Κλιματική αλλαγή και κρέας: Υπάρχουν άλλοι βασικοί ένοχοι και πιο αποτελεσματικές λύσεις

Αν όλοι άλλαζαν τις διατροφικές τους συνήθειες και γινόντουσαν βίγκαν ή κατανάλωναν λιγότερο κρέας, θα «εξαφανιζόταν» από 14,5 έως 15,6% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο. Αυτό υποστηρίζουν νέες έρευνες που φιλοξενούνται σε ξένα δημοσιεύματα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τεράστιο ποσοστό, παρόλο που κάποιο θα υπέθεταν ότι θα ήταν...

Αν όλοι άλλαζαν τις διατροφικές τους συνήθειες και γινόντουσαν βίγκαν ή κατανάλωναν λιγότερο κρέας, θα «εξαφανιζόταν» από 14,5 έως 15,6% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλο τον κόσμο. Αυτό υποστηρίζουν νέες έρευνες που φιλοξενούνται σε ξένα δημοσιεύματα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τεράστιο ποσοστό, παρόλο που κάποιο θα υπέθεταν ότι θα ήταν μεγαλύτερο δεδομένης της νέας μελέτης που διαπίστωσε ότι το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 60% των γεωργικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Όμως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί και πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. 

Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,2 °C και οποιαδήποτε μείωση των εκπομπών αερίων θα περιορίσει περαιτέρω ζημιές. Στις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να γίνει αναδάσωση, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να γίνει εξοικονόμηση νερού και θα σταματούσαν οι περιβαλλοντικές ζημίες που προκαλεί η γεωργία των ζώων. Ωστόσο, μια τέτοια χορτοφαγική διατροφή θα δημιουργούσε αρκετά προβλήματα, σύμφωνα με το newint.org. Ειδικότερα, η επιβολή του βιγκανισμού στον κόσμο θα έβλαπτε τους φτωχούς της υπαίθρου. Μια έρευνα σε 7978 νοικοκυριά σε 24 χώρες σε όλη τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική διαπίστωσε ότι η εξάρτηση από το κρέας είναι υψηλότερη μεταξύ των φτωχότερων νοικοκυριών και γεμίζει ένα χάσμα όταν δεν υπάρχουν άλλες πηγές τροφίμων. Πολλοί παραδοσιακοί και αυτόχθονες πολιτισμοί που επιβιώνουν σε αρμονία με τη φύση, κυνηγούσαν ζώα για να τραφούν πολύ πριν την καπιταλιστική εκβιομηχάνιση της γεωργίας.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά συστήματα σήμερα και αυξάνει τα υπάρχοντα πρότυπα ανισότητας. Ειδικότερα, τα προβλήματα που δημιουργούνται επηρεάζουν δυσανάλογα τις ομάδες και τους λαούς που ήδη βιώνουν κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αποκλεισμό. Πέρυσι, 24 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν από καταστροφές, όπως πλημμύρες και τυφώνες. Ενώ οι οικονομικές απώλειες θα ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2050, οι υπόλοιπες απώλειες θα είναι ανεπανόρθωτες. Η αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών δεν θα λύσει αυτά τα συστημικά προβλήματα. Οι «ατομικές λύσεις» για την κλιματική αλλαγή, όπως η στροφή στον βιγκανισμό υποστηρίζουν αυτόν τον μύθο. Αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία μας από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να βελτιώσουμε τα μέσα διαβίωσης.

Οι κύριοι ένοχοι 

Από που προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό (85,5-84,4%) των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου; Υπάρχουν δύο κύριοι ένοχοι. Πρώτον, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Επωφελούνται από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα που όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος και συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εγχώρια κυριαρχία. Η Exxon και η Shell γνώριζαν ήδη από τη δεκαετία του 1960 ότι η εξόρυξη θα προκαλούσε καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Η Shell μάλιστα πρόβλεψε τις συνέπειες της ιεράρχησης του κέρδους στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Ωστόσο οι εξορύξεις συνεχίστηκαν, με την υποστήριξη κυβερνήσεων.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.