Εθνικός εφιάλτης

Δέκα χρόνια στον "αφρό" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου διαλύθηκαν μέσα σε μερικούς μήνες. Το 2015 αποτελεί μαύρη σελίφα στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και πρέπει άμεσα να ξεχαστεί.

Η Εθνική μας ομάδα έκανε ένα κάκιστο φώτο φίνις το 2014, όπου άρχισε η κατάρρευση του χρυσού οικοδομήματος του 2004. Ότι ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, ολοκληρώθηκε μέσα στο 2015, το χειρότερο ημερολογιακό έτος στην ιστορία της Εθνικής μας ομάδας.
 
Ως εξιλαστήριο θύμα, ο Κλαούντιο Ρανιέρι έφυγε κακήν κακώς και βρήκε την δική του Ιθάκη στην Λέστερ. Ο Ιταλός ούτε κακός προπονητής ήταν, αλλά και ούτε ο γιατρός που θα γιάτρευε όλες τις πληγές που άνοιξαν στην ομάδα μετά το Μουντιάλ του 2014. Οι ευθύνες βάραιναν τους πάντες, διοίκηση ΕΠΟ, παίκτες και φυσικά τεχνικό τιμ. Την κατάσταση δεν κατάφερε να αλλάξει ούτε ο Γιώργος Καραγκούνης που εκδιώχθηκε από την αγαπημένη του Εθνική ως πρωταίτιος. Φευ!

Η καταστροφή βήμα προς βήμα

Η αυγή του 2015 βρήκε στο τιμόνι του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος τον Σέρχιο Μαρκαριάν, ο οποίος ανέλαβε “φωτιά” για μια ακόμα φορά στην καριέρα του και προσπάθησε να φτιάξει την ψυχολογία των παικτών του και να κάνει την Εθνική και πάλι ομάδα. Κυριάκος Παπαδόπουλος σε ρόλο αμυντικού μέσου και Φετφατζίδης να δημιουργεί ήταν αυτοί που ξεχώρισαν στο ματς αυτό.

Κυριακή 29 Μαρτίου
Βουδαπέστη (Groupama Arena)
Ουγγαρία – Ελλάδα 0-0
Προκριματικά ΕURO 2016
Ουγγαρία: Κίραλι, Φιόλα, Κάνταρ, Γιούχαζ, Λεάντρο, Τόζερ, Έλεκ (70′ Πίντερ), Γκέρα, Στίμπερ, Ζαλάϊ (68′ Νίκολιτς), Τζούτζακ
Προπονητής: Παλ Ντάρνταϊ
Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σταφυλίδης, Κ. Παπαδόπουλος, Σάμαρης, Κονέ (77′ Κατσουράνης), Χριστοδουλόπουλος (69′ Φορτούνης), Φετφατζίδης (77′ Γιαννιώτας), Αθανασιάδης
Προπονητής: Σέρχιο Μαρκαριάν
Σκόρερ: -.
Διαιτητής: Σεργκέι Καράσεφ (Ρωσία)

Η απόλυτη καταστροφή ήρθε το καλοκαίρι. Το 0-0 στην Ουγγαρία σε συνδυασμό με το σχετικά εύκολο πρόγραμμα έδινε την εντύπωση ότι κάτι πάει να αλλάξει. Ωστόσο το μικρόβιο είχε εισχωρήσει βαθιά στον οργανισμό της γαλανόλευκης. Σε ένα ταξίδι γεμάτο ταλαιπωρία, η Εθνική μας ομάδα έφτασε με μια μέρα καθυστέρηση στα Νησιά Φερόε. Κι έφτασε με έπαρση. Ήττα με 2-1. Ταπείνωση. Εσωστρέφεια. Νεύρα. Ήταν το τέλος εποχής για μια ομάδα που στις τάξεις της είχε παίκτες που με ελάχιστες εξαιρέσεις ήταν και στις επιτυχίες των προηγούμενων ετών.

Σάββατο 13 Ιουνίου
Τορσάβν (Τόρσβολουρ)
Νησιά Φερόε – Ελλάδα 2-1 (1-0)

Προκριματικά ΕURO 2016
Νησιά Φερόε: Νίλσεν, Γκρέγκερσεν, Νάτεσταντ, Χάνσεν, Χάνσον, Μπεντζάμινσεν, Ολσεν, Σόρενσεν (13′ Ντάβιντσεν), Βατνχάμαρ, Χολστ (74′ Φέρα), Έντμουντσον (92′ Γιόνσεν).
Προπονητής: Λαρς Όλσεν
Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Σταφυλίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Σάμαρης, Κονέ (81′ Φούντας), Χριστοδουλόπουλος (46′ Νίνης), Καρέλης, Φετφατζίδης (72′ Κολοβός), Μήτρογλου.
Προπονητής: Σέρχιο Μαρκαριάν
Σκόρερ: 32΄ Χάνσον, 70΄ Όλσεν – 84΄ Παπασταθόπουλος
Διαιτητής: Τομ Χάραλντ Χάγκεν (Νορβηγία)

Τρεις μέρες μετά η Ελλάδα ταξίδευε με βαριά καρδιά για το Γκνατνσκ, για φιλικό παιχνίδι με την Πολωνία. Ουδείς ασχολείτο. Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στην επίσημη αγαπημένη. Το 2004 φάνταζε μακρινό πολύ. Ακόμα και το 2012 όταν στο ίδιο γήπεδο η Εθνική μας ομάδα διεκδικούσε την πρόκριση της στα ημιτελικά του EURO κόντρα στην Γερμανία. Κι αυτό μακρινό φάνταζε. Σαν όνειρο. Το 0-0 με την δυνατή Πολωνία παρουσιάστηκε ως ένα ακόμα νέο ξεκίνημα ενόψει Ρωσίας. Ωστόσο ο αινιγματικός Σέρχιο Μαρκαριάν είπε αντίο λίγες μέρες μετά βάζοντας φωτιά στις σχέσεις τις δικές του με του Καραγκούνη (που τον έφερε στην Ελλάδα με πίεση στην ΕΠΟ), αλλά και του Καραγκούνη με την ΕΠΟ.

Τρίτη 16 Ιουνίου
Γκντανσκ (PGE Arena)
Πολωνία – Ελλάδα 0-0

Φιλικός
Πολωνία: Μπόρουτς (46′ Σέζνι), Τσιόνεκ, Γκλικ, Πάζνταν, Κομορόφσκι (60′ Μαζίνσκι), Μπόρισιουκ (86′ Σούκαλα), Λινέτι, Ζιελίνσκι (60′ Μίλα), Γκροσίτσκι, Μπλαστσικόβσκι (60′ Πέστζκο), Μίλικ (78′ Ρίμπους)
Προπονητής: Άνταμ Ναβάλκα
Ελλάδα: Καπίνο (92′ Βελλίδης), Βύντρα,Σταφυλίδης, Παπασταθόπουλος (46′ Ταυλαρίδης), Μόρας, Τζιόλης, Κατσουράνης (92′ Σάμαρης), Ταχτσίδης, Φούντας (77′ Κολοβός), Νίνης (70′ Φετφατζίδης), Καρέλης (60′ Μήτρογλου)
Προπονητής: Σέρχιο Μαρκαριάν
Σκόρερ: -.
Διαιτητής: Μάρτσιν Μπόρκσι (Πολωνία)

Με τον Κώστα Τσάνα υπηρεσιακό προπονητή και πάλι η Εθνική μας ομάδα ηττήθηκε και από την Φινλανδία στο Καραϊσκάκη με τον κατήφορο να μην έχει τελειωμό. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι ο κόσμος χειροκρότησε τους παίκτες αναγνωρίζοντάς τους όλα όσα πετύχει τα προηγούμενα χρόνια. Το χειροκρότημα αφορούσε μόνο τους παίκτες. Την ίδια ώρα η ΕΠΟ έψαχνε τον νέο μας προπονητή, με το προφίλ του να έχει σκιαγραφηθεί ως αντίστοιχο του Ρεχάγκελ.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου
Πειραιάς («Γ. Καραϊσκάκης»)
Ελλάδα – Φινλανδία 0-1 (0-0)

Προκριματικά ΕURO 2016
Ελλάδα: Καρνέζης, Βύντρα, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Τζιόλης, Φορτούνης, Αραβίδης (68′ Κονέ), Σάμαρης (86′ Ταχτσίδης), Μήτρογλου, Καρέλης (77′ Φούντας)
Προπονητής: Κώστας Τσάνας
Φινλανδία: Χράντεκι, Αραγιούρι, Αρκιβούο, Ουρόνεν, Τοΐβιο, Χετεμάι, Σπαρβ, Χάλστι, Ρινγκ, Χαμαλάινεν (46′ Σαντίκ, 81′ Μάττιλα), Πούκι (67′ Πογιάνπαλο)
Προπονητής: Μάρκου Κάνερβα
Σκόρερ: 75΄ Πογιάνπαλο
Διαιτητής: Σέρχιι Μπόικο (Ουκρανία)

Τρίτη προσπάθεια για νέο ξεκίνημα στο ματς με την Ρουμανία στο Βουκουρέστι. Το 0-0 από μια φοβισμένη Εθνική ομάδα που έπαιζε μόνο για την υπόληψή της θεωρήθηκε έως και επιτυχία.Το γκολ ήταν πλέον εθνικό ζήτημα. Μήτρογλου, Αθανασιάδης, Καρέλης και Αραβίδης δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν. Ήδη το μυαλό είχε αρχίσει να σκέφτεται τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018. Η ένταση πάντως συνέχισε να υπάρχει στους κόλπους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος όσο δεν έκλεινε ο νέος τεχνικός. Το φιάσκο με τον Μπερντ Σούστερ σπίλωσε ακόμα περισσότερο την υπόληψη της ΕΠΟ…

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου
Βουκουρέστι (Arena Nationala)
Ρουμανία – Ελλάδα 0-0

Προκριματικά ΕURO 2016
Ρουμανία: Ταταρουσάνου, Παπ, Ρατς, Κίρικες, Γκριγκόρε, Χόμπαν (80′ Αντόνε), Πιντίλι, Μαξίμ (64′ Σανμαρτεάν), Τόρζε, Κεσέρου, Μπουντέσκου (64′ Πόπα)
Προπονητής: Άνγκελ Ιορντανέσκου
Ελλάδα: Καρνέζης, Κίτσιου, Χολέμπας, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σάμαρης, Φετφατζίδης (46′ Βύντρα), Αραβίδης, Φορτούνης (54′ Κονέ), Μήτρογλου (87′ Καρέλης)
Προπονητής: Κώστας Τσάνας
Σκόρερ: -.
Διαιτητής: Αλεξέι Κουλμπακόφ (Λευκορωσία)

Στο ματς με την Βόρειο Ιρλανδία, η Εθνική μας ομάδα αποτέλεσε τον καλύτερο προσκεκλημένο του πάρτυ των βορειοιρλανδών για την πρόκρισή τους στο EURO του 2015. Μια ομάδα που δεν μπορούσε να βρει πάτο. Η ονοματολογία εν τω μεταξύ συνεχίζονταν σκυλεύοντας το κουφάρι της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου
Μπέλφαστ (Windsor Park)
Β. Ιρλανδία – Ελλάδα 3-1 (1-0)

Προκριματικά ΕURO 2016
Β. Ιρλανδία: Μακ Γκόβερν, Μακ Όλεϊ, Μακ Νερ (85′ Μακ Κάλοκ), Κάθκαρτ, Σ. Ντέιβις, Μπραντ, Κ. Έβανς, Ντάλας, Νόργουντ, Γουόρντ (81′ Μακ Γκιν), Μαγκένις 78′ Μπόις)
Προπονητής: Μάικλ Ο’ Νιλ
Ελλάδα: Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μόρας, Τζιόλης, Σάμαρης, Καρέλης (65′ Μάνταλος), Αραβίδης, Κονέ (71′ Πέλκας), Μήτρογλου (76′ Αθανασιάδης)
Προπονητής: Κώστας Τσάνας
Σκόρερ: 35΄, 58΄ Ντέιβις, 49΄ Μαγκένις – 87΄ Αραβίδης
Διαιτητής: Μπας Νίχαους (Ολλανδία)

Η πρώτη και μοναδική νίκη μέσα στο καταραμένο 2015 ήρθε στις 11 Οκτωβρίου όταν οι Μάνταλος, Πέλκας, Φορτούνης έδειξαν ότι τουλάχιστον υπάρχει μέλλον για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το 4-3 με Έλληνες σκόρερ τους Σταφυλίδη, Ταχτσίδη, Μήτρογλου και Κονέ έδωσε μια ανάσα, μια ψυχολογική τόνωση στους παίκτες και μόνο. Την νίκη πάντως την πανηγύρισαν οι φίλαθλοι που πήγαν στο Καραϊσκάκη προάγοντας ποδοσφαιρικό πολιτισμό.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου
Πειραιάς («Γ. Καραϊσκάκης»)
Ελλάδα – Ουγγαρία 4-3 (1-1)

Προκριματικά ΕURO 2016
Ελλάδα: Καρνέζης, Κίτσιου, Μόρας, Παπασταθόπουλος (62′ Τζανετόπουλος), Σταφυλίδης (35′ Χολέμπας), Πέλκας, Ταχτσίδης, Σάμαρης, Μάνταλος (72′ Κονέ), Φορτούνης, Μήτρογλου
Προπονητής: Κώστας Τσάνας
Ουγγαρία: Κίραλι, Καντάρ, Φιόλα, Έλεκ, Τζούτζακ (70′ Κάλμαρ), Νέμεθ, Γκέρα (71′ Νάγκι), Μπέντε, Λόβρενσιτς (61′ Νίκολιτς), Λεάντρο, Γιουχάς
Προπονητής: Μπερντ Στορκ
Σκόρερ: 5΄ Σταφυλίδης, 57΄ Ταχτσίδης, 79΄ Μήτρογλου, 86΄ Κονέ – 26΄ Λόβρενσιτς, 55΄ , 75΄ Νέμεθ
Διαιτητής: Ιβάν Μπέμπεκ (Κροατία)

Ο Μίκαελ Σκίμπε ήταν ο τέταρτος προπονητής της Εθνικής μας ομάδας μέσα στο 2015, επίδοση μοναδική στα χρονικά. Μέχρι να μάθει όμως το τί συμβαίνει ο Γερμανός, την έπαθε όπως την είχε πάθει κι ο Ρεχάγκελ στο πρώτο του ματς στον πάγκο με την ιστορική πεντάρα από την Φινλανδία. Ο Σκίμπε είδε την Εθνική να ντροπιάζεται και από το Λουξεμβούργο χάνοντας με 1-0 στο φιλικό στο οποίο το μικρό κρατίδιο άξιζε ίσως και μεγαλύτερη σε εύρος σκορ νίκη. Πάντως κι ο Σκίμπε ήθελε με την εντεκάδα που παρέταξε να διαπιστώσει κάποια πράγματα ιδίοις όμμασι

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου
Λουξεμβούργο (Stade Municipal)
Λουξεμβούργο – Ελλάδα 1-0 (0-0)

Φιλικός
Λουξεμβούργο: Ζουμπέρ, Σανό, Φίλιπς (67′ Παγιάλ), Γκέρσον (76′ Τιλ), Μάρτινς (64′ Ντα Μότα), Μπενσί (90’+3′ Σνελ), Γιοακίμ, Μαλζέ, Ντελγκάντο, Μουτς (85′ Χολτέρ), Γιανς
Προπονητής: Λουκ Χολτζ
Ελλάδα: Καπίνο, Τζαβέλλας, Μήτρογλου, Βύντρα, Παπαδόπουλος, Καρέλης, Ταχτσίδης, Σιόβας (78′ Μόρας), Χολέμπας (69′ Αραβίδης), Σάμαρης, Πέλκας (46′ Τζιόλης)
Προπονητής: Μίκαελ Σκίμπε
Σκόρερ: 90΄+2′ Γιοακίμ
Διαιτητής: Τίμοθι Μάρσαλ (Ιρλανδία)

Στο επικίνδυνο φιλικό με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο χωρίς τηλεοπτική μετάδοση για την Εθνική μας (έχει κι αυτό την σημασία του) το 0-0 με κανονική αυτή τη φορά εντεκάδα έδωσε νέα χρήσιμα συμπεράσματα στον Μίκαελ Σκίμπε. Με ένα σύστημα 5-4-1 η Εθνική μας δεν κινδύνεψε αλλά δεν απείλησε κιόλας. Ωστόσο ο Σκίμπε δείχνει να καταλαβαίνει που πατάει και που βρίσκεται μα πάνω απ’ όλα μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες αυτής της ομάδας.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου
Κωνσταντινούπολη (Basaksehir Fatih Terim)
Τουρκία – Ελλάδα 0-0

Φιλικός
Τουρκία: Βολκάν Μπαμπακάν, Κοϊμπάσι, Τσαλχάνογλου (81′ Κασντεμίρ), Γκονούλ, Τοσούν (64′ Γιονούς Μάλι), Αρντά Τουράν (93′ Οζντεκίν), Σαχάν (74′ Οκάι), Οζιακούπ (63′ Εμρέ Τσολάκ), Μεχμέτ Τοπάλ, Τουφάν (86′ Ποτούκ), Αχμέτ Γιλμάζ Τσαλίκ
Προπονητής: Φατίχ Τερίμ
Ελλάδα: Καρνέζης, Παπασταθόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Μανωλάς (79′ Σιόβας), Τοροσίδης, Χολέμπας (92′ Tζαβέλλας), Τζιόλης, Σάμαρης, Ταχτσίδης (46′ Πέτσος), Φορτούνης (91′ Καρέλης), Μήτρογλου (70′ Γιάννου)
Προπονητής: Μίκαελ Σκίμπε
Σκόρερ: -.
Διαιτητής: Πάολο Βαλέρι (Ιταλία)

Το 2016 ο Σκίμπε θα έχει μπροστά του 9 μήνες ώστε να παρουσιάσει την Εθνική μας ομάδα έτοιμη ενόψει των προκριματικών του Μουντιάλ του 2018 που ξεκινούν μέσα στο έτος. Αρκετά φιλικά αλλά και επίσημα ματς στο τέλος του 2016, θα αποδείξουν αν το 2015 αποτέλεσε μια κακή παρένθεση ή αν ήταν η απαρχή μιας πτωτικής πορείας που θα μας επιστρέψει τουλάχιστον 15 χρόνια πίσω.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.