Όσα έμαθα από τον Ντέιβιντ Έλρεϊ (video)

Ο Αποστόλης Λάμπος παρέστη στο επιμορφωτικό σεμινάριο για το VAR που παρουσίασε ο «εμπνευστής» του και παραθέτει χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και αποκλειστική συνέντευξη με τον Έλρεϊ.

Πολλή κουβέντα γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται γύρω από το VAR και την επικείμενη ένταξή του στο ελληνικό ποδόσφαιρο από την επόμενη σεζόν. Για το λόγο αυτό η ΕΠΟ σε συνεργασία με τη ΦΙΦΑ και την IFAB διοργάνωσε στα γραφεία της στο Γουδί το πρώτο επιμορφωτικό σεμινάριο για το Video Assistant Referee. Η ενημέρωση αφορούσε τους 24 διαιτητές της Super League, τους γενικούς αρχηγούς των ομάδων και εκπροσώπους των ΜΜΕ, με τη NOVA να είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα που έδωσαν το «παρών».

Την παρουσίαση ανέλαβε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Ντέιβιντ Έλρεϊ, παλαίμαχος Βρετανός διαιτητής, μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ και τεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB).  Μέσα σε μιάμιση ώρα ο εμπνευστής του VAR ανέλυσε πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες της πιο ριζοσπαστικής αλλαγής στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αλλαγές για τις οποίες καλό θα ήταν να ενημερωθούν άπαντες πριν βγάλουν πρώιμα και άστοχα συμπεράσματα.

To VAR δεν εισέρχεται στην ποδοσφαιρική ζωή μιας χώρας για να λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρχουν. Με λίγα λόγια κανείς δε θα πρέπει να βλέπει το VAR σαν τον μεσσία που θα μας απαλλάξει από όλα τα δεινά που ταλανίζουν το ποδόσφαιρό μας. Έρχεται όμως για να βοηθήσει να μειωθούν τα ξεκάθαρα λάθη που μπορούν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί (με βάση έρευνα του Πανεπιστήμιου Λέουβεν στο Βέλγιο) σε ποσοστό που αγγίζει το 99% εν συγκρίσει με το 93% που υπήρχε χωρίς χρήση VAR.

Είναι δεδομένο πως θα επιφέρει μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο αγαπημένο μας άθλημα. Είναι δεδομένο πως θα γίνει πιο ελκυστικό και είναι δεδομένο πως οι φίλαθλοι θα γκρινιάζουν λιγότερο. Όπως ανέλυσε ο κύριος Έλρεϊ είναι βασικός στόχος του VAR να περιορίσει το re-refering. Σε απλά ελληνικά να μειώσει την «επανα-διαιτήτευση» ενός αγώνα ή συγκεκριμένης φάσης από ποδοσφαιριστές, προπονητές, φιλάθλους και ΜΜΕ. Άλλωστε όλοι αυτοί έχουν το δικαίωμα στο replay. Είναι λίγο άδικο να στερείται αυτό το δικαίωμα από τον διαιτητή της αναμέτρησης ο οποίος στην τελική ενδέχεται να κρίνει το αποτέλεσμα ενός αγώνα με μια απόφασή του.

Άλλος βασικός στόχος για το όλο εγχείρημα είναι να μη μειωθεί η απόλαυση του παιχνιδιού εξαιτίας πιθανών χρονοτριβών. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον μιλάμε για ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ εσφαλμένη απόφαση του διαιτητή, είναι προτιμότερο να χαθεί λίγος χρόνος από το να επέλθει άδικο αποτέλεσμα. Αν και πάλι, ύστερα από την ίδια έρευνα του Πανεπιστημίου του Λέουβεν εξήχθησαν πολύ σπουδαία συμπεράσματα επ’ αυτού.

Για του λόγου το αληθές στα 972 ματς που έχει εφαρμοστεί το VAR την τελευταία διετία έχει διαπιστωθεί πως κατά μ.ο. χάνονται μόλις 55’’ από τη χρήση του. Χρόνος κατά πολύ λιγότερος από το χρόνο που χάνεται στα ελεύθερα, στις εκτελέσεις φάουλ, στα πλάγια άουτ, στα κόρνερ και στις αλλαγές. Κι αυτό συμβαίνει διότι η σωστή χρήση του VAR επιτάσσει κατά μέσο όρο maximum πέντε επικλήσεις του monitor.  Μάλιστα από τα 972 ματς VAR χρησιμοποιήθηκε σε περίπου 670 ματς, κάτι που σημαίνει ότι σε πολλά ματς δε θα χρειάζεται να γίνει καθόλου χρήση.

Άλλωστε οι τέσσερις περιπτώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το VAR είναι οι περιπτώσεις:

– Γκολ ή όχι γκολ.
– Πέναλτι ή όχι πέναλτι
– Απευθείας κόκκινη
– Υπόδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη

Η χρήση του VAR θα βελτιώσει κατά πολύ και τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών, των προπονητών αλλά και όλων όσων κάθονται στους πάγκους και διαμαρτύρονται στους διαιτητές για τις αποφάσεις τους. Κι αυτό διότι μέσω του VAR θα μειωθεί στο ελάχιστο η περίπτωση σοβαρού λάθους που κρίνει αποτέλεσμα κάτι που θα επιφέρει μεγαλύτερη αίσθηση δικαίου επί των διαιτητικών αποφάσεων.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα ήδη έχουν μειωθεί οι κάρτες για διαμαρτυρία σε ποδοσφαιριστές, αλλά και τα χτυπήματα εκτός φάσης ή και το «θέατρο» για να εκμαιευτεί ένα πέναλτι. Γι’ αυτό άλλωστε ο Ντέιβιντ Έλρεϊ χαρακτήρισε το VAR ως «έξτρα μάτια του διαιτητή». Αυτά τα έξτρα μάτια που όλοι μας μέσω της τηλεόρασης έχουμε τη δυνατότητα να επικαλούμαστε αλλά όχι ο διαιτητής (τουλάχιστον μέχρι πριν το VAR).

Εν κατακλείδι το συμπέρασμά μου, έχοντας την τύχη να παραστώ στο πρώτο επιμορφωτικό σεμινάριο για το VAR, είναι πως χρειάζεται υπομονή και συγκαταβατικότητα. Ούτε «μεσσίας» είναι το Video Assistant Referee, αλλά πολύ περισσότερο δεν είναι διάολος. Δενν πρέπει να περιμένουμε από τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξουν τα πάντα. 

Πρέπει να περιμένουμε όμως να βελτιωθούν πολλά σε ότι έχει να κάνει με τις διαιτητικές αποφάσεις και εν συνεχεία κατ΄ επέκταση να εκλείψουν παθογένειες που ήταν απόρροια αυτών των διαιτητικών σφαλμάτων. Πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουμε έτσι ώστε, όπως είπε ο Έλρεϊ, να γίνει ο «καλύτερος φίλος του ποδοσφαίρου και όλων των φιλάθλων». 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.