Selma and the Wisp Review

Try not to die.Ένα μεγάλο ποσοστό των ταινιών τρόμου, αλλά και των horror games έχουν σα βασικούς...

Try not to die.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ταινιών τρόμου, αλλά και των horror games έχουν σα βασικούς χαρακτήρες παιδιά. Δε γνωρίζω γιατί, όμως η αλήθεια είναι πως η ύπαρξη ενός παιδιού σε ένα σενάριο τρόμου, είτε ως θύμα είτε ως θύτης, πάντα προσθέτει μία παραπάνω ανατριχίλα για τον θεατή ή παίκτη. Μάλιστα, παιχνίδια όπως το Limbo, το Inside ή το Little Nightmares έχουν αξιοποιήσει με πολύ όμορφο τρόπο αυτό που μπορεί να δώσει ένας πρωταγωνιστής μικρής ηλικίας και έχουν γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία. Αυτή την ιδιαίτερη προσέγγιση ενός σεναρίου τρόμου επέλεξε και η Toucan Studio, η εταιρία-δημιουργός του Selma and the Wisp που πλέον κυκλοφορεί και στο Nintendo Switch.

Τα στοιχεία που έχουμε για την ιστορία του Selma and the Wisp είναι περιορισμένα. Όλα ξεκινούν στο δωμάτιο ενός μικρού κοριτσιού, της Selma όταν αποφασίζει να ακολουθήσει μία μικρή δέσμη φωτός στη ντουλάπα της. Εκεί έχει χρησιμοποιηθεί το κλασικό σενάριο “ένα τέρας είναι στη ντουλάπα μου”, μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό είναι αλήθεια και με το παραπάνω, αφού στο τέλος της ντουλάπας φαίνεται να ξεκινά ένας άλλος κόσμος, σκοτεινός και γεμάτος τέρατα και παγίδες. Από την αρχή κιόλας το παιχνίδι σας προειδοποιεί για τους κινδύνους, συμβουλεύοντάς σας να προσπαθήσετε να μην πεθάνετε, όμως η Selma ακολουθεί το μικρό wisp όλο και πιο βαθιά σε αυτόν τον περίεργο κόσμο, όπου έρχεται αντιμέτωπη με πλάσματα και καταστάσεις που δε φαντάζεται κανένα παιδί.

Το gameplay στηρίζεται κυρίως στην επίλυση διαφόρων puzzles. Ο χειρισμός της ηρωίδας μας δε γίνεται με άμεσο τρόπο, αλλά μέσω την κίνησης του wisp που φωτίζει το δρόμο και καταστρέφει τα εμπόδια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο σκοτεινό μέρος όπου βρίσκεστε θα βρείτε μπροστά σας διάφορους γρίφους που πρέπει να λύσετε για να συνεχιστεί η περιπέτειά σας με τη Selma ζωντανή. Κάποιες φορές απαιτείται η χρήση συγκεκριμένων αντικειμένων που θα βρείτε στην πορεία σας πριν το γρίφο, ενώ άλλες απλά ταχύτητα και μία παραπάνω λάμψη του wisp. Αξίζει να σημειωθεί πως το wisp για να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του καταναλώνει ενέργεια, η οποία μπορεί να αναπληρωθεί συλλέγοντας μικρές μπάλες φωτός ή σε συγκεκριμένα σημεία κάθε κεφαλαίου.

Εκτός από την κίνηση της Selma, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από το wisp, το ίδιο ισχύει και για την επιβίωσή της. Και αυτό δε σημαίνει απλά προστασία από τέρατα ή παγίδες. Το φως του wisp που οδηγεί τη Selma σε όλη αυτή την περιπέτεια είναι αυτό που την κρατάει και ζωντανή, αφού σε περίπτωση που απομακρύνετε το wisp για αρκετή ώρα η Selma φοβάται τόσο που αρχίζει να μειώνεται ταχύτατα ο χρόνος που έχει στη ζωή. Όμως, όπως ο χρόνος της μειώνεται με την απομάκρυνση του wisp, η επαναφορά του στο πλευρό της έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και το health bar της Selma που συμβολίζεται με μία καρδιά ξαναγεμίζει σα να μη συνέβη τίποτα.

Συνολικά το Selma and the Wisp αποτελείται από δέκα κεφάλαια, όπου θα συναντήσετε διαφορετικά τοπία, τέρατα και παγίδες. Αν και το πλήθος των εχθρών δεν είναι πολύ μεγάλο, ο ρυθμός με τον οποίο θα πρέπει να περάσετε κάθε κεφάλαιο είναι αρκετά γρήγορος για να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά κάθε εμπόδιο και κίνδυνο. Οι περισσότεροι γρίφοι είναι αρκετά εύκολο να λυθούν, κάτι που επίσης αυξάνει την ταχύτητα ολοκλήρωσης κάθε κεφαλαίου. Αυτό μας άφησε ένα ελαφρώς αρνητικό συναίσθημα, καθώς η έκταση του παιχνιδιού δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ίσως ένας πιο αργός ρυθμός έκανε την εμπειρία πιο ευχάριστη και μας άφηνε λίγο χρόνο να θαυμάσουμε την όμορφη εμφάνιση του περιβάλλοντος στο οποίο βρισκόμαστε.

Το design του Selma and the Wisp είναι πολύ ενδιαφέρον. Ενώ όλα είναι σχεδιασμένα με μινιμαλισμό και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, η ουσία του παιχνιδιού απεικονίζεται πλήρως σε αυτό που βλέπουμε μπροστά μας. Ένα τρομακτικό περιβάλλον κι ένα τρομοκρατημένο παιδί που προσπαθεί να επιβιώσει. Η μουσική που συνοδεύει την περιπέτεια της Selma στον “εναλλακτικό” κόσμο όπου βρίσκεται είναι πολύ ταιριαστή με το concept του παιχνιδιού, σκοτεινή και disturbing. Εννοείται πως επίσης έχει γίνει χρήση των κατάλληλων ηχητικών εφέ για μία extra δόση ανατριχίλας.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Ultimate Games.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.