Για όγδοη φορά σε τελικό

Η Λίβερπουλ ετοιμάζεται για την όγδοη συμμετοχή της σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ και θα διεκδικήσει το έκτο τρόπαιο της ιστορίας της.

Η Λίβερπουλ ετοιμάζεται για την όγδοη συμμετοχή της σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ και θα διεκδικήσει το έκτο τρόπαιο της ιστορίας της.

Αναλυτικά οι τελικοί των «κόκκινων» πριν από τον σημερινό στο Κίεβο:

25 Μαΐου 1977, «Ολίμπικο», Ρώμη
Λίβερπουλ – Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ 3-1

Με τον Μπομπ Πέισλι στον πάγκο, οι «ρεντς» βρέθηκαν για πρώτη φορά σε τελικό της διοργάνωσης και θριάμβευσαν επί των Γερμανών για το πρώτο τους τρόπαιο στον θεσμό. Ο ΜακΝτέρμοτ άνοιξε το σκορ στο 28ο λεπτό, όμως η Γκλάντμπαχ κατάφερε να ισοφαρίσει στο 52′ με τον Σίμονσεν. Ο αμυντικός Σμιθ με κεφαλιά έκανε το 2-1 στο 64′ και η αγγλική ομάδα σφράγισε τον θρίαμβο με πέναλτι που κέρδισε ο Κίγκαν από τον Φογκτς και αξιοποίησε ο Νιλ στο 82′.

10 Μαΐου 1978, «Γουέμπλεϊ», Λονδίνο
Λίβερπουλ – Μπριζ 1-0

Ο τελικός του 1977 ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Κέβιν Κίγκαν με την φανέλα της Λίβερπουλ πριν την μετακόμισή του στο Αμβούργο. Ο Κένι Νταλγκλίς αποκτήθηκε από την Σέλτικ για να τον αντικαταστήσει και δεν άργησε να μπει στο πάνθεον των ηρώων του συλλόγου. Στο 64ο λεπτό του τελικού με τους Βέλγους, «έσκαψε» τον τερματοφύλακα Γένσεν μετά από μία μπαλιά του Σούνες και χάρισε στην Λίβερπουλ το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

27 Μαΐου 1981, «Παρκ Ντε Πρενς», Παρίσι
Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

Το μακρινό 1981 ήταν η τελευταία φορά που η Ρεάλ Μαδρίτης έφυγε ηττημένη από τελικό της διοργάνωσης, με την σημερινή της αντίπαλο στο Κίεβο να της στερεί το τρόπαιο. Σε ένα παιχνίδι με λίγες φάσεις, οι Ισπανοί είχαν καλές ευκαιρίες να σκοράρουν με τον Καμάτσο, όμως στο 82ο λεπτό, μετά από μία εκτέλεση πλαγίου, ο αριστερός μπακ Άλαν Κένεντι μπήκε στην περιοχή και νίκησε τον Ροντρίγκες με σουτ, κάνοντας τον Μπομπ Πέισλι τον μοναδικό προπονητή με τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών στην συλλογή του, πριν τον ισοφαρίσει ο Κάρλο Αντσελότι το 2014.

30 Μαΐου 1984, «Ολίμπικο», Ρώμη
Λίβερπουλ – Ρόμα 1-1 παρ. (4-2 πέναλτι)

Θεωρητικά η Ρόμα ήταν το φαβορί σε αυτό τον τελικό, καθώς διεξαγόταν μπροστά στο κοινό της. Όμως οι «ρεντς», με τον Τζο Φέιγκαν αυτή την φορά στον πάγκο τους, αντιμετώπισαν μία νευρική γηπεδούχο και κατάφεραν να την κερδίσουν στα πέναλτι για το τέταρτο ευρωπαϊκό στέμμα. Οι «ρεντς», προηγήθηκαν στο 13ο λεπτό με τον Νιλ και ο Προύτσο στο 42′ ισοφάρισε για τους «τζιαλορόσι». Στην παράταση δεν άλλαξε κάτι και η διαδικασία των πέναλτι έμεινε στην ιστορία για τα «κόλπα» του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, Μπρους Γκρόμπελααρ, ο οποίος «έπαιξε με το μυαλό» των Κόντι και Γκρατσιάνι που αστόχησαν. Παρ’ όλο που οι «ρεντς» εκτέλεσαν πρώτοι στην διαδικασία με τον νεαρό Στιβ Νίκολ να στέλνει την μπάλα ψηλά άουτ, όλοι οι υπόλοιποι ευστόχησαν, με τον Άλαν Κένεντι να νικά τον Τανκρέντι στην τελευταία εκτέλεση, χαρίζοντας στην Λίβερπουλ το τέταρτο Πρωταθλητριών.

29 Μαΐου 1985, «Χέιζελ», Βρυξέλλες
Γιουβέντους – Λίβερπουλ 1-0

Μία από τις «μαύρες» σελίδες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου γράφτηκε στον συγκεκριμένο τελικό, ο οποίος από γιορτή εξελίχθηκε σε τραγωδία. Οι «ρεντς» έφτασαν στον τελικό αποκλείοντας στα ημιτελικά τον Παναθηναϊκό, όμως το ματς έμεινε στην ιστορία γι’ αυτά που συνέβησαν στις εξέδρες. Η παρουσία χιλιάδων Άγγλων χούλιγκαν, το ακατάλληλο γήπεδο και η λανθασμένη πολιτική της ΟΥΕΦΑ όσον αφορά τα εισιτήρια, συνετέλεσαν στο να γίνουν σοβαρά επεισόδια και 39 άτομα (κυρίως φίλοι της Γιούβε) να χάσουν τη ζωή του, όταν ένας τοίχος κατέρρευσε από την πίεση οπαδών που συνωστίστηκαν για να αποφύγουν επίθεση χούλιγκαν. Παρ’ όλα αυτά οι διοργανωτές αποφάσισαν ο τελικός να διεξαχθεί τελικά και η Γιουβέντους πήρε το τρόπαιο με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Πλατινί στο 58′, όταν ο Γκιλέσπι ανέτρεψε εκτός περιοχής τον Μπόνιεκ. 

25 Μαΐου 2005, «Κεμάλ Ατατούρκ», Κωνσταντινούπολη 
Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 παρ. (3-2 πεν.)

Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια από την μαύρη νύχτα του «Χέιζελ» ώστε η Λίβερπουλ να εμφανιστεί ξανά σε τελικό. Έπειτα από τα πρώτα 45 λεπτά όμως, αρκετοί φίλοι των «ρεντς» θα ευχόντουσαν αυτό να μην είχε συμβεί, καθώς η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι προηγήθηκε με 3-0 στο σκορ, με τους Πίρλο, Κακά, Σεφτσένκο και Κρέσπο να κάνουν ό, τι θέλουν στον αγωνιστικό χώρο. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως, έγινε η μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών σε ευρωπαϊκό τελικό. Ο Τζέραρντ με κεφαλιά στο 54′ έκανε το 3-1, ο Σμίτσερ με μακρινό σουτ στο 56′ μείωσε περαιτέρω και στο 60′ ο Τσάμπι Αλόνσο ισοφάρισε, παίρνοντας το ριμπάουντ μετά από απόκρουση του Ντίντα σε πέναλτι που είχε εκτελέσει ο ίδιος. Στην παράταση, ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ Γέρζι Ντούντεκ έκανε μία εξωπραγματική διπλή απόκρουση σε προσπάθεια του Σεβτσένκο και στην διαδικασία των πέναλτι, οι Σερτζίνιο και Πίρλο έστειλαν την μπάλα άουτ, πριν ο Ντούντεκ αποκρούσει το τελευταίο πέναλτι του Ουκρανού, στέλνοντας την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ στην κορυφή της Ευρώπης.

23 Μαΐου 2007, ΟΑΚΑ, Αθήνα
Μίλαν – Λίβερπουλ 2-1

Δύο χρόνια μετά το «Ατατούρκ», Μίλαν και Λίβερπουλ τα ξαναείπαν σε τελικό, με τους «ροσονέρι» να παίρνουν αυτή την φορά την εκδίκησή τους. Η Μίλαν άνοιξε το σκορ στο 45ο λεπτό, όταν ο Πίρλο εκτέλεσε φάουλ και η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του Ιντσάγκι ξεγελώντας τον τερματοφύλακα Ρέινα. Στο 82′ ο «Σούπερ Πίπο» σκόραρε για δεύτερη φορά σε τετ-α-τετ και το γκολ του Κάουτ στο 89′ δεν ήταν αρκετό για νέα ανατροπή.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.