Παπαθεοδώρου: «Ενθουσιώδες φινάλε!»

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ σχολίασε την πορεία των «ασπρόμαυρων» τη σεζόν 2017-2018 και την παρακαταθήκη που αυτή άφησε για την ερχόμενη.

Ενθουσιασμό προκάλεσε σε όλους στον ΠΑΟΚ ο τρόπος που έκλεισε η σεζόν 2017-2018. Οι «ασπρόμαυροι» μπορεί να μην έφτασαν σε κάποιον τίτλο, όμως, ο τερματισμός στην τρίτη θέση της τελικής κατάταξης της Λίγκας, το βήμα παραπάνω σε σχέση με προηγούμενες σεζόν και η καλή εικόνα στους μικρούς τελικούς άφησαν μια σπουδαία παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Σε αυτό ακριβώς το σημείο στάθηκε ο προπονητής του «Δικέφαλου», Ηλίας Παπαθεδώρου, σχολιάζοντας την Τετάρτη (13/6) στον Libero 107,4 την περίοδο που πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε για τους «ασπρόμαυρους». Μια σεζόν ιδιαίτερη και για τον ίδιο, καθώς διαδέχτηκε τον Σούλη Μαρκόπουλο στον πάγκο του ΠΑΟΚ, μπαίνοντας από την αρχή σε μια διαδικασία σύγκρισης μαζί του.

Κάνοντας το ταμείο της σεζόν, είπε ο Παπαθεοδώρου: “Τη φιλοσοφία κάθε ομάδας και τους στόχους, τους θέτει η διοίκηση και ο προπονητής πρέπει να τις εφαρμόσει. Εμείς σε πολύ μεγάλο ποσοστό, πετύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει. Η εικόνα της ομάδας, μας αφήνει όχι μόνο χαμόγελο, αλλά κι ενθουσιασμό, γιατί ολοκληρώσαμε με τον τρόπο που θέλαμε αυτή τη χρονιά”.Για τις αλλαγές στη διάρκεια της σεζόν: “Όταν μία ομάδα σαν τη δική μας, πρέπει να επιλέξει βάσει συγκεκριμένου ρόστερ, είναι λίγο ρίσκο η κάθε επιλογή παίκτη. Είναι λογικό να υπάρχουν αλλαγές. Η ΑΕΚ που μπορούσε να επιλέξει από πολύ πιο πάνω ράφι, έκανε 3 προσθήκες, ο Προμηθέας 3 αλλαγές και 3 προσθήκες. Όλες οι ομάδες του επιπέδου μας μπορεί να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Ήμασταν κι αρκετά τυχεροί εμείς, οι αλλαγές μας βοήθησαν πολύ. Σίγουρα όταν σχεδιάζεις κάτι, έχεις βάλει στο μυαλό σου τις περισσότερες παραμέτρους και προσπαθείς να φτάσεις στον στόχο σου. Πάντα υπάρχει η σκέψη ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά. Βλέπεις την ομάδα, τι αποτελέσματα έχει κι αναλόγως πράττεις στην πορεία”.

Για το μπάσκετ που έπαιξε η ομάδα: “Εμείς θέλαμε να αλλάξουμε λίγο την ποιότητα και την ταχύτητα του παιχνιδιού μας. Έπρεπε να μεγαλώσουμε το ρόστερ μας, γιατί οΠΑΟΚ στηριζόταν σε 9 περίπου παίκτες. Μεγαλώσαμε το ρόστερ για να έχουμε μεγαλύτερη ποιότητα και σίγουρα το γεγονός ότι μπορέσαμε να παίξουμε όπως θέλαμε, δηλαδή να έχουμε αποτελεσματικότητα και δημιουργία στην επίθεση, σε συνδυασμό με το ότι βελτιώσαμε πολύ την εικόνα μας στην άμυνα -μία καλή άμυνα σημαίνει ότι αναλόγως με τις κατοχές, περιορίζεις τον αντίπαλο και του χαλάς τα ποσοστά- είχε τη σημασία του”.

Για το πρώτο μισό της σεζόν: “Ξεκινώντας η προετοιμασία, η ομάδα είχε μία καλή εικόνα. Όχι πολύ καλή, αλλά καλή. Είχαμε ρόλους, χημεία, καλά αποτελέσματα και καλές εμφανίσεις σε ποιοτικά φιλικά. Κομβικό σημείο στο να αλλάξει αυτό, ήταν η προπαραμονή του ματς με τον Άρη. Είχαμε την απώλεια του Κόνιαρη που ήταν κομβικός παίκτης για εμάς, σε συνδυασμό επίσης με το πρόβλημα όρασης του Ντίλαρντ. Ήρθε κι έδεσε αυτό με το αποτέλεσμα με τον Άρη και το αρνητικό με τον Προμηθέα που ακολούθησε. Οδήγησε αυτό σε μία ανασφάλεια και μία αμφισβήτηση.Η ομάδα ήταν σε ένα νέο δρόμο και είχε κάνει μία κομβική αλλαγή. Έφυγε ένας προπονητής, που είχε αφήσει σημάδι στον ΠΑΟΚ με την παρουσία του και υπήρχε και μία ασφάλεια γύρω από τον προπονητή Μαρκόπουλο. Τις πρώτες 15 μέρες στα πρώτα ματς που παίξαμε είχαμε 5 ήττες. Η ανασφάλεια μεταφέρεται και στην ομάδα. Περάσαμε ένα δύσκολο κομμάτι, αλλά πολύ γρήγορα η ομάδα έδειξε αντίδραση. Απότο Ρέθυμνο, το ματς πρωταθλήματος με τον Άρη… Από τον Δεκέμβρη η ομάδα μπήκεσε έναν δρόμο εξέλιξης κι ανοδικής πορείας. Η ολική επαναφορά ήταν το ματς με τονΆρη. Δεν μπορεί μία ομάδα να είναι σε μία ευθεία γραμμή από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο τρόπος με τον οποίο κερδίσαμε τον Άρη, μας έκανε να πάρουμε ώθηση, η ομάδα βρήκε χημεία και ρόλους”.

Για την αυτοπεποίθηση των παικτών και το πόσο εύκολο είναι να αλλάξει: “Ο παίκτης είναι ένα μεγάλο παιδί, που παίζει, κερδίζει κι ενθουσιάζεται κι όταν χάνει απογοητεύεται. Ο τρόπος που σκέφτεται η Θεσσαλονίκη για το ματς ΠΑΟΚ-Άρης, που δεν έχει λογική κατά την άποψη μου, είναι ιδιαίτερος. Ο Ζάρας για παράδειγμα, αυτός ο καταπληκτικός σουτέρ, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου είχε 1/20 τρίποντα. Μετά το ματς με τον Άρη, ο ίδιος παίκτης, με τον ίδιο προπονητή, με τους ίδιους συμπαίκτες, είχε 16/25 τρίποντα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα, του πόσο μπορεί να αλλάξει μία κατάσταση, μία νίκη”.

Για το αν του βγήκε εκνευρισμός μέσα στη χρονιά: “Αν μπεις σε αυτή τη διαδικασία να σκεφτείς στη διάρκεια της χρονιάς, ειδικά αρνητικά, δεν θα μπορείς να αντιδράσεις. Εμείς χρειαζόμασταν αντίδραση. Ο προπονητής πρέπει να ελέγξει τους παίκτες και να τους καθοδηγήσει να παίξουν καλύτερα. Όχι, δεν το σκέφτηκα. Σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά, αναγνώρισα με τη διοίκηση τα λάθη που έγιναν, εντοπίσαμε το πρόβλημα και ψάξαμε τις λύσεις. Αυτά τα κάναμε αρκετά καλά, για νααλλάξουμε την εικόνα της ομάδας”.

Για τη νέα σεζόν: “Αν έρθει ο Μπάνε με μία σακούλα με χρήματα, θα γίνουν όλα… Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ότι εξαρτάται από εμάς. Το αν θα βρεθεί κάποιος με χρήματα, δεν μπορώ να το ελέγξω. Απαραίτητη προϋπόθεση να μείνει ένας κορμός Ελλήνων και ξένων. Αν δεν γίνει αυτό, θα μπούμε σε μία άλλη διαδικασία και θα πετάξουμε τη δουλειά μας. Η ομάδα πρέπει να σεβαστεί τη δουλειά που έχει γίνει. Ο βασικός κορμός της ομάδας, που χτίστηκε με πολύ κόπο θα πρέπει να παραμείνει. Αν γίνει αυτό, θα πρέπει να βελτιώσουμε πράγματα που δεν κάναμε πολύ καλά και βασικός μας στόχος είναι η είσοδος μας και πάλι στην 4άδα. Δεν το θεωρώ αυτονόητο. Φέτος εκτός 4αδας έμεινε η ΑΕΚ. Πρώτο ζητούμενο για εμάς, θα είναι η είσοδος στην 4αδα και δεύτερο, ένα βήμα παραπάνω στην Ευρώπη. Βασικοί μας στόχοι είναι αυτοί. Ένας ικανοποιητικός αριθμός, για να πούμε ότι έχουμε κορμό, είναι να μείνουν 6-7 παίκτες. Έλληνες και ξένοι. Θα είναι πιο εύκολο να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Κάτι λιγότερο από 6-7 παίκτες είναι σαν να μην έχουμε κρατήσει τον κορμό μας”.

Για τον Μαργαρίτη: “Είναι η απόλυτη προτεραιότητα για εμάς. Είναι ο παίκτης που προσαρμόστηκε σε αυτό που ζητήσαμε στον απόλυτο βαθμό. Είμαστε μία ομάδα που βασιζόμαστε στην ομαδική μας λειτουργία και ο Βαγγέλης είναι παίκτης κλειδί, συν την προσωπικότητα που έχει, συν την ποιότητα που έχει να λειτουργεί σε ένα σύνολο με τον δικό του τρόπο. Είναι απαραίτητος για εμάς”.

Για την εικόνα των Γκος και Μαργαρίτη: “Το περιβάλλον στο οποίο ο κάθε παίκτης προσφέρει τις υπηρεσίες του, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Σημασία έχει τι έμπνευση παίρνεις, από το περιβάλλον στο οποίο είσαι. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει μια τεράστια πηγή έμπνευσης για τους παίκτες. Το 80% των παικτών περιμένει να περάσει ο καιρός, κουράζεται και θέλει να τελειώσει η χρονιά. Εμείς είχαμε το διαφορετικό σενάριο. Πολύ σημαντικό για αυτούς τους δύο ήταν το εξής: Ο μεν Βαγγέλης, είχε μέσο όρο 16 λεπτά σε όλη τη χρονιά. Μέσα στη χρονιά δεν είχε πολύ μεγάλο αριθμό λεπτών συμμετοχής, έγινε καλή διαχείριση δηλαδή. Ο Γκος είναι ένας παίκτης που ήρθε στις 15 του Νοέμβρη. Έχασε 2,5-3 μήνες προπονήσεων. Είναι πολύ δύσκολο για όλα αυτάτα παιδιά να παίζουν τόσους μήνες σε υψηλό επίπεδο. Εμείς είχαμε καλό περιβάλλον και καλή συντήρηση των παικτών που ήταν κλειδιά για εμάς”.

Για τον ΠΑΟΚ: “Η άποψη που είχα, που την είχα πει και δημοσίως, δεν έχει αλλάξει. Οι συνθήκες μέσα στην ομάδα και ο τρόπος επικοινωνίας με τη διοίκηση και το προσωπικό, είναι κάτι ξεχωριστό. Όλοι αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν και δίνουν και την ψυχή τους. Υπάρχει πάρα πολύ καλό κλίμα. Δεν υπήρχε ιδιοτέλεια. Παίζαμε καλά και ήμασταν όλοι χαρούμενοι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για μία ομάδα που παλεύει 10 μήνες και το θεωρώ πολύ μεγάλο πλεονέκτημα, σε σχέση με τους αντιπάλους”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.