Κτηματολόγιο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις e-δηλώσεις και το «κτηματόσημο»

Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω των κωδικών του TAXIS, παρέχονται online οδηγίες ενώ η διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω κινητού

Ηλεκτρονικά γίνονται οι δηλώσεις στο Κτηματολόγιο από εδώ και στο εξής. Μέσω της νέας εφαρμογής στη σελίδα του Κτηματολογίου, που ενεργοποιήθηκε χθες, 4 Φεβρουαρίου, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση κτηματογράφησης. Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι η εξυπηρέτηση των δικαιούχων, που διαμένουν μακριά από την περιοχή, όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους και την ορθή καταχώριση των στοιχείων δήλωσης.

Στην νέα εφαρμογή υπάρχει και η επιλογή για τρισδιάστατη απεικόνιση με βάση αεροφωτογραφίες του 2016 με ευκρίνεια 25 εκατοστών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εντοπίσουν την περιουσία τους, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται σε μη προσβάσιμα σημεία.

Ενώ η διαδικασία θα μπορεί να γίνεται και μέσω κινητού τηλεφώνου. Από το Κτηματολόγιο έχει προβλεφθεί σχετική εφαρμογή με την οποία ακολουθείται ο κάτοχος του τηλεφώνου και την ώρα που περπατάει πάνω στην ιδιοκτησία του μπορεί να επιλέξει την κορυφή και έπειτα το τέρμα της, στη συνέχεια να πατήσει «ολοκλήρωση και αποθήκευση» και σε e-mail να του έρθει όλη η ψηφιοποίηση που έκανε στο κτηματολόγιο μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Μέσω της εφαρμογής, ο δικαιούχος μπορεί να καταχωρίσει όλα όσα περιλαμβάνονται στη δήλωση ιδιοκτησίας, τα στοιχεία του, τα στοιχεία του ακινήτου του, των δικαιωμάτων, των συνυποβαλλόμενων στη δήλωση εγγράφων, και να εντοπίσει το ακίνητό του στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται μέσω των κωδικών του TAXIS, παρέχονται online οδηγίες, διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης, η εφαρμογή προϋποθέτει πέντε «βήματα» και επιπλέον, τυχόν λάθη επισημαίνονται σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα, δίνονται δυνατότητες στον πολίτη για να εντοπίσει επιτυχώς το ακίνητό του:
Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης (εφόσον υπάρχει), του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών σημείων της περιοχής ενδιαφέροντος.
Μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής /αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF).
Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου.
Επίσης, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει πολύγωνο ή να επιλέξει πολύγωνο από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα, ενώ του παρέχεται και η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντός του, όπως προαναφέρθηκε.
Δυο γραφεία εξυπηρέτησης
Δυο μεγάλα γραφεία Κτηματογράφησης θα είναι στη διάθεση των πολιτών μέσα στον επόμενο μήνα, το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στην Αθήνα.

Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς
Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται:

Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει) Ληξιαρχική πράξη θανάτου Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)
Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη) Εmail, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας).
Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται και η πληρωμή, στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώσει μόνο δύο φορές το «Κτηματόσημο».

Πηγή: www.news.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.