Γιατί το Κόσοβο χρειάζεται στρατό;

Αν τα Βαλκάνια έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», τότε το Κόσοβο θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί ως η «πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων». Όσοι θυμούνται την πρόσφατη ιστορία των λεγόμενων «πολέμων της γιουγκοσλαβικής διαδοχής» της δεκαετίας του 1990, γνωρίζουν καλά πως η αφορμή που τους πυροδότησε ήταν το...

Αν τα Βαλκάνια έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης», τότε το Κόσοβο θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί ως η «πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων». Όσοι θυμούνται την πρόσφατη ιστορία των λεγόμενων «πολέμων της γιουγκοσλαβικής διαδοχής» της δεκαετίας του 1990, γνωρίζουν καλά πως η αφορμή που τους πυροδότησε ήταν το Κόσοβο και η σύγκρουση του αλβανικού εθνικισμού με τον σέρβικο, η οποία κλιμακωνόταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Το 1989 η Σερβία του Μιλόσεβιτς, που είχε προσχωρήσει στην ιδεολογία του μεγαλοσερβικού εθνικισμού αποφάσισε να καταργήσει την αυτονομία του Κοσόβου, με πρόσχημα την προστασία των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας (210.000 εκείνη την εποχή) καθώς και των σερβο-ορθόδοξων μοναστηριών, από την απειλή της αλβανικής πλειοψηφίας (85% των κατοίκων) των Κοσοβάρων, που διεκδικούσε αρχικά καθεστώς «7ης δημοκρατίας» στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας και αργότερα ένα ανεξάρτητο αλβανοκοσοβαρικό κράτος.

Είναι γνωστό επίσης πως οι «Γιουγκοσλαβικοί Πόλεμοι» τελείωσαν το 1999, και πάλι εξ αιτίας του προβλήματος του Κοσόβου, με τους διάρκειας 78 ημερών Νατοϊκούς βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας και στη συνέχεια με την απόσπαση αυτής της σερβικής επαρχίας και την de facto ανεξαρτητοποίηση της υπό την προστασία της Δύσης. Τα χρόνια που ακολούθησαν η σερβική μειονότητα του Κοσόβου εκδιώχθηκε και καταπιέστηκε σε σημείο ώστε να παραμένουν πλέον στην περιοχή λιγότεροι από 100.000 Σέρβοι, περιορισμένοι κυρίως στο βόρειο Κόσοβο, καθώς και σε σερβικούς θύλακες στα νότια και ανατολικά της χώρας, υφιστάμενοι συχνά φαινόμενα βίας και καταπίεσης εκ μέρους των Αλβανοκοσοβάρικων Αρχών κάτω από τα «στραβά μάτια» της διεθνούς κοινότητας.

Μια κολοβή ανεξαρτησία

Το 2008 το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του υπό τις ευλογίες της Δύσης, της Ε.Ε. και ειδικά των ΗΠΑ, η οποία είναι και η βασική προστάτιδα δύναμη που εγγυήθηκε την ανεξαρτησία του. Περίπου 100 χώρες παγκοσμίως αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του καθώς και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από πέντε: η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Κύπρος και η Ελλάδα. Φυσικά η Σερβία, όχι μόνον δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, αλλά συνεχίζει να κατηγορεί τη Δύση για τη «βίαιη απόσπαση του 15% του εδάφους της», ενώ καταγγέλλει συνεχώς την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων της σερβικής μειονότητας και του καθεστώτος των μεσαιωνικών σερβικών μοναστηριών και των περιουσιών τους. Επιστροφή ωστόσο στο προ του 1999 καθεστώς είναι πλέον αδύνατη, και το γνωρίζουν καλά στο Βελιγράδι.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.