Πώς οι Καταλανοί οδηγούν τον Σάντσεθ σε πρόωρες εκλογές

Προς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών βαδίζει ολοταχώς η Ισπανία, μετά την χθεσινή απόρριψη από το ισπανικό κοινοβούλιο της πρότασης προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Γιατί μπορεί η επίσημη ενημέρωση να αναφέρει πως η...

Προς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών βαδίζει ολοταχώς η Ισπανία, μετά την χθεσινή απόρριψη από το ισπανικό κοινοβούλιο της πρότασης προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ. Γιατί μπορεί η επίσημη ενημέρωση να αναφέρει πως η τελική απόφαση θα ληφθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβούλιου, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, όμως οι σχεδόν όλοι οι αναλυτές εκτιμούν πως οι κάλπες φαντάζουν πλέον αναπόφευκτες.

Κι αυτό γιατί η χθεσινή κοινοβουλευτική ήττα του Πέδρο Σάντσεθ ούτε κεραυνός εν αιθρία ήταν ούτε είναι άσχετη με το άλλο μείζον πολιτικό γεγονός, το οποίο απασχολεί αυτές τις μέρες τη χώρα της Ιβηρικής, δηλαδή τη δίκη των 12 Καταλανών αυτονομιστών, που ξεκίνησε την Τρίτη. Και πολλοί εκτιμούν ότι αυτή ήταν μια πολύ άσχημη συγκυρία για τον Ισπανό πρωθυπουργό.

Αξίζει λοιπόν να υπενθυμίσουμε ότι οι Σοσιαλιστές ηγούνται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς καταλαμβάνουν μόλις 85 έδρες σε σύνολο 350 στο ισπανικό κοινοβούλιο. Για να σχηματίσουν λοιπόν την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ραχόι -υπό το βάρος οικονομικών σκανδάλων- τον Ιούνιο του 2018 ,χρειάστηκαν την στήριξη τόσο των Podemos όσο και βουλευτών από μικρότερα κόμματα. Μεταξύ τους περιλαμβάνονταν και δυο Καταλανικά κόμματα, το ERC και το PDECAT, με 9 και 8 βουλευτές αντίστοιχα.

Παρ’ όλα αυτά, ο «μήνας του μέλιτος» φαίνεται πως τέλειωσε γρήγορα για τον Πέδρο Σάντσεθ. Από τη μια, ο άγριος επικοινωνιακός πόλεμος με φόντο τη δική των Καταλανών αυτονομιστών κι από την άλλη η κατάρρευση των συζητήσεων μεταξύ της ισπανικής και της καταλανικής κυβέρνησης την Παρασκευή, φαίνεται πως οδήγησαν στην οριστική ρήξη. Κάπως έτσι, οι Καταλανοί βουλευτές πέρασαν ξανά στις γραμμές τις αντιπολίτευσης και μαζί με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και των  κεντροδεξιών Ciududanos, οδήγησαν στην απόρριψη του προϋπολογισμού.

Άλλωστε, ο Καταλανός ηγέτης, Κουιμ Τόρρα, είχε προαναγγείλει μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ αυτή την εξέλιξη: «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης απλά και μόνο επειδή φοβόμαστε την επάνοδο της δεξιάς. Ο Πέδρο Σάντσεθ μπορεί να προκηρύξει εκλογές όποτε θέλει, άλλωστε αυτός είναι ο πρωθυπουργός», ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα: «Μεταξύ ενός Σοσιαλιστικού Κόμματος που αρνείται το δικαίωμα μας για αυτοδιάθεση και της άκρας Δεξιάς, εμείς επιλέγουμε την ανεξαρτησία της Καταλονίας».

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.