Το επίπεδο διαβίωσης καθορίζει πλέον τις παγκόσμιες πόλεις

Η τελευταία τάση για αναζήτηση πόλεων με υψηλό επίπεδο διαβίωσης απειλεί να εκθρονίσει τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο από το βάθρο των «παγκόσμιων πόλεων» (σ.σ. των πόλεων με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή).

Η τελευταία τάση για αναζήτηση πόλεων με υψηλό επίπεδο διαβίωσης απειλεί να εκθρονίσει τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο από το βάθρο των «παγκόσμιων πόλεων» (σ.σ. των πόλεων με τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιρροή). Οι δύο μητροπόλεις εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας που δημοσιεύει κάθε δύο χρόνια η εταιρεία A.T. Kearney. Επόμενες στη σειρά είναι το Παρίσι και το Τόκιο, ενώ η Βιέννη βρίσκεται στην 13η θέση. Στην κατάταξη της Mercer, όμως, στην οποία οι πόλεις ταξινομούνται με βάση το επίπεδο διαβίωσης, η αυστριακή πρωτεύουσα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, φαίνεται ότι το πού ζει κανείς έχει μικρότερη σημασία, ενώ αυτό που μετρά περισσότερο είναι η ποιότητα της ζωής.

Στην έρευνα της A.T. Kearney με τις «παγκόσμιες πόλεις», λαμβάνονται υπ’ όψιν παράγοντες όπως η επιχειρηματική δραστηριότητα, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ανταλλαγή πληροφοριών, η κουλτούρα και η συμμετοχή στην πολιτική ζωή. Σύμφωνα με αυτά τα κριτήρια, οι μεγάλες πόλεις συγκεντρώνουν συνήθως υψηλότερη βαθμολογία, συνεπώς δεν είναι περίεργο το ότι η λίστα περιλαμβάνει τόσες μητροπόλεις. Βέβαια κάποιες μεγαλουπόλεις, όπως το Μεγάλο Μήλο (σ.σ. Νέα Υόρκη) και το Λονδίνο, έχουν ισχυρό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, γεγονός που σημαίνει ότι η εκθρόνισή τους δεν είναι απλή υπόθεση.

Σύμφωνα με την έρευνα της A.T. Kearney, σε 10-20 χρόνια τις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης θα έχουν καταλάβει πόλεις από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, όπου η αύξηση του πλούτου, η επέκταση των υποδομών και η βελτίωση των συνθηκών επιχειρηματικής δραστηριότητας θα αντισταθμίσουν τα αρνητικά, όπως η ρύπανση και οι πολιτικές συνθήκες.

Ωστόσο, η έρευνα της Mercer «βλέπει» μια διαφορετική εικόνα για το μέλλον, καθώς η παγκόσμια επιρροή δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την ποιότητα ζωής. Συχνά, οι παγκόσμιες πόλεις κάθε άλλο παρά «βιώσιμες» είναι, γεγονός που αποδεικνύει το γεγονός ότι καμία από τις πέντε κορυφαίες πόλεις της λίστας Mercer (με το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης) δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα της A.T. Kearney (με τις παγκόσμιες πόλεις).

Απ’ ό,τι φαίνεται, η ποιότητα ζωής ανεβαίνει στις προτεραιότητες των ανθρώπων με μεγάλη οικονομική και επαγγελματική επιρροή. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά και η πρόοδος της τεχνολογίας, χάρη στην οποία είναι πολύ πιο εύκολο σήμερα να εργαστεί κανείς από απόσταση. Συνεπώς, είναι λογικό με την πάροδο των ετών, οι πόλεις με υψηλό επίπεδο διαβίωσης να ανεβαίνουν στη κατάταξη των παγκόσμιων πόλεων.

Αν και η Βιέννη είναι μάλλον απίθανο να εκτοπίσει τη Νέα Υόρκη από την κορυφή της λίστας, άλλες «παγκόσμιες πόλεις» που δεν φημίζονται για την ποιότητα της ζωής τους, όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη, κινδυνεύουν να παραγκωνιστούν από πόλεις με υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης, όπως το Όκλαντ και το Βανκούβερ.

Πηγή: naftemporiki.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.