρωταθλητών Ελλάδος στην επίθεση και ειδικά στο πέντε εναντίον πέντε είναι πλέον βασικό ζητούμενο. Η προσαρμογή των αντιπάλων στον Σπανούλη και το γεγονός ότι πολλές φορές ακόμη και οι συμπαίκτες του αρχηγού κάθονται ακίνητοι και τον παρακολουθούν έχουν κάνει τον Ολυμπιακό προβλέψιμο και αναποτελεσματικό.

 Οι 71 πόντοι που σκοράρουν οι κόκκινοι κατά μέσο όρο στο παιχνίδι τους κατατάσσουν τελευταίους (μαζί με τον Παναθηναϊκό) στην λίστα της επιθετικής παραγωγής στο ΤΟΠ 16. Επίσης μετά από πέντε παιχνίδια στην δεύτερη φάση ο μοναδικός παίκτης του Σφαιρόπουλου που βάζει κατά μέσο όρο πάνω από 10 πόντους είναι ο Χάντερ (10.2) και τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά. Οπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα οι ερυθρόλευκοι έχουν και την προτελευταία επίδοση στα σουτ δύο πόντων με ποσοστό 46.2%!   

Αυτοί οι αριθμοί χρειάζονται άμεσα βελτίωση και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανεβάσουν την απόδοση τους οι παίκτες που ηγούνται αυτής της ομάδας: Ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Μάντζαρης, τα ελληνόπουλα που  εδώ και χρόνια δείχνουν τον δρόμο στους υπόλοιπους.

Στην Μαδρίτη ο Ολυμπιακός για ένα μεγάλο διάστημα του αγώνα έπαιξε καλά, αλλά ένα νεκρό διάστημα στην επίθεση στο τρίτο δεκάλεπτο, σε συνδυασμό με τα μεγάλα σουτ που έβαλαν στο ίδιο σημείο οι Γιουλ και Ροντρίγκεζ  δημιούργησαν μια διαφορά που στάθηκε αδύνατο να καλυφθεί. Στα θετικά της βραδιάς η απόδοση των Χάκετ, Παπαπέτρου και η επιστροφή του Λοτζέσκι, αλλά προφανώς το μόνο που μετράει τώρα είναι το τι θα γίνει από εδώ και εμπρός…

Τα έδωσαν όλα οι πράσινοι 

Ο Παναθηναϊκός από την δική του πλευρά, ξεκίνησε ήδη να παίζει τελικούς και πέρασε το πρώτο τεστ απέναντι στην Νταρουσάφακα. Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε χωρίς τον τραυματία Δημήτρη Διαμαντίδη και ο Νικ Καλάθης – που επίσης δεν ήταν 100% – χρειάστηκε να μείνει πάνω στο παρκέ σχεδόν επί 40 λεπτά, οι πράσινοι κατάφεραν χάρις στην μαχητικότητα τους και την υπερπροσπάθεια στις διεκδικήσεις και τα ριμπάουντ να πάρουν τη νίκη και να μείνουν ζωντανοί στο παιχνίδι της πρόκρισης. 

Οι πράσινοι βελτίωσαν το ρεκόρ τους σε 2-3 και περιμένουν την ενίσχυση σε έμψυχο υλικό που θα κάνει την ομάδα πιο ανταγωνιστική, θα βοηθήσει τους βασικούς να ανασάνουν και θα επιτρέψει στους προπονητές να κάνουν προπόνηση, ώστε να βελτιωθεί η ομάδα. Με την παρούσα κατάσταση ήταν ηλίου φαεινότερο ότι το τριφύλλι είχε πέσει σε αδιέξοδο. Ο Τζόρτζεβιτς ουσιαστικά έπαιξε τα πρώτα πέντε ματς με μόλις εννέα παίκτες και η επιβάρυνση συγκεκριμένων παικτών επηρέασε τόσο την απόδοση της, όσο και την υγεία τους, καθώς όλο και περισσότεροι παίκτες έπρεπε να μείνουν εκτός με τραυματισμούς.

Ο Παναθηναϊκός μετά από το 1/3 της διαδρομής στο ΤΟΠ 16 έχει μόνο δύο παίκτες, τους Ραντούλιτσα (12π.) και Γκιστ (10π.), που έχουν διψήφιο μέσο όρο πόντων και το σκοράρισμα είναι σπαζοκεφαλιά για το τεχνικό τιμ, τόσο στα εντός,  όσο και στα εκτός έδρας παιχνίδια. 

Η απόκτηση του Μάρκους Χέϊνζ από την Σάσαρι θα δώσει μια λύση στον Τζόρτζεβιτς με ένα παίκτη που έχει ικανότητα στο σκοράρισμα και θα πρέπει να ενταχθεί στο σύνολο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι οι πάντες στο στρατόπεδο έδειξαν ότι κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών. Οι βουτιές του Ραντούλιτσα στο παρκέ, η διάθεση όλων να πάνε στο επιθετικό ριμπάουντ και να βγάλουν ενέργεια σε κάθε φάση είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Είναι σαφές ότι ο Παναθηναϊκός για να προχωρήσει  χρειάζεται επιθετικές λύσεις. Αν επιμερίσουμε το επιθετικό θέμα των πρασίνων, ένα σημαντικό κομμάτι του προβλήματος  έχει να κάνει με την επίδοση του στα σουτ τριών πόντων  στο ΤΟΠ 16. Την χρονική στιγμή που οι περισσότερες ομάδες ανεβάζουν τα ποσοστά τους σε αυτόν τον τομέα, οι πράσινοι έχουν θέμα σε κάθε παιχνίδι και με 44.6 βρίσκονται στην τελευταία θέση της  σχετικής λίστας. Ο Φώτσης με 7/15 έχει βελτιώσει την κατάσταση στα τελευταία δύο παιχνίδια, αλλά ο Φελτέϊν (7/28), ο Καλάθης (4/18), ο Γκιστ (4/13) έχουν …αποσυνδεθεί και ευτυχώς που απέναντι στην Νταρουσάφακα στα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού μπήκαν κάποια μεγάλα σουτ και διασφαλίστηκε η νίκη.

 
Ενα άλλο θέμα που έχει τόσο ο Παναθηναϊκός , όσο και ο Ολυμπιακός στην επίθεση τους αποτυπώνεται σε μια ειδική στατιστική κατηγορία που συνυπολογίζει τις επιδόσεις των ομάδων σε τρίποντα, δίποντα και βολές (true shooting).

Πράσινοι και κόκκινοι βρίσκονται και σε αυτόν τον πίνακα στο βάθος της λίστας, δείχνοντας έτσι ότι το πρόβλημα τους είναι γενικευμένο και απαιτείται άμεσα η αλλαγή πλάνου και η εξεύρεση νέων λύσεων…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.