Ο Ιταλός ηγέτης και η πράσινη μπουλντόζα

Ο Μάνος Μανουσέλης αναλύει στο προσωπικό του blog τις εμφανίσεις Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην Εuroleague.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κατάφεραν μετά από ένα μήνα να νικήσουν και πάλι την ίδια εβδομάδα στην Ευρωλίγκα. Τα θετικά αποτελέσματα απέναντι στην Τσεντεβίτα και την Χίμκι έβαλαν τις ελληνικές ομάδες και πάλι σε τροχιά πρόκρισης στους οκτώ. Οι ερυθρόλευκοι έκαναν διπλή νίκη, διότι πέρα από τους δύο βαθμούς πήραν και μια σημαντική διαφορά που μπορεί να παίξει ρόλο στις ισοβαθμίες. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς επίσης έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει διότι μετά από καιρό έπαιξε πολύ καλά εκτός έδρας και πήρε αποτέλεσμα σε ένα γήπεδο όπου έχει χάσει η Εφές! 

Ο όμιλος του Ολυμπιακού μετά από έξι αγωνιστικές μοιάζει με λαβύρινθο. Εξι ομάδες βρίσκονται σε απόσταση ενός βαθμού (ΤΣΣΚΑ, Χίμκι, Κάχα Λαμποράλ έχουν 4-2, Ολυμπιακός, Μπάμπεργκ και Ρεάλ έχουν 3-3) και η μεγάλη Μπαρτσελόνα τα έχει καταφέρει ακόμη χειρότερα με 2-4! 

Παράλληλα τα αποτελέσματα κάθε εβδομάδα ανατρέπουν την λογική. Το διπλό της Κάχα Λαμποράλ μέσα στην Μαδρίτη για παράδειγμα βάζει πολύ δυνατά στο κάδρο της πρόκρισης την ομάδα του Γιάννη Μπουρούση και αυτόματα βάζει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τους ερυθρόλευκους. Από την άλλη μεριά, όμως, έχει …μπλέξει άσχημα η Ρεάλ που έχει να παίξει μακριά από την Μαδρίτη σε έξι από τα οκτώ ματς που της απομένουν (και τα δύο εντός είναι με την ΤΣΣΚΑ και την Χίμκι). 

Επίσης η Χίμκι έχει νίκες μόνο εντός έδρας, ενώ η Κάχα Λαμποράλ έχει ήδη δύο νίκες εκτός. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον Ολυμπιακό; Πρώτα από όλα ότι το διπλό που έχει κάνει η ελληνική ομάδα στην Βιτόρια είναι πολύ σημαντικό για τη συνέχεια. Δεύτερον, ότι οι ερυθρόλευκοι πρέπει να κυνηγήσουν με όλες τους τις δυνάμεις τη νίκη μέσα στην Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ. Αν παρατηρήσει κάποιος συνολικά την κατάσταση, θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ με εννέα νίκες για να εξασφαλιστεί η πρόκριση και υπό αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να μην ξαναχάσει στο ΣΕΦ, αλλά και να κάνει διπλά εκτός έδρας, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να σημαδέψει μόνο το ματς με την Μπάμπεργκ στην Γερμανία, αλλά να προσπαθεί για το αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα, αρχής γενομένης από την επόμενη Παρασκευή στην Ρωσική πρωτεύουσα. 

Η ηγετική φυσιογνωμία του Ιταλού
Σε ότι αφορά το ματς με την Χίμκι, το βέβαιο είναι ότι οι παίκτες του Σφαιρόπουλου έπαιξαν με την φωτιά για 25 λεπτά, αλλά τελικά επιβίωσαν γιατί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχουν χαρακτήρα νικητή. Στο ξεκίνημα του αγώνα η ομάδα είχε τρομερό θέμα συγκέντρωσης, ειδικά στις επιστροφές στην άμυνα και στο επιθετικό ριμπάουντ. Ετσι οι Ρώοι βρήκαν ελεύθερα σουτ, αιφνιδιασμούς και δεύτερες επιθέσεις, πήραν διψήφιες διαφορές και πάγωσαν το ΣΕΦ. Σε αυτό το διάστημα ο Γιώργος Πρίντεζης (16 πόντους στο πρώτο μέρος) κράτησε ζωντανό τον Ολυμπιακό κάνοντας τα πάντα, απο ποστ απ μέχρι τρίποντα! 

Στην επανάληψη ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε μια κίνηση ματ. Παρέταξε μια πεντάδα αθλητικών παικτών (Οντομ, Χάκετ, Στρόμπερι, Πρίντεζης Χάντερ), οι οποίοι σταμάτησαν να χάνουν προσωπικές μονομαχίες από τους Ράϊς και Σβεντ, πήγε την μπάλα στο λόου ποστ με τον Χάκετ και μέχρι να φτάσουμε στο 30  Ολυμπιακός είχε γίνει αφεντικό στον αγώνα. 

Τα καλά νέα για τον Σφαιρόπουλο είναι ότι στο πρόσωπο του Χάκετ έχει βρει μια νέα ηγετική φυσιογνωμία, που δίνει λύσεις όταν η άμυνα σταματάει τον Σπανούλη. Ο Ιταλός, αν πιστέψει κανείς τα ρεπορτάζ πριν από το ματς είχε πρόβλημα με το γόνατο του και ήταν αμφίβολη η συμμετοχή του. Τελικά όχι μόνο έπαιξε, αλλά μαζί με τον Πρίντεζη ήταν οι παίκτες που οδήγησαν τον Ολυμπιακό με εμφατικό τρόπο στη νίκη. Το πάθος του Χάκετ, η μαχητικότητα του, τον έχουν βάλει ήδη στην καρδιά του κόσμου, διότι τελικά – όπως έχει συμβεί και με τον Στρόμπερι – αυτό θέλει να βλέπει ο φίλαθλος: Παίκτες που να τα δίνουν όλα πάνω στο παρκέ. 

Ο Σφαιρόπουλος, λοιπόν, πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανατροπή διότι έριξε στο παρκέ τους κατάλληλους παίκτες , ενώ για μια ακόμη φορά λειτούργησε το χαμηλό σχήμα με τους Παπαπέτρου και Πρίντεζη στο 4-5. Παραμένει το ερώτημα αν θα μείνει η ομάδα ως έχει στους ψηλούς, καθώς ο Μιλουντίνοφ δεν είναι σταθερός, αλλά η …ιδέα να θυσιαστεί ο Οντομ δεν φαίνεται πλέον τόσο σπουδαία μετά την χθεσινή εμφάνιση του αμερικανού γκαρντ…Απομένει μια εβδομάδα ακόμη για να ληφθούν αποφάσεις, καθώς δεν θα επιτρέπονται περισσότερες αλλαγές στο ρόστερ μόλις αρχίσει ο δεύτερος γύρος του ΤΟΠ 16… 

Διέλυσε την Τσεντεβίτα, κέρδισε αυτοπεποίθηση
Ο Παναθηναϊκός πέρασε από το Ζάγκρεμπ σαν …μπουλντόζα ισοπεδώνοντας την Τσεντεβίτα. Ηταν η πρώτη μεγάλη και εύκολη νίκη εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα στην φετινή  σεζόν απέναντι σε μια ομάδα που έχει νικήσει δύο φορές την Εφές και έχει δυσκολέψει τους πάντες στην Κροατία. 
Η Τσεντεβίτα είναι ομάδα που έχει κοινά στοιχεία με τον Παναθηναϊκό, καθώς στηρίζεται επιθετικά, σε ένα βαρύ ψηλό, τον Μπίλαν, και  ήταν εξ ορισμού δύσκολο να επιφυλάξει εκπλήξεις στους πράσινους. Το παιχνίδι, όμως μετατράπηκε σε περίπατο, διότι η ελληνική ομάδα από το πρώτο δευτερόλεπτο έπαιξε πολύ σκληρά στην άμυνα, πίεσε τους δημιουργούς του Μιρσιτς, χάλασε όλες τις γωνίες πάσας προς τους ψηλούς και υποχρέωσε τον Πούλεν να αυτοσχεδιάζει. Αυτό το μπάσκετ δεν φοβίζει τον Παναθηναϊκό και από πολύ νωρίς ξέφυγε στο σκορ και απέκτησε με τέτοιο τρόπο τον έλεγχο του αγώνα, ώστε οι γηπεδούχοι αντιλήφθηκαν ότι δεν είχαν τίποτα να περιμένουν από το συγκεκριμένο ματς. 

Ο παίκτης που έκανε την διαφορά στο Ζάγκρεμπ ήταν ο Ραντούλιτσα που έπαιξε με τρομερή διάθεση και ήταν πολύ επιθετικός σε κάθε φάση που έπιανε την μπάλα στα χέρια του. Κάθε φορά που είχε μονή κάλυψη ο Σέρβος σκόραρε (τέλειωσε με 9/11 δίποντα), όταν ερχόταν παγίδα έδινε έτοιμα καλάθια στους συμπαίκτες του (3 ασίστ) και αποτέλεσε άλυτο πρόβλημα για την Τσεντεβίτα, παρά το γεγονός ότι χρεώθηκε νωρίς με φάουλ και έπαιξε λιγότερο από 20 λεπτά στο σύνολο. 

Οι άλλοι δύο παίκτες που βρέθηκαν σε μεγάλη βραδιά ήταν οι Καλάθης και Γκιστ. Ο ελληνοαμερικανός γκαρντ διάβασε τέλεια την άμυνα και μοίραζε τις τελικές πάσες (10 συνολικά) απλόχερα, ενώ ο Γκιστ, ειδικά στο πρώτο μέρος δεν είχε αντίπαλο. Η προσπάθεια που έκανε η Τσεντεβίτα να κρύψει τις αδυναμίες της με άμυνα ζώνης πήγαν περίπατο καθώς οι πράσινοι βρήκαν εύκολα τα κενά της και σκόραραν με κάθε τρόπο. Μοναδικό αρνητικό σημείο είναι τα 18 λάθη στα οποία στάθηκε και ο κόουτς στην συνέντευξη Τύπου.

Γενικά όλοι οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο Τζόρτζεβιτς είχαν καλή απόδοση,  αλλά θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους Πάβλοβιτς και Κούζμιτς που παρά το ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα τους θέλει αμφίβολους για την επόμενη ημέρα της ομάδας, έπαιξαν με πάθος και έκαναν ότι μπορούσαν για να βοηθήσουν. 

Με αυτή τη νίκη ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον απαιτούμενο χρόνο για να ενταχθούν στην ομάδα οι νέοι παίκτες και να παρουσιαστεί ακόμη πιο ανταγωνιστικός στον δεύτερο γύρο του ΤΟΠ 16. Το ζητούμενο πλέον είναι τα αποτελέσματα απέναντι στις τουρκικές ομάδες, αρχής γενομένης με την Εφές που έχει πολύ αθλητικούς ψηλούς και θα αναδειχτεί για πολλοστή φορά το ζήτημα του ευκίνητου σέντερ που λείπει από την ομάδα. 

Αντί επιλόγου: Τι ισχύει τόσο για πράσινους, όσο και για κόκκινους: Οταν κερδίζουν όλα είναι σούπερ και όταν χάνουν οι πάντες είναι μικροί για να βρίσκονται εκεί. Καλό θα είναι να μην πανηγυρίζουμε πολύ τις νίκες, ούτε και να απογοητευόμαστε πολύ στις ήττες, διότι έτσι είναι αδύνατο να κάνουμε το πιο βασικό: Να απολαύσουμε το παιχνίδι και το γεγονός ότι το 2016, εν μέσω μιας δραματικής κρίσης της κοινωνίας, έχουμε την πολυτέλεια να βλέπουμε δύο ελληνικές ομάδες ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης…  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.