New Gundam Breaker Review

Μάχες με mechs και ... σχολικό δράμα;Αν και η σειρά Gundam Breaker μετράει πέντε χρόνια ζωής, οι...

Μάχες με mechs και … σχολικό δράμα;

Αν και η σειρά Gundam Breaker μετράει πέντε χρόνια ζωής, οι fans του Gundam franchise στη Δύση είχαν μείνει παραπονεμένοι, καθώς οι προηγούμενοι τίτλοι κυκλοφόρησαν μόνο στην Ιαπωνία. H σειρά επικεντρώνεται στις μάχες και στο customization των Gunpla (πλαστικές μινιατούρες Gundam), και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές, ιδίως στην περίπτωση του Gundam Breaker 3.

Φέτος η Bandai Namco κυκλοφόρησε παγκοσμίως το New Gundam Breaker στο PS4 (αναμένεται να διατεθεί και στα PC) και κάπου εδώ αρχίζω να αναρωτιέμαι: Τι πήγε στραβά; Το μόνο που έπρεπε να κάνει το New Gundam Breaker ήταν να ακολουθήσει τα χνάρια του προκατόχου του. Αυτό που τελικά έκανε ήταν να αλλάξει κάθε τι που έκανε τους προηγούμενους τίτλους διασκεδαστικούς.

Ας αρχίσω με το story, το οποίο είναι …παράξενο. Ο πρωταγωνιστής είναι ο νέος μαθητής σε ένα λύκειο για παιδιά με ταλέντο στο χτίσιμο Gunpla και στη μάχη με αυτά σε διάφορα σενάρια, μέσω εικονικής πραγματικότητας. Το μαθητικό συμβούλιο του σχολείου έχει εδραιωθεί ως η απόλυτη εξουσία και φυσικά ο πρωταγωνιστής μας και η παρέα του -η οποία αποτελείται αποκλειστικά από κορίτσια- πρέπει να τους σταματήσουν. Το visual novel στυλ με το οποίο μας παρουσιάζεται η ιστορία, ήταν ευχάριστο και μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα τους διάφορους χαρακτήρες. Και μιας που είπα για χαρακτήρες, ο λόγος που η παρέα του πρωταγωνιστή αποτελείται μόνο από κορίτσια είναι ότι οι developers έκριναν απαραίτητο να προσθέσουν dating sim στοιχεία. Αυτό σε συνδυασμό με τα άπειρα κλισέ, καθιστούν την πλοκή εντελώς αδιάφορη.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σκούρα στο gameplay, όπου οι μάχες είναι κυρίως 3v3, και ο παίκτης μαζί με δύο συμμάχους που ελέγχονται από την CPU προσπαθούν να μαζέψουν περισσότερους πόντους από την αντίπαλη ομάδα σε συγκεκριμένο χρόνο. Οι πόντοι κερδίζονται με την ολοκλήρωση των objectives που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της μάχης και συνήθως ζητάνε από τον παίκτη να σπάσει crates, να μαζέψει μέρη για το gunpla του ή να νικήσει συγκεκριμένους εχθρούς που είναι ανεξάρτητοι και από τις δύο ομάδες.

Το αποτέλεσμα αυτού του συστήματος είναι ότι η επίθεση στους πραγματικούς αντιπάλους όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στον παίκτη, αλλά κοστίζει και χρόνο στον οποίο θα μπορούσε να ολοκληρώνει objectives και να μαζεύει πόντους. Επομένως η καλύτερη στρατηγική για τη νίκη είναι να αποφεύγει τους αντιπάλους μέχρι το τέλος της μάχης όπου υποχρεώνεται να τους αντιμετωπίσει. Όσον αφορά τους A.I συμμάχους, είναι αρκετά ικανοί και τουλάχιστον στις αρχικές μάχες μπορούν να “κουβαλήσουν” τον παίκτη στη νίκη, ακόμα και αν αυτός δεν κάνει απολύτως τίποτα. Παρ’όλα αυτά δεν υπάρχει κάποιο σύστημα που να δίνει τη δυνατότητα για μια βασική έστω συνεργασία.

Κατά την διάρκεια της μάχης, οι αντίπαλοι θα χάσουν parts από τα gunpla τους, τα οποία ο παίκτης μπορεί να συλλέξει και να χρησιμοποιήσει, είτε αμέσως για να αντικαταστήσει τα μέρη που έχασε ο ίδιος, είτε αργότερα αν τα αποθηκεύσει. Βέβαια, η αλλαγή των parts κατά τη διάρκεια της μάχης είναι αρκετά δύσκολη, καθώς πάντα υπάρχει κάποιος αντίπαλος κάπου κοντά. Το combat system θυμίζει αρκετά Dynasty Warriors, με 3rd person hack and slash στοιχεία, συνδυασμένα με rocket boosters για αυξημένη κινητικότητα και lasers ως ranged weapons.

Και αν αυτό σαν concept ακούγεται διασκεδαστικό, στην υλοποίηση πάλι κάτι πάει στραβά. Συγκεκριμένα, τα controls. H κίνηση και οι επιθέσεις ποτέ δεν συνδυάζονται ομαλά, αφού το να καταφέρω ένα άλμα απαιτούσε πολύ περισσότερη προσπάθεια από όσο θα έπρεπε και γενικά ο χειρισμός ακόμα και μετά από αρκετές ώρες ενασχόλησης μου φαινόταν “ατσούμπαλος”. Κάτι που σε ένα hack and slash είναι απλά απαράδεκτο. Επιπλέον το lock on system σχεδόν πάντα επικεντρωνόταν σε λάθος αντίπαλο, πράγμα κατανοητό αν σκεφτεί κανείς το χάος που επικρατεί στο πεδίο μάχης, αλλά και πάρα, μα πάρα πολύ εκνευριστικό.

Δυστυχώς αυτά δεν είναι τα μόνα τεχνικά θέματα που συνάντησα. Το frame rate ήταν ιδιαίτερα ασταθές, με συχνές πτώσεις και μεγάλο stuttering στη μέση της μάχης. Επιπλέον στο multiplayer υπήρχε έντονο lag, το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα τεχνικά θέματα, δημιουργούσε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εμπειρία.

Και επειδή μέχρι τώρα έχω υπάρξει ιδιαίτερα αρνητική, νιώθω την ανάγκη να τονίσω και μερικά θετικά στοιχεία που βρήκα. Το καλύτερο σημείο του gameplay είναι το model building. Ο σχεδιασμός νέων gunpla ήταν διασκεδαστικός, ενώ υπήρχαν μπόλικες επιλογές για customization με το βάψιμο και τις λεπτομέρειες που μπορεί να προσθέσει κανείς. Εκτιμώ επίσης την προσθήκη του online mode όπου μπορεί κανείς να συμμετάσχει σε 3v3 μάχες με άλλους παίκτες, αν και η όποια διασκέδαση μπορούσε να προσφέρει χάνεται μέσα στα πολλά τεχνικά προβλήματα.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Hellas.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.