Καλά που έχουμε και τους τακτικούς δικαστές του Κοντονή!

O Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για την αθλητική δικαιοσύνη και τον τρόπο που λειτουργεί.
0
Δημήτρης Παπανικολάου
01/06/2017 • 08:00
Tα επεισόδια του Πανθεσσαλικού.
  • shares
Στην «Πολιτεία» ο Πλάτωνας χαρακτήρισε για πρώτη φορά τη δικαιοσύνη σαν μορφή ηθική ή δεοντολογική. Και τη θεωρεί σαν μια αρχή που ρυθμίζει ΟΛΗ την ατομική και κοινωνική ζωή. Γνώρισμα της δικαιοσύνης είναι η αναλογία στις διαφορετικές πράξεις, που απαρτίζουν ενιαίο σύνολο.

Με άλλα λόγια μιλά για τον ακρογωνιαίο λίθο μιας ευνομούμενης Πολιτείας, αν αυτή θέλει να λειτουργεί με ορθό και δίκαιο τρόπο. 

Στην Ελλάδα του 2017 δεν υπάρχει πια πολίτης της χώρας που αν ερωτηθεί για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, θα δώσει μια καθαρή απάντηση χωρίς ερωτηματικά και αστερίσκους.

Το «ναι, μεν, αλλά…» για την λειτουργία της είναι στην ημερήσια διάταξη. Και πως να μην είναι όταν όλα τα μνημόνια κρίνονται μεν αντισυνταγματικά, αλλά εφαρμόζονται και τελικά στο μόνο που «σκαλώνει» ένα μέρος της εφαρμογής τους, σχετίζεται με τις περικοπές στα μισθολόγια των λειτουργών της δικαιοσύνης!

Στην αθλητική δικαιοσύνη που την ζω από το 1982, πρώτα με τακτικούς δικαστές, ακολούθως με νομικούς, αλλά και με μικτό σύστημα και σήμερα πάλι με τους τακτικούς δικαστές του Σταύρου Κοντονή, τα πράγματα παραμένουν περίπου ίδια. 

Εσχάτως όμως, έχουν γίνει χειρότερα. Διότι οι τακτικοί δικαστές της Λίγκας αντιλαμβάνονται τι διακυβεύεται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και εκδίδουν άμεσα τις αποφάσεις τους, ενώ οι τακτικοί δικαστές της ΕΠΟ θεωρούν ότι μπορούν να παίζουν με τις τύχες των ομάδων-εταιρειών, των εργαζομένων σε αυτές και φυσικά των οπαδών τους.

Πέρασαν 26 μέρες από τη διεξαγωγή του τελικού της ντροπής στο Πανθεσσαλικό και η πειθαρχική επιτροπή αρνείται πεισματικά να εκδώσει απόφαση, με το μίνι πρωτάθλημα των play offs να έχει ήδη ολοκληρωθεί! 

Ναι, αλλά στο ίδιο πρωτάθλημα αγωνίστηκε κι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος τιμωρήθηκε ήδη για την μπύρα στο κεφάλι του Ίβιτς, ενώ ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ δεν ξέρουν ακόμα τι τους ξημερώνει. 

Επίσης, στην εποχή των τακτικών δικαστών του Σταύρου Κοντονή συνέβη το απίθανο: Ο πρόεδρος της επιτροπής που τιμώρησε τον Μπεργκ με 4 αγωνιστικές (κάνοντας παράτυπα χρήση του βίντεο) πήγε και παρακολούθησε ως… ακροατής την συζήτηση της προσφυγής που κατέθεσαν σε βάρος αυτής απόφασης οι πράσινοι στο Διαιτητικό Δικαστήριο. Μόνο που μετά την εκδίκαση είχε και συνομιλία με τους συναδέλφους του που την εξέτασαν και λίγες ώρες αργότερα την απέρριψαν!

Έγραψε λοιπόν, ο Πλάτωνας, και μας το άφησε σαν παρακαταθήκη, πως «η δικαιοσύνη φέρνει στο άτομο και στην κοινωνία γαλήνη και ομόνοια, ενώ η αδικία φέρνει διχόνοια, ζηλοφθονία και αντιπαλότητα».

Ποιος μπορεί άραγε να διαφωνήσει έστω κι αν έχουν περάσει 2.364 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα φιλόσοφου; 

ΥΓ: Το σκεπτικό της απόφασης για την τιμωρία του Ολυμπιακού στο ματς με τον Πλατανιά αποτελεί ύμνο στην... ασάφεια με αποτέλεσμα η έφεση να κρύβει κινδύνους για τους πρωταθλητές, αφού θα είναι μάλλον απίθανο να μην ασκήσει και πάλι παρέμβαση ο ΠΑΟΚ.
Γράψτε το σχόλιο σας...