«Όταν έχεις χρόνο έχεις ελευθερία» - Guillaume Apollinaire

0
Γιώργος Λιώρης
01/04/2015 • 18:34
«Όταν έχεις χρόνο έχεις ελευθερία» - Guillaume Apollinaire
  • shares
Αποτελεί ίδιον του ελληνικού ποδοσφαίρου η ευκολία με την οποία οι ομάδες αντικαθιστούν τον προπονητή τους.

Στο τρέχον πρωτάθλημα της Super League, από τις δεκαοκτώ ομάδες, μόλις τέσσερις συνεχίζουν και πιθανόν θα ολοκληρώσουν τη σεζόν με τον ίδιο προπονητή. Ακόμη και οι δύο που εγκατέλειψαν στην πορεία, είχαν προλάβει να προχωρήσουν σε αλλαγή τεχνικού. 

Αν και η φετινή χρονιά λοιπόν αποτελεί τεκμήριο αυτής της συνήθειας, αυτομάτως κάθε διαφορετική περίπτωση αντιμετωπίζεται ως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Ενίοτε βέβαια μπορεί να ερμηνευθεί και ως αποτέλεσμα της πετυχημένης διεκδίκησης των στόχων της ομάδας. 

Εκεί που πραγματικά μπορεί να εντοπίσει κανείς διαφορά είναι όταν αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που τα πράγματα δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις προσδοκίες και τους στόχους. Όταν δηλαδή καλείται μια ομάδα να δραπετεύσει από το γνωστό «δε μπορούν να αλλάξουν όλοι οι ποδοσφαιριστές οπότε αλλάζει ο προπονητής». 

Αυτή η, έχουσα είναι η αλήθεια ορισμένες φορές βάση λογικής, απόφαση ενεργοποιεί δύο παραμέτρους. Αφενός την άρση εμπιστοσύνης στις δυνατότητες του αποχωρούντος προπονητή και αφετέρου την άρση εμπιστοσύνης στην αρχική εκτίμηση από πλευράς της ίδιας της ομάδας, ότι προχώρησε δηλαδή στην κατάλληλη επιλογή για να διεκδικήσει τους στόχους της. Το τελευταίο σχεδόν όλες τις φορές περνάει στα ψιλά γράμματα. 

Η επέκταση της συνεργασίας του Παναθηναϊκού με το Γιάννη Αναστασίου δείχνει να είναι από τις περιπτώσεις που αναδεικνύουν την αίσθηση ορθότητας που διακατέχει μια ομάδα για την αρχική της επιλογή, αφού έρχεται σε μια σεζόν στο τέλος της οποίας οι πράσινοι δε θα ενισχύσουν την τροπαιοθήκη τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις και του ίδιου του Γιάννη Αναστασίου οι ελπίδες κατάκτησης του πρωταθλήματος έχουν «σβήσει», ενώ ο αποκλεισμός στο Κύπελλο Ελλάδας από τη Skoda Ξάνθη έχει στερήσει τη δυνατότητα υπεράσπισης των κεκτημένων. Επιπλέον η ευρωπαϊκή παρουσία στους ομίλους του Europa League, ήταν ισχνή και ολοκληρώθηκε χωρίς νίκη. 

Οι πράσινοι λοιπόν στηρίζουν την επιλογή τους καθώς ο Γιάννης Αναστασίου στο ντεμπούτο του πέρυσι ως πρώτος προπονητής, με τον Παναθηναϊκό στη μέγγενη των οικονομικών πιέσεων όπου και παραμένει, πανηγύρισε το Κύπελλο Ελλάδας και την πρώτη θέση στα play-offs. Η ομάδα του έπαιξε ελκυστικό ποδόσφαιρο στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, ενώ ο ίδιος διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απόκτηση του Μάρκους Μπεργκ και την εξέλιξη ποδοσφαιριστών που πλέον έχουν πολλή μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας. 

Με την πρόταση επέκτασης της συνεργασίας μέχρι και το 2018 οι πράσινοι παρέχουν στον προπονητή τους την απαραίτητη ψυχολογική ηρεμία για να ενεργοποιήσει το «γηράσκω αεί διδασκόμενος», αφού εκτός από νέος head coach είναι νέος και στην ηλικία, προκειμένου να εξελίξει το πλάνο του σε βάθος χρόνου, δημιουργώντας στέρεα βάση για τον ίδιο και τον Παναθηναϊκό. 

Ο Γάλλος συγγραφέας Guillaume Apollinaire άλλωστε το έχει θέσει εξαιρετικά: «Όταν έχεις χρόνο, έχεις ελευθερία»!

Τα επόμενα χρόνια θα δείξουν αν το πλάνο πενταετίας που είχαν εμπνευστεί παλαιότερα στον Παναθηναϊκό με άξονα τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι, αυτή τη φορά θα αποδειχθεί πιο ανθετικό με το Γιάννη Αναστασίου στο πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας. 

Γράψτε το σχόλιο σας...
23/10/2019 • 08:00

Απειλούν οι "κοιμισμένοι γίγαντες" σε Λισαβόνα, Άμστερνταμ και Χάντερσφιλντ

Καλά παιχνίδια περιμένουμε σε Άμστερνταμ, Μιλάνο και Λισαβόνα με μικρό αβαντάζ των γηπεδούχων αλλά τις Τσέλσι και Λιόν να "χτυπήσουν" στις όποιες ατέλειες των αντιπάλων τους. Παραγωγικά περιμένουμε και τα τρία ματς της Αγγλικής League One