Τα σχέδια της ποδοσφαιρικής ελίτ για ένα κλειστό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Το κυνήγι του κέρδους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θέτει υπό αμφισβήτηση τις διεθνείς αλλά και διασυλλογικές διοργανώσεις όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, με ανυπολόγιστες συνέπειες στους συλλόγους που δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν. Ντοκουμέντα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό Spiegel, τεκμηριώνουν τις σαφείς προθέσεις των ισχυρών ευρωπαϊκών συλλόγων...

Το κυνήγι του κέρδους στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θέτει υπό αμφισβήτηση τις διεθνείς αλλά και διασυλλογικές διοργανώσεις όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, με ανυπολόγιστες συνέπειες στους συλλόγους που δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν.

Ντοκουμέντα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το γερμανικό περιοδικό Spiegel, τεκμηριώνουν τις σαφείς προθέσεις των ισχυρών ευρωπαϊκών συλλόγων να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός διασυλλογικού πρωταθλήματος για την «ελίτ», κλειστό στους «παρακατιανούς», με την υπόσχεση κερδών που ούτε κατά διάνοια μπορούν να φανταστούν σήμερα ακόμη και οι ομάδες που μονοπωλούν τις εθνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις. Οι διαρροές που έχει στην διάθεσή του το περιοδικό περιλαμβάνουν περισσότερα από 70 εκατομμύρια έγγραφα και πάνω από 3,4 terabytes πληροφοριών, καθιστώντας τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Και υπόσχεται ότι θα ακολουθήσουν πολλές αποκαλύψεις. Σίγουρα, η πλέον εντυπωσιακή, είναι η προσπάθεια των ισχυρών συλλόγων να αποφασίζουν και να διατάζουν στα ποδοσφαιρικά πράγματα της ηπείρου.

Αν και η ιδέα για μια τέτοια διοργάνωση κάθε άλλο παρά καινούργια είναι, ωστόσο, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ωριμάζει, συνεπικουρούμενη και από τα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας. ‘Ετσι, το γερμανικό περιοδικό εμφανίζει ως «αρχή» της σύγχρονης «ζύμωσης» αυτής της ιδέας, ένα email με αποστολέα τον Μίκαελ Γκέρλινγκερ προς την διεθνή δικηγορική εταιρεία Cleary Gottlieb, με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου 2016, με το οποίο ο πρώτος αναθέτει στους δικηγόρους ένα «ενδιαφέρον θέμα». Ο 45χρονος Γκέρλινγκερ προΐσταται του νομικού τμήματος της Μπάγερν Μονάχου και θεωρείται ο εγκέφαλος του πανίσχυρου συλλόγου. Σπάνια εμφανίζεται στο προσκήνιο, αλλά, όπως σημειώνει το Spiegel, ο επικεφαλής της ομάδας, Καρλ Χάινζ Ρουμενίγκε, δεν έχει λάβει σημαντική απόφαση χωρίς αυτόν, εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Από το «εκρηκτικό» ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Γκέρλινγκερ προκύπτει, ότι το «ενδιαφέρον θέμα» είναι να ερευνηθεί νομικά, εάν η Μπάγερν Μονάχου θα μπορούσε να αποχωρήσει από το γερμανικό πρωτάθλημα, την Μπουντεσλίγκα, και αν η ομάδα υποχρεώνεται να επιτρέψει στους παίκτες της να παίξουν για την εθνική ομάδα στο μέλλον. Η εποχή που στάλθηκε αυτό το email, το 2016, ήταν κάτι σαν καμπή στο διεθνές ποδόσφαιρο. Η FIFA, η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου, έμοιαζε ακέφαλη και χωρίς προσανατολισμό μετά από ένα κύμα επιδρομών και συλλήψεων. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, η UEFA, είδε τον πρόεδρό της, Μισέλ Πλατινί, να απομακρύνεται από το αξίωμά του εξαιτίας της πληρωμής πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τον πρώην αφεντικό της FIFA, τον Τζόζεφ Μπλάτερ.

Ταυτόχρονα, τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ θα εκτοξεύονταν σύντομα και σχεδόν τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2007 και 2017, ανερχόμενα σε περισσότερα από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Προφανώς, όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, έτσι και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο αμείλικτος ανταγωνισμός για το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της πλούσιας πίτας, ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει. Και ξέσπασε. Το γερμανικό περιοδικό έχει στα χέρια του όλο το παρασκήνιο όπως διαγράφεται ανάγλυφα από τα στοιχεία της πλατφόρμας Football Leaks και των συνεργατών του στο διεθνές ερευνητικό δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC).

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.