Ένας εμπορικός πόλεμος που μπορεί να εξελιχθεί σε «όλεθρο»

Την ώρα που o εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δείχνει να οδηγείται στην κορύφωσή του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές συνέπειές του, κάποιες από τις οποίες γίνονται ήδη ορατές. Μια από αυτές καταγράφεται σε έκθεση του Συνδέσμου του Κλάδου Υπολογιστικής Τεχνολογίας...

Την ώρα που o εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας δείχνει να οδηγείται στην κορύφωσή του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές συνέπειές του, κάποιες από τις οποίες γίνονται ήδη ορατές.

Μια από αυτές καταγράφεται σε έκθεση του Συνδέσμου του Κλάδου Υπολογιστικής Τεχνολογίας (Computing Technology Industry Association, CompTIA), ο οποίος είναι ο κορυφαίος εμπορικός σύνδεσμος για τον παγκόσμιο τεχνολογικό κλάδο. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι αν και οι εξαγωγές αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων στην Κίνα αυξήθηκαν το 2018, η κλιμάκωση των εντάσεων στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και να πλήξει τις αμερικανικές κατασκευάστριες εταιρείες.

Οι κίνδυνοι για τις αμερικάνικες επιχειρήσεις

Ανάλογους φόβους εκφράζουν αναλυτές πολλών αμερικάνικων μέσων, όπως το The Atalantic  αλλά και το Foreign Policy. Όπως επισημαίνουν, η κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ με τη λήψη μέτρων κατά της Huawei δείχνει μια λάθος ανάγνωση της συγκυρίας, θυμίζοντας εποχές Ψυχρού Πολέμου. Σημειώνουν δε με νόημα πως το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πέσει στις πλάτες αμερικάνικων εταιριών. Την ίδια στιγμή, οι απειλές για αύξηση των δασμών και σε άλλους τομείς εισαγωγών κατά 300 δις. δολάρια έχει προκαλέσει νευρική κρίση σε πολλούς οικονομικούς παράγοντες. Κάτι ανάλογο ισχύει και σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση των τιμολογίων σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα για λόγους εθνικής ασφάλειας, η οποία παρότι δεν ισχύει πλέον για χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, εξακολουθεί να ισχύει για την Κίνα.

Την ίδια στιγμή πάντως, το αυτί του Αμερικάνου προέδρου δε φαίνεται να ιδρώνει ιδιαίτερα. Αντίθετα, φροντίζει να κάνει όλο και πιο επιθετική τη ρητορική του, κατηγορώντας την κινέζικη κυβέρνηση για «άκρως επιθετική πολιτική. αλλά και για «ανελέητο πόλεμο εις βάρος των Αμερικάνων εργαζομένων τα τελευταία 20 χρόνια». Την ίδια στιγμή, ακόμη κι ο επικεφαλής της αμερικάνικης αντιπροσωπείας στις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα φροντίζει να υποβαθμίσει την αξία τους, προεξοφλώντας την αποτυχία στις όποιες διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.