1980: Το ερυθρόλευκο come back (vid)

To novasports.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιώνιες αναμετρήσεις της δεκαετίας του 80'. Το come back των ερυθρόλευκων και η πρώτη γνωριμία με Αναστόπουλο, Σαραβάκο, Ρότσα, Μητρόπουλο και Ζάετς.

To novasports.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αιώνιες αναμετρήσεις της δεκαετίας του 80′. Το come back των ερυθρόλευκων και η πρώτη γνωριμία με Αναστόπουλο, Σαραβάκο, Ρότσα, Μητρόπουλο και Ζάετς.

Γίναμε επαγγελματίες

Τη σεζόν 1979-80 ξεκινά το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα, με τον Ολυμπιακό να κατακτά τέσσερα συνεχόμενα, παίρνοντας παράλληλα και τον αέρα του Παναθηναϊκού στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Είναι η δεκαετία που οι πράσινοι θα μετακομίσουν από τη θρυλική Λεωφόρο στο ΟΑΚΑ.

Είναι η δεκαετία που για πρώτη φορά οι ερυθρόλευκοι θα πάρουν περισσότερες νίκες από τους πράσινους, καθώς θα επικρατήσουν τρεις φορές, ενώ οι πράσινοι μόλις δύο. Οι ισοπαλίες και στα 80’s είναι περισσότερες με πέντε τον αριθμό. Είναι όμως και η δεκαετία στην οποία ξεκινούν τα περιβόητα «πέτρινα» χρόνια των Πειραιωτών.

Λίγα γκολ, μεγάλη ένταση

Όπως και τη δεκαετία του 60′, έτσι και τη δεκαετία του 80′ καμία ομάδα δεν έβαλε πάνω από δύο γκολ, ενώ όπως και στις προηγούμενες δύο δεκαετίες μόνο ο Παναθηναϊκός πήρε νίκη με διαφορά μεγαλύτερη του ενός γκολ.

Ο Μητσάρας κι ο Μουστάκιας

Σε αυτή τη δεκαετία γνωρίσαμε νέα μεγάλα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως ο Αναστόπουλος, ο Σαραβάκος, ο Μητρόπουλος κι ο Ρότσα. Στο σύνολο των νικών μετά από τριάντα χρόνια αναμετρήσεων ο Παναθηναϊκός πλέον μετρούσε οκτώ, ο Ολυμπιακός έξι, ενώ δεκαέξι ματς είχαν λήξαν ισόπαλα.

Διαβάστε αναλυτικά τι έγινε στα αιώνια ντέρμπι τη δεκαετία του 80:

Πρώτη πράσινη επαγγελματική νίκη
1979-80
13/01/80
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 2-0

Στην απαρχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου οι πράσινοι επιικράτησαν με 2-0 μία αγωνιστική πριν το τέλος του πρώτου γύρου με σκόρερ τους Υφαντίδη και Αλβαρέζ. Το πρωτάθλημα κατέληξε στον Ολυμπιακό μετά από δραματική μάχη ως το τέλος. Είναι η τρίτη φορά που οι πράσινοι επικράτησαν με δύο γκολ διαφορά, παίρνοντας παράλληλα και την πρώτη του επαγγελματική νίκη. Ο Αλβαρέζ έφτασε τα τρία γκολ στα αιώνια ντέρμπι.

Πρώτη ερυθρόλευκη επαγγελματική νίκη
1980-81
02/11/80
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός:  0-1

Τέταρτη νίκη του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο με ένα μακρινό σουτ του Κουσουλάκη, για την όγδοη αγωνιστική του δεύτερου επαγγελματικού πρωταθλήματος το οποίο κατέκτησαν και πάλι οι ερυθρόλευκοι.

Το ντέρμπι των ντέρμπι
1981-82
31/01/82
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-1

Ντέρμπι με τα όλα του, αυτό της περιόδου 1981-82. Ο Λιβαθηνός με το πρώτο αυτογκόλ σε ντέρμπι αιωνίων, έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ, στο 52′, στο 68′ αποβλήθηκαν Καρούλιας και Ξανθόπουλος, για να ισοφαρίσει ο Ντόρου Νικολάε στο 80′. Ισοδύναμες και ισόβαθμες οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στο περιβόητο μπαράζ του Βόλου για το τρίτο σερί πρωτάθλημα του Ολυμπιακού.

Το γόητρο πάνω απ’όλα
1982-83
22/05/83
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 0-1

Τέλη της περιόδου με τον Παναθηναϊκό εκτός μάχης πολύ καιρό πριν, ο Ολυμπιακός εκτός από το τέταρτο επαγγελματικό πρωτάθλημα παίρνει και το γόητρο νικώντας τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με γκολ του Ουρουγουανού Εσταβίγιο.

Το πρώτο αντίο στη Λεωφόρο χωρίς νικητή
1983-84
08/01/84
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 0-0

Στο τέλος του πρώτου γύρου ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό λίγο πριν ξεσπιτωθεί για το Ολυμπιακό Στάδιο. Το 0-0 κρατά τον Παναθηναϊκό στην κορυφή, για να καταλήξει εκεί κατακτώντας το πρώτο του επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Το καλωσόρισμα στο ΟΑΚΑ χωρίς νικητή
1984-85
31/03/85
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-1

Πρώτο ντέρμπι στο Ολυμπιακό Στάδιο, χωρίς νικητή. Ο Τάσος Μητρόπουλος με κεφαλιά έκανε το 0-1 για να ισοφαρίσει ο Γεροθόδωρος για τους πράσινους, κερδισμένος από την ισοπαλία, ήταν ο ΠΑΟΚ, μετέπειτα πρωταθλητής. Κέρδος για τον Παναθηναϊκό, το δεύτερο ντέρμπι του μεγάλου μικρού Δημήτρη Σαραβάκου και πρώτο σε εντός έδρας παιχνίδι.

Ερυθρόλευκο ρεκόρ νικών, πράσινος τίτλος
1985-86
16/03/86
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-2

16 Μαρτίου 1986, ο Ολυμπιακός πετυχαίνει την τρίτη του νίκη στη δεκαετία σπάζοντας το ρεκόρ των δύο των 70’s. Ο Βαΐτσης άνοιξε το σκορ για τους Πειραιώτες για να διπλασιάσει τα γκολ τους ο Μητρόπουλος, ο οποίος ήταν ο μόνος που πέτυχε δύο γκολ τη συγκεκριμένη δεκαετία και μάλιστα σκοράροντας σε δύο διαδοχικά ντέρμπι Ο Χαραλαμπίδης απλά μείωσε για τους Αθηναίους. Η ήττα πάντως στοίχισε μόνο στο γόητρο στο τριφύλλι που κατέκτησε ένα από τα πιο εύκολα πρωταθλήματα της ιστορίας του. Ο Ολυμπιακός που χρησιμοποίησε κι αυτός για κάποια χρόνια το ΟΑΚΑ ως έδρα, θα εκμεταλλευτεί τα επόμενα χρόνια την κατάσταση και θα εξισορροπήσει τον απολογισμό του στο αχανές Στάδιο.

Το πρώτο του Μουστάκια
1986-87
21/09/86
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-1

Στο ντέρμπι της τρίτης αγωνιστικής της περιόδου 1986-1987, ο Μπατσινίλας άνοιξε το σκορ για τον Παναθηναϊκό, για να ισοφαρίσει ο Αναστόπουλος λίγο πριν το τέλος. Τη σεζόν αυτή ο Ολυμπιακός ήταν που έφτασε εύκολα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, για να ακολουθήσουν τα δέκα πέτρινα χρόνια στη χειρότερη περίοδο της ιστορίας των ερυθρολεύκων.

Η αρχή των πέτρινων
1987-88
06/03/88
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 1-1

Ακολούθησε η 16η ισοπαλία ανάμεσα στους αιώνιους και 10η με σκορ 1-1. Μουστακίδης και Ρότσα οι σκόρερ των δύο ομάδων που έμειναν νωρίς εκτός στόχου.

Νίκη μετά από εννιά χρόνια με τον μεγάλο μικρό του ελληνικού ποδοσφαίρου
1988-89
05/11/88
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 2-1

Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια και οκτώ παιχνίδια για να νικήσει ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό σε εντός έδρας παιχνίδι και να κλείσει τη δεκαετία όπως την άνοιξε.. Έτσι έσπασε το αρνητικό σερί του Ολυμπιακού από τη δεκαετία του 60 με 7 παιχνίδια χωρίς νίκη. Ήταν η έβδομη αγωνιστική της σεζόν 1988-1989, όταν ο Μπανιώτης με το πρώτο αυτογκόλ του Ολυμπιακού στα εν λόγω ντέρμπι, έκανε το 1-0, ο Αλεξίου ισοφάρισε στο 78′ για να χαρίσει την 8η εντός έδρας νίκη του τριφυλλιού επί των ερυθρολεύκων ο Δημήτρης Σαραβάκος. Μάλιστα αυτή ήταν και η πρώτη νίκη του τριφυλλιού επί του Ολυμπιακού με έδρα το αχανές ΟΑΚΑ μετά από πέντε χρόνια, σπάζοντας και το αήττητο των ερυθρολεύκων που κρατούσε οκτώ χρόνια.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.