Οι buzzer beater προκρίσεις του Ολυμπιακού

Για ένατη φορά στην ιστορία του ο Ολυμπιακός έπαιξε στην τελευταία αγωνιστική την πρόκριση στη νοκ άουτ φάση μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Για ένατη φορά στην ιστορία του ο Ολυμπιακός έπαιξε στην τελευταία αγωνιστική την πρόκριση στη νοκ άουτ φάση μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κόντρα στην Μίλαν, η ομάδα του Πειραιά ήταν συνεπέστατη στο ραντεβού με την ιστορία, πανηγυρίζοντας μία από τις σημαντικότερες προκρίσεις στην ευρωπαϊκή ιστορία της.

Ήταν η έκτη buzzer beater  πρόκριση των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι μόλις τρεις φορές απέτυχαν να υλοποιήσουν το στόχο τους στην τελευταία αγωνιστική. Ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας των προκρίσεων στην ακροτελεύτια αγωνιστική βρίσκεται στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Δύο δεκαετίες με εννέα βραδιές γεμάτες άγχος, πίεση, χαρά και απογοήτευση. Ας τις θυμηθούμε.


9 Δεκεμβρίου 1998: Κροάσια Ζάγκρεμπ – Ολυμπιακός 1-1
Στο «παγοδρόμιο» του Ζάγκρεμπε με τον υδράργυρο να βρίσκεται αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, οι «Πειραιώτες» του Ντούσαν Μπάγεβιτς προκρίνονται στον προημιτελικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ με ισοπαλία, νίκη αλλά και ήττα με διαφορά ενός γκολ.

Ο Γιέλισιτς ανοίγει το σκορ στο 35′ και ο αγώνας εξελίσσεται σε θρίλερ. Ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει με κεφαλιά του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο 64’ και οι «ερυθρόλευκοι» πανηγυρίζουν την πρώτη τους πρόκριση στον προημιτελικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης


7 Νοεμβρίου 2000: Λιόν – Ολυμπιακός 1-0
Με τον Γιάννη Ματζουράκη στον πάγκο, ο Ολυμπιακός θέλει να αποφύγει την ήττα με 1-0 από τη Λιόν στο Ζερλάν προκειμένου να προκριθεί στην νοκ άουτ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Και αυτό διότι την είχε νικήσει με 2-1 στο ΟΑΚΑ. Παρεμπιπτόντως, οι Γάλλοι είχαν μειώσει το σκορ με τον συχωρεμένο, Μαρκ Βιβιέν Φοέ στο 88’. 

Μόλις στο 2’, ο Λενγκλ με κεφαλιά ανοίγει το σκορ. Και δεν αλλάζει έως το φινάλε, με τον Αυστριακό διαιτητή, Μπένκο να ακυρώνει λανθασμένα γκολ του Ζιοβάνι. Έτσι, στην ισοβαθμία ο Ολυμπιακός μένει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ με 9 πόντους.


8 Δεκεμβρίου 2004: Λίβερπουλ – Ολυμπιακός 3-1
Είναι η βραδιά που άνοιξε για τη Λίβερπουλ το μονοπάτι που κατέληξε στον αξέχαστο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μίλαν στην Πόλη. Πρόκειται για ένα ιστορικό ματς το οποίο φιλοξενήθηκε στο «Ανφιλντ» και το μνημονεύουν ακόμη οι οπαδοί των «reds».

Ο Ολυμπιακός του Μπάγεβιτς ανοίγει το σκορ με εκτέλεση φάουλ του Ριβάλντο στο 26’. Αλλά στο δεύτερο ημίχρονο, η Λίβερπουλ πετυχαίνει τρία γκολ (όσα δηλαδή χρειαζόταν) για να προκριθεί. Ο Σιναμά Πονγκόλ ισοφαρίζει στο 47′, ο Νιλ Μέλορ κάνει το 2-1 στο 81′ με δυνατό δεξί σουτ και στο 87’ ο Στίβεν Τζέραρντ με δεξί «κεραυνό» στέλνει τη Λίβερπουλ στη νοκ άουτ φάση.

Δίχως άλλο, ήταν μία σκληρή βραδιά για τους «Πειραιώτες», καθώς ισοβάθμησαν με τη Λίβερπουλ, αλλά έμειναν εκτός με 10 βαθμούς! Υπενθυμίζουμε πως πέτυχαν τρεις νίκες στο Φάληρο, απέσπασαν ισοπαλία στο «Ριαθόρ» από την Ντεπορτίβο, ενώ ηττήθηκαν με 2-1 στο Μονακό, όπου ακυρώθηκε λανθασμένα γκολ του Οκκά. 


11 Δεκεμβρίου 2007: Ολυμπιακός – Βέρντερ Βρέμης 3-0
Ο Ολυμπιακός παίζει για δυο αποτελέσματα στο Καραϊσκάκη, αφού του αρκεί και η ισοπαλία με αντίπαλο τη Βέρντερ του Τόμας Σάαφ, την οποία είχε νικήσει με 1-3 στη Βρέμη. Εκείνο, ήταν και το πρώτο «διπλό» των «Πειραιωτών» στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ

Οι παίκτες του Τάκη Λεμονή μπαίνουν με το πόδι στο γκάζι και βραχυκυκλώνουν τη γερμανική ομάδα. Στο 12’ ο Ιεροκλής Στολτίδης πετυχαίνει το πρώτο τέρμα με υπέροχο δεξί σουτ. Στο 70’ με κεφαλιά του Ντάρκο Κοβάσεβιτς γίνεται το 2-0, ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Στολτίδης διαμορφώνει το τελικό 3-0. Οι «ερυθρόλευκοι» προκρίνονται στους «16» όπου θα διασταυρωθούν με την Τσέλσι.


18 Δεκεμβρίου 2008: Ολυμπιακός – Χέρτα Βερολίνου 4-0
Μετά την εντυπωσιακή τους πρεμιέρα στη φάση των ομίλων του κυπέλλου UEFA όπου διασύρουν την Μπενφίκα με 5-1 στο Καραϊσκάκη, ακολουθούν δύο εκτός έδρας ήττες από την Γαλατασαράι και την Μέταλιστ με 1-0. Έτσι, στην τελευταία αγωνιστική οι “ερυθρόλευκοι”χρειάζονται μόνο νίκη επί της Χέρτα Βερολίνου στο Φάληρο προκειμένου να προκριθούν στους «32» της διοργάνωσης.

Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο εστίες παραμένουν ανέπαφες. Αλλά στο δεύτερο μέρος, οι «Πειραιώτες» πιάνουν το άριστα με την απόδοσή τους και φθάνουν στη νίκη με 4-0!  Ο Ντουντού ανοίγει το σκορ στο 55′, ο Γκαλέτι με πέναλτι στο 68′ πετυχαίνει το δεύτερο γκολ, για να ακολουθήσουν άλλα δύο τέρματα από τον Τοροσίδη (87’) και τον Ντιόγκο (88’) με τα οποία διαμορφώνεται το τελικό 4-0!


9 Δεκεμβρίου 2009: Ολυμπιακός – Άρσεναλ 1-0
Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ολυμπιακός του Ζίκο διεκδικεί την πρόκριση. Είναι σε όμιλο με Άρσεναλ (την υποδέχεται έχοντας εκείνη εξασφαλίσει την πρωτιά), Σταντάρ Λιέγης και Άλκμααρ. Οι «Πειραιώτες» μετρούν επτά βαθμούς σε πέντε αγώνες. Με γκολ του Λεονάρντο στο 47’ επικρατούν των «Λονδρέζων» με 1-0 και προκρίνονται στους «16», όπου διασταυρώνονται με την Μπορντό.


10 Δεκεμβρίου 2013: Ολυμπιακός – Αντερλεχτ 3-1
Με τον Μίτσελ στον πάγκο, η ομάδα του Πειραιά υποδέχεται την Άντερλεχτ και θέλει νίκη – πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, για να της είναι αδιάφορο το αποτέλεσμα στο άλλο ματς του ομίλου, ανάμεσα στην Μπενφίκα και την Παρί Σεν Ζερμέν που είχε εξασφαλίσει την κορυφή. Οι «Λουζιτανοί» νικούν με 2-1, φθάνουν τους 10 βαθμούς, όσους και ο Ολυμπιακός που επικρατεί με 3-1 με γκολ των Σαβιόλα (33’, 58’) και πέναλτι του Ντομίνγκεζ στο 46’. Οι «ερυθρόλευκοι» παίρνουν την πρόκριση, καθώς υπερτερούν των Πορτογάλων στα μεταξύ τους παιχνίδια (1-0 στο Φάληρο, 1-1 στη Λισσαβόνα). 


9 Δεκεμβρίου 2015: Ολυμπιακός – Αρσεναλ 0-3
Χάρη στη νίκη του με 3-2 στο Λονδίνο, ο Ολυμπιακός παίζει για πολλά αποτελέσματα στο ματς με την Αρσεναλ στο Καραϊσκάκη, προκειμένου να προκριθεί στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ: νίκη, ισοπαλία ή ήττα με 0-1 ή 0-2.

Ωστόσο, η ομάδα του Μάρκο Σίλβα χάνει 0-3 με τον Ζιρού να πετυχαίνει χατ-τρικ και έτσι ισοβαθμεί με την Αρσεναλ έχοντας από 9 βαθμούς. Αλλά το όνειρο της πρόκρισης γίνεται εφιάλτης, αφού οι «Λονδρέζοι» έχουν καλύτερη διαφορά γκολ στα μεταξύ τους ματς και περνάνε εκείνοι.


13 Δεκεμβρίου 2018: Ολυμπιακός – Μίλαν 3-1
Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς χρειάζεται νίκη με 2-0 ή 3-1 ή με διαφορά τριών γκολ για να προκριθεί εις βάρος της Μίλαν στους “32” του Europa League. Στο «φλεγόμενο» Καραϊσκάκη επικρατεί των «ροσονέρι» με 3-1 και γράφει μία από τις σημαντικότερες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας του.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.