Αυτή είναι η Σπαρτάκ Μόσχας

Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League διατήρησε τον αγωνιστικό κορμό της κι ελπίζει να βρεθεί στους ομίλους για δεύτερη διαδοχική σεζόν.

Όπως οι Θεσσαλονικείς, έτσι κι οι Μοσχοβίτες δεν άλλαξαν το ποδοσφαιρικό dna τους, έχοντας τον ίδιο προπονητή, αναλλοίωτη αγωνιστική φιλοσοφία, βασιζόμενοι στα υλικά της προηγούμενης σεζόν.


O προπονητής 

O 54χρονος Ιταλός Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος έμαθε τη δουλειά στη Γιουβέντους δίπλα στον Αντόνιο Κόντε, αρχικώς ήταν βοηθός του Αλένιτσεφ, κι όταν ο Ρώσος παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2016, δεν είπε «όχι» στην πρόκληση. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, καθώς οδήγησε τη Σπαρτάκ στο πρώτο πρωτάθλημά της ύστερα από ανομβρία 16 ετών, εξ ου κι η επέκταση του συμβολαίου του έως το καλοκαίρι του 2019. Λάτρης του 4-2-3-1, αρκετά σπάνια χρησιμοποιεί και το 3-4-3, ενώ πρώτιστο μέλημά του είναι η αμυντική σταθερότητα και θωράκιση. Αυτό που θέλει να διορθώσει είναι η έλλειψη συγκέντρωσης που παρουσιάζει η ομάδα του στο τέλος των παιχνιδιών της. Είναι ενδεικτικό πως την προηγούμενη σεζόν, δέχθηκε 8 γκολ στις καθυστερήσεις, ενώ ήταν κι η ομάδα που έχασε τους περισσότερους βαθμούς (18) έχοντας προηγηθεί στο σκορ. 



Oι πρωταγωνιστές

Στο επιθετικό κομμάτι ξεχωρίζουν οι Κουίνσι Πρόμες και Λουίζ Αντριάνο. Ο 26χρονος Ολλανδός, ήταν ο πρώτος σκόρερ και MVP του προηγούμενου πρωταθλήματος με 15 γκολ μοιράζοντας και 7 ασίστ, ενώ από το 2014 όταν και μετακόμισε στη ρωσική πρωτεύουσα, σε κάθε σεζόν έχει διψήφιο αριθμό στα γκολ, όντας μέλος της καλύτερης ενδεκάδας της ρωσικής Premier League. Ο δε Βραζιλιάνος, άλλοτε παίκτης της Σαχτάρ και της Μίλαν, πέτυχε 10 γκολ δίνοντας και 6 τελικές πάσες. Ο 27χρονος φορ Ζε Λουίς, περισσότερο προσπαθεί να δημιουργήσει χώρους για τους δύο ακραίους, παρά παίζει για τα δικά του στατιστικά. Βασικό αμυντικό χαφ ο 26χρονος Βραζιλιάνος Φερνάντο, δεύτερος σε λεπτά συμμετοχής στο προηγούμενο πρωτάθλημα –πίσω από τον Πρόμες- και πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου με 12,5 εκ. ευρώ το 2016. Ο Καρέρα δίνει έμφαση και στην αμυντική γραμμή, με τους Τζικίγια, Κουτέποφ, Μποκέτι, στους οποίους προσετέθη κι η ακριβή μεταγραφή του καλοκαιριού, Ζιγκό, να συμμετέχουν στη ανάπτυξη του παιχνιδιού από την πίσω γραμμή. Στο χώρο του κέντρου, δίπλα στον Φερνάντο, οι Ρώσοι διεθνείς Γκλουσακόφ, Ζομπνίν και Σαμέντοφ διασφαλίζουν τεχνική και καλή κυκλοφορία. 

Το μεταγραφικό πάρε-δώσε

Η Σπαρτάκ εκταμίευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει από τη Γάνδη τον 24χρονο Γάλλο κεντρικό αμυντικό, Σαμουέλ Ζιγκό, ενώ από την Ντιναμό Μόσχας απεκτήθη ο 24χρονος Ρώσος αριστερός χαφ, Αλεξάντρ Τασάεφ. Από τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου, ανήλθε για να βοηθήσει στη θέση του τερματοφύλακα ο 20χρονος Μαξίμοβιτς, που ήταν βασικός στο πρώτο ματς του πρωταθλήματος, ενώ επέστρεψε από το δανεισμό του στην Ρουμπίν Καζάν ο Βούλγαρος επιτελικός μέσος, Ιβελίν Ποπόφ. Σε ότι αφορά στις αποχωρήσεις, αποδεσμεύτηκε ο πολύπειρος κεντρικός αμυντικός, Τάσι, κι επέστρεψαν στις ομάδες τους οι «δανεικοί» Πάσαλιτς και Μαξίμοβιτς. 

Η ευρωπαϊκή πορεία
Η Σπαρτάκ είναι στην 80η θέση του UEFA Ranking, έχοντας 15.000 βαθμούς, ενώ ο «Δικέφαλος του Βορρά» μετά την πρόκρισή του επί της Βασιλείας, βρίσκεται στην 57η με 23.500 πόντους. Ο ρωσικός σύλλογος την προηγούμενη σεζόν συμμετείχε στους ομίλους του Champions League, όντας μάλιστα στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, ως πρωταθλητής Ρωσίας, μολονότι βάσει βαθμολογίας στην κατάταξη της UEFA, θα ήταν στο τέταρτο. Αγωνίστηκε στον πέμπτο όμιλο, μαζί με τη μετέπειτα φιναλίστ Λίβερπουλ, τη Σεβίλλη και τη Μάριμπορ, παίρνοντας την τρίτη θέση, πίσω από τους Άγγλους και τους Ισπανούς. Συγκέντρωσε 6 βαθμούς, εκ των οποίων οι 5 ήρθαν στην έδρα της, αφού έφερε ισοπαλία 1-1 με τη Λίβερπουλ, διέλυσε με 5-1 τη Σεβίλλη και ήρθε ισόπαλη με τη Μάριμπορ 1-1, ενώ ο μοναδικός εκτός έδρας βαθμός της ήρθε στη Σλοβενία, στην πρεμιέρα των ομίλων. Στα αξιοσημείωτα, η συντριβή με 7-0 στο «Άνφιλντ» από τη Λίβερπουλ την τελευταία αγωνιστική. Η…μετακόμισή της στο Europa League δεν είχε μεγάλη διάρκεια, καθώς αποκλείστηκε στη φάση των «32» από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, αφού ηττήθηκε στη Μόσχα με 3-1, κι η ανατροπή που επεχείρησε να κάνει στο Μπιλμπάο «σταμάτησε» στο 1-2. 

Αγωνιστική δράση
Το ρωσικό πρωτάθλημα εκκίνησε στα τέλη Ιουλίου, έχοντας διανύσει μόλις μία αγωνιστική, στην οποία η Σπαρτάκ επιβλήθηκε έντος έδρας με 1-0 της Ορενμπουργκ χάρη σε γκολ του Ζιγκό. Το προσεχές Σάββατο (4/8) θα δώσει το πρώτο μοσχοβίτικο ντέρμπι της σεζόν, καθώς φιλοξενείται από την πρωταθλήτρια Λοκομοτίβ, ενώ ενδιαμέσως των αναμετρήσεων με τον ΠΑΟΚ, φιλοξενεί την Ανζί. Φέτος αγωνίζεται στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, ως τρίτη του προηγούμενου πρωταθλήματος, με 56 βαθμούς, τέσσερις λιγότερους από την πρωταθλήτρια Λοκομοτίβ και δύο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. 

Τι έχει κάνει με ελληνικές ομάδες

Η πρότερη…ελληνική εμπειρία για τη Σπαρτάκ γυρίζει το χρόνο πίσω στο φθινόπωρο του 1991, όταν για το δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αποκλείστηκε από την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς, φέρνοντας «λευκή» ισοπαλία στη Μόσχα και χάνοντας με 2-1 στο «Νίκος Γκούμας», μολονότι είχε προηγηθεί με σουτ του Μοστοβόι, αφού ακολούθησαν τα γκολ των Μπατίστα και Δημητριάδη.

Η ταυτότητα του συλλόγου 
Ιδρύθηκε στις 22 Απριλίου 1922 και είχε έδρα το στάδιο «Λουζνίκι», ωστόσο από το 2014 έχει νέο σπίτι το «Otkritie Arena», χωρητικότητας 45.360 θέσεων. Έχει κατακτήσει 12 Πρωταθλήματα και 10 Κύπελλα Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και 10 Πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ρωσίας.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.