Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας

Ο Νίκος Γαβαλάς γράφει στο προσωπικό του blog για το ποδόσφαιρο, το οποίο πρέπει να είναι πολιτισμός και τον ρόλο που παίζει στην Ελλάδα, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Πως το είχε πει η Μελίνα Μερκούρη; «Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο πολιτισμός». Μία φράση που είχε βγει από τα χείλη της λίγο μετά την πτώση της δικτατορίας. Αναμφίβολα, ο πολιτισμός της χώρας μας είναι η μεγάλη μας κληρονομιά, την οποία δυστυχώς όχι μόνο δεν την αξιοποιούμε, αλλά στη σύγχρονη Ελλάδα κοντεύουμε να την αφανίσουμε.

Μιλώντας πρόσφατα (με αφορμή το ντέρμπι των «αιωνίων» που πλησιάζει) ο κορυφαίος συνθέτης, Θάνος Μικρούτσικος στον Βασίλη Κωνσταντόπουλο και τον Αποστόλη Λάμπο -τη νέα γενιά των συναδέλφων μου που με τις επιδόσεις και το ήθος τους, με γεμίζουν με ελπίδα για καλύτερες ημέρες- τοποθέτησε το ποδόσφαιρο μέσα στο κομμάτι του πολιτισμού.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μικρούτσικος: «Θεωρώ ύψιστο καλλιτεχνικό γεγονός και δεν αστειεύομαι καθόλου, την τριπλέτα της Μπαρτσελόνα αυτή τη στιγμή: τον Σουάρες, τον Νεϊμάρ και τον Μέσι. Εγώ είτε εδώ το υψηλότερο επιπέδου μπαλέτο στην Όπερ του Παρισιού, είτε δω στο Καμπ Νου αυτούς τους τρεις να ζωγραφίζουν και να κάνουν αυτά τα απίστευτα για ανθρώπινο νου πράγματα, έχω την ίδια χαρά και την ίδια απογείωση εντός μου».

Ναι, το ποδόσφαιρο είναι πολιτισμός. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι. Ακούγεται λίγο ουτοπικό για τη χώρα μας. Συμφωνούμε απόλυτα. Ωστόσο, την ίδια ώρα και σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης το ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζει να συντηρεί (άμεσα ή έμμεσα) περισσότερες από 40.000 οικογένειες. Ναι, από αυτό το ταλαιπωρημένο άθλημα ζει κόσμος. Δε νομίζουμε να θέλει η Κυβέρνηση να δημιουργήσει νέες στρατιές ανέργων από τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Ξέρουμε, είναι και ο τουρισμός, που εξαιτίας του προσφυγικού πιθανότατα θα υποστεί ζημιές το καλοκαίρι.

Κύριε Κοντονή, μήπως να προσεγγίσετε το χώρο του λαοφιλέστερου σπορ υπό αυτό το πρίσμα; Να έχετε κατά νου τα εργασιακά θέματα που προκύπτουν, όταν κατεβάζετε το διακόπτη; Βρείτε λύσεις. Άλλωστε, για το λόγο αυτό γίνατε Κυβέρνηση: προκειμένου να διευκολύνεται την καθημερινότητα του Έλληνα. Και όχι για να κλείνει κάθε παράθυρο προς τον “κόσμο”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.