Τελικός Νο 2 στην Γερμανία!

O Mάνος Μανουσέλης αναλύει στο προσωπικό του blog την αποψινή μάχη του Ολυμπιακού με την Μπάμπεργκ.

Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού έχει καταφέρει κάτι μοναδικό τα τελευταία χρόνια: Μόλις βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, μόλις συμφωνήσουν οι πάντες ότι δεν έχει καμία πιθανότητα, ακριβώς τότε ορθώνει το ανάστημα του και ανατρέπει τα δεδομένα! Οι ερυθρόλευκοι, λοιπόν, καλούνται απόψε να αποδείξουν μια ακόμη φορά ότι αποδίδουν το καλύτερο τους όταν βρίσκονται υπό πίεση και να νικήσουν την Μπάμπεργκ στην Γερμανία, αποτέλεσμα που χρειάζονται απελπισμένα, για να μείνουν σε τροχιά πρόκρισης στους οκτώ της Ευρωλίγκα.
Η δυσκολία της αποστολής του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπάμπεργκ επί γερμανικού εδάφους φαίνεται από το γεγονός ότι ο αποψινός τους αντίπαλος έχει ηττηθεί στο σπίτι της μόνο από την Ρεάλ στο TOP-16 και από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Οι δύο ομάδες έχουν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς από το πρώτο μεταξύ τους ματς στον Πειραιά, όπου ένας μάλλον ανυποψίαστος Ολυμπιακός έπεσε θύμα έκπληξης με την ομάδα του Αντρέα Τρινκέρι να παίρνει ένα μεγάλο και δίκαιο διπλό. 

Σε εκείνο το παιχνίδι η εξαιρετικά πειθαρχημένη γερμανική ομάδα εκτέλεσε επιθετικά στην εντέλεια θυμίζοντας πόσο δίκιο έχει η «αμερικανιά» που λέει πως στο μπάσκετ …winning is a matter of execution. (η νίκη εξαρτάται από το πώς εκτελείς το παιχνίδι σου). 

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με την λογική ότι εύκολα ή, δύσκολα θα νικήσει διότι είναι η καλύτερη ομάδα όπως αποδεικνυόταν από τα αποτελέσματα ως εκείνη την στιγμή. Το συγκεκριμένο βράδυ, όμως, οι Γερμανοί κυκλοφόρησαν καταπληκτικά την μπάλα, σούταραν όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα καλύτερα από την ελληνική ομάδα σε δίποντα, τρίποντα και βολές και αν αφαιρέσουμε τον τομέα των λαθών, ξεπέρασαν τις επιδόσεις των ερυθρολεύκων σε όλους τους κρίσιμους στατιστικούς τομείς.

Η Μπάμπεργκ προηγήθηκε με 31-55 στο  25, αλλά ο Ολυμπιακός κατάφερε στον χρόνο που απέμενε να φτάσει μέχρι το 72-74 με μια τρομερή επιστροφή, το θαύμα, όμως, δεν ολοκληρώθηκε και οι Πειραιώτες έμπλεξαν. 

Ηταν η αρχή του κακού για τον Ολυμπιακού που μετά από την εντός έδρας ήττα από την Μπάμπεργκ έπεσε κυριολεκτικά σε μαύρη τρύπα. Ακολούθησε η επίσης αναπάντεχη ήττα από την Ζαλγκίρις στο Κάουνας και η αδυναμία να κάνει υπέρβαση απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους εκτός έδρας (με Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα). 

Ετσι φτάσαμε πλέον στο σημείο όπου κάθε ματς είναι τελικός και το περιθώριο απώλειας είναι μηδενικό. Εκεί, δηλαδή, που ο αστικός μύθος θέλει τον Ολυμπιακό να γράφει ιστορία. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου πρέπει να νικήσει στον τελικό Νούμερο 2 (μετά από αυτόν με την Λαμποράλ) στην Γερμανία την Μπάμπεργκ. Τελεία. Τι πρέπει να κάνει για να τα καταφέρει; Πρώτα από όλα θα πρέπει να αμυνθεί αποτελεσματικά απέναντι σε μια ομάδα που σουτάρει τρίποντο με εξαιρετικό ποσοστό (40.2, η τρίτη καλύτερη επίδοση στο ΤΟΠ 16 πίσω από ΤΣΣΚΑ και Φενέρ) και κυκλοφορεί την μπάλα σωστά (16 ασίστ για 12 λάθη). 

Ο Ολυμπιακός, για να πάρει το αίμα του πίσω, θα πρέπει να σκοτώσει την Μπάμπεργκ στον τομέα της μαχητικότητας και του ριμπάουντ όπου έτσι και αλλιώς υπερτερεί σημαντικά (οι Γερμανοί είναι τελευταίοι στο ΤΟΠ 16 στο επιθετικό ριμπάουντ) και να μείνει συγκεντρωμένος στην επίθεση, ώστε να έχει ποσοστά νίκης εντός παιδιάς. Οι ερυθρόλευκοι είχαν και στο ΣΕΦ περισσότερες κατοχές από τους αντιπάλους τους, αλλά έχασαν γιατί δεν εκτέλεσαν καλά. 

Στον πίνακα που παραθέτουμε φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος σε όλους τους τομείς εκτός από το τρίποντο, αλλά η Μπάμπεργκ δεν απέχει πολύ και επιπλέον παίζει και αυτή το τελευταίο της χαρτί για πρόκριση στα πλέι οφς. H ομάδα του Τρινκέρι έχει ρεκόρ 3-6 και ουσιαστικά αν θέλει να κάνει την δικιά της υπέρβαση θα πρέπει να νικήσει απόψε. 

Οι Γερμανοί δεν θα έχουν απόψε στη σύνθεση τους τον τραυματία Ντάριους Μίλερ, τον παίκτη που με 23 πόντους άλλαξε τις ισορροπίες στο ΣΕΦ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι ανταγωνιστικοί. Παίκτες σαν τον Ζήση, τον Μέλι, τον Γουαναμέικερ μπορούν να κερδίσουν παιχνίδια και ο Ολυμπιακός οφείλει να ανεβάσει την απόδοση του στο μάξιμουμ για να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει.
Το κυριότερο ζητούμενο για την  ελληνική ομάδα είναι να βρει ρυθμό από την άμυνα της, ώστε να παίξει καλύτερα και στην επίθεση, ειδικά στο πέντε εναντίον πέντε, όπου θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο πλέον και το νέο απόκτημα των πειραιωτών, ο αμερικανός φόργουορντ Χακίμ Ουόρικ.

Τα προβλήματα δεν λείπουν – όπως σε όλη την χρονιά – από τον Ολυμπιακό. Η …έκπληξη της τελευταίας στιγμής ήρθε από τον Ντι Τζέι Στρόμπερι που ταλαιπωρείται από τενοντίτιδα στον δεξιό αχίλλειο, έμεινε εκτός προπόνησης την παραμονή του αγώνα στην Γερμανία και η  παρουσία του στο παιχνίδι θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή. Στην Αθήνα έχει μείνει και ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος προσπαθεί να επανέλθει προλάβει την επόμενη εβδομάδα απέναντι στην Ζαλγκίρις.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.