Μέχρι την Τετάρτη αποφασίζουμε αν μένουμε στο ευρώ

Σταγόνα καλής θέλησης στον ωκεανό δυσπιστίας που έχει σωρευτεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων απεδείχθη η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με την τρόικα, η οποία προσέκρουσε εκκωφαντικά στον βράχο του Eurogroup.

Σταγόνα καλής θέλησης στον ωκεανό δυσπιστίας που έχει σωρευτεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων απεδείχθη η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με την τρόικα, η οποία προσέκρουσε εκκωφαντικά στον βράχο του Eurogroup.


Πλέον: Για να καταφέρει η Ελλάδα να πετύχει το νέο δάνειο πρέπει: α. Το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την Κυριακή τα μέτρα που συμφώνησαν οι αρχηγοί β. Οι αρχηγοί να επαναβεβαιώσουν την απόλυτη δέσμευσή τους στην εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος και μετά τις εκλογές. γ. Η κυβέρνηση να καλύψει μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup, αποκλίσεις ύψους 325 εκατ.


Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Οργάνου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε ουσιαστικά ένα δραματικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό:
«Δυστυχώς» είπε «το σημερινό Eurogroup δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις. Διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις από πολλές χώρες. Βασισμένες στο ότι δεν ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την τρόικα τον κατάλογο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2012 καθώς περέμειναν και έχουν μείνει προς διευκρίνηση μέτρα 325 εκατομμυρίων ευρώ. Το κυριότερο όμως είναι ότι το Εurogroup έλαβε σοβαρά υπόψιν του το γεγονός ότι δεν έλαβε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς έγγραφες, ρητές και ανεπιφύλακτες δεσμεύσεις για την τήρηση του προγράμματος»


Γιούνκερ-Ρεν: Περιμένουμε την απόφαση της Βουλής


Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Ολι Ρεν μετα΄τη λήξη της συνεδρίασης, ήταν παραπάνω από σαφείς ως προς τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση τού δανειακού προγράμματος:


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περιέγραψε τις τρεις προϋποθέσεις για τη σύναψη της νέας σύμβασης: Το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει το πακέτο την Κυριακή, να εξασφαλισθούν επιπλέον περικοπές δαπανών 325 εκατομμυρίων οι οποίες πρέπει αν προσδιορισθούν επακριβώς έως την Τετάρτη που θα συνεδριάσει ξανά το Eurogroup: «Τρίτον», είπε, θέλουμε να λάβουμε ισχυρές πολιτικές διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού για την εφαρμογή του προγράμματος. Ολα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν προτού πάρουμε αποφάσεις. Εν ολίογοις. Καμία δόση δανείου, πριν από την εφαρμογή».
Δείχνοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν εντός της ΕΕ σχετικά με την αξιοπιστία της Ελλάδας, και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν πως στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος δεν θα γίνεται καμία χορήγηση δόσης αν δεν υπάρξει εφαρμογή των δεσμεύσεων. “Πραγματική εφαρμογή”, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν.
Και οι δύο πάντως εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τελικώς τα μέτρα που αποφασίστηκαν. Αναφερόμενος στο PSI, ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι “πρακτικά έχει ολοκληρωθεί αλλά θα εγκριθεί ως μέρος του συνολικού πακέτου την επόμενη εβδομάδα”.


Σε ερώτηση σχετικά με το σενάριο της τοποθέτησης επιτρόπου στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τόσο ο Ρεν όσο και ο Γιούνκερ απέφυγαν να απαντήσουν ευθέως.


Χωρίς να αποκλείσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επανέλαβαν την πάγια θέση ότι το οικονομικό πρόγραμμα καταρτίστηκε και αποφασίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει μόνο τεχνική βοήθεια, εφόσον χρειαστεί.
Είπαν ωστόσο ότι εξετάζεται από το Eurogroup μια πρόταση για την ενίσχυση της τεχνικής στήριξης του ελληνικού προγράμματος, ώστε να αποκτήσει και πάλι η χώρα μας βιώσιμα δημόσια οικονομικά και βιώσιμο χρέος.
Ο Ολι Ρεν επισήμανε επιπλέον ότι εξετάζεται και η πρόταση για τον “ειδικό λογαριασμό”, στον οποίο θα κατατίθενται έσοδα του δημοσίου για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς αποτελεί μια πρόσθετη εγγύηση.


Πηγή: Ethnos.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.