VARάτε με κι ας κλαίω, αλλά η δουλειά γίνεται!

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γράφει στο προσωπικό του blog για την λειτουργία του VAR στη Ρωσία, όπως την ανέλυσε η FIFA στην ξενάγηση που έκανε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τη διοργάνωση.

Η κουβέντα που είχε γίνει πριν χρησιμοποιηθεί το VAR στο Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν μεγάλη και φυσικά αυτή που θα γίνει όταν θα το δούμε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα (μάλλον από το β΄ γύρο του νέου πρωταθλήματος) θα είναι μάλλον ατελείωτη!

Εδώ αμφισβητήθηκε η ίδια η FIFA που θέλησε να το λειτουργήσει στο παγκόσμιο κύπελλο, θα γλιτώσουμε εμείς από την… μουρμούρα παραγόντων, ποδοσφαιριστών και φιλάθλων;

Ωστόσο η μέχρι στιγμής χρήση του έχει αποδειχθεί σωστή. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς… παίζεται στα δύο «σκοτεινά» δωμάτια που έχουν στηθεί σε κάθε γήπεδο του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Στις 9 Ιουνίου ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ξενάγησε τους δημοσιογράφους στο International Broadcast Center (IBC) σε 6 διαφορετικά γκρουπ. Η βόλτα κράτησε πάνω από τρεις ώρες.

Στα προηγούμενα Μουντιάλ η αντίστοιχη βόλτα ήταν σχεδόν μισάωρη! Αυτή τη φορά όμως, όλη η προσοχή των ρεπόρτερ έπεσε στην περιοχή του VAR.

Αυτή η… αναπαράσταση της χρήσης του VAR ήταν καθοριστική. Οι δημοσιογράφοι που ταξίδεψαν στη Ρωσία από πολλές χώρες του πλανήτη είδαν τα δύο ξεχωριστά δωμάτια με 4 σετ εξοπλισμού το καθένα.

Κάθε σετ περιέχει 14 οθόνες και ένα πράσινο κουμπί το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον διαιτητή που διευθύνει το ματς. 

Κάθε αγώνας επιβλέπεται μέσω VAR από 4 διαιτητές. Έναν επικεφαλής και τρεις βοηθούς.

Ένας από τους βοηθούς επιβλέπει μόνο τα οφσάιντ και οι οθόνες που έχει μπροστά του μπορούν να του δείξουν από την καλύτερη δυνατή οπτική γωνία τη φάση που πρέπει να ελέγξει.

Όταν η χρήση του VAR κριθεί αναγκαία, ο εκφωνητής του γηπέδου ενημερώνει σχετικά τους θεατές.

Οι υπεύθυνοι χρήσης του VAR ενημερώνουν και ενημερώνονται από τους 4 διαιτητές για τη σωστή εικόνα που προβάλλεται (ότι πρόκειται δηλαδή για τη σωστή φάση).

Όταν γίνει η ανάλυση και ο επικεφαλής σιγουρευτεί, επικοινωνεί με τον διαιτητή στο γήπεδο.

Κι αφού οι διαιτητές δουν τη σωστή φάση και από την καλύτερη γωνία, τότε και μόνο ειδοποιείται ο υπεύθυνος σκηνοθέτης της μετάδοσης για να δείξει live την εικόνα από το δωμάτιο του VAR.

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα, πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA το είπε στα σοβαρά κι όχι σαν αστείο:

«Η δουλειά είναι σκληρή και δύσκολη. Οι τέσσερις διαιτητές του VAR δεν θα είναι με κοστούμι και γραβάτα στα δωμάτια γιατί είναι βέβαιο ότι θα ιδρώσουν αρκετά! Αλλά δεν θέλουμε το VAR να αντικαταστήσει τους διαιτητές. Θέλουμε να αποφύγουμε τα μεγάλα λάθη».

Σε κάθε περίπτωση η FIFA αφήνει την τελική απόφαση στους διαιτητές που είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Γι αυτό και τους παρέχει τη δυνατότητα να δουν οι ίδιοι την εικόνα μιας φάσης, αν έχουν αμφιβολίες για κάτι που τους μεταφέρετε από την 4άδα του δωματίου.

Αυτό πάντως, που δεν είπε ανοιχτά ο Κολίνα είναι ότι η FIFA δεν επιθυμεί να υπάρξει στο μέλλον ένα νέο «χέρι του Θεού», όπως εκείνο του Μαραντόνα στο Μεξικό.

Ή ένα φάουλ όπως του Λάμπαρντ κόντρα στη Γερμανία το 2010, όπου η μπάλα πέρασε τη γραμμή, αλλά το γκολ δεν μέτρησε και αντί για το 2-2 το κοντέρ σταμάτησε στο 4-1.

Για τα υπόλοιπα… ψιλά γράμματα η FIFA δείχνει να εμπιστεύεται την κρίση των διαιτητών που επέλεξε για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.