Η Ελλάδα στις κάλπες!

Στην τελική ευθεία μπήκε η χώρα για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Στην τελική ευθεία μπήκε η χώρα για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ίσως των κρισιμότερων από την εποχή που ξέσπασε η οικονομική κρίση που μας οδήγησε στα μνημόνια.

Η κάλπη θα διαμορφώσει και πάλι τον νέο πολιτικό χάρτη της χώρας και κυρίως θα δείξει εάν θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ή αν θα ανοίξει νέος κύκλος εθνικών περιπετειών που ενδεχομένως οδηγήσουν σε επαναληπτικές εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο.

Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στις 9 το βράδυ της Κυριακής θα δοθεί η πρώτη ασφαλής εκτίμηση τόσο για τα ποσοστά των κομμάτων όσο και για την κατάταξη των υποψηφίων βουλευτών. 

Η διανομή 12.500 tablet σε επιλεγμένα εκλογικά κέντρα ανα την επικράτεια θα βοηθήσουν ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες και να υπάρξει σαφής εικόνα για τον συσχετισμό δυνάμεων γρηγορότερα από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση.

Να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 που έγιναν με λίστα, αυτή τη φορά οι εκλογείς θα μπορούν να «σταυρώσουν» τους υποψήφιους βουλευτές. Το πλήθος των «σταυρών» προτίμησης καθορίζεται από τις έδρες που δικαιούται κάθε εκλογική περιφέρεια. Αναλυτικά:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από 1 εως 3 βουλευτές, 1 σταυρό (Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας,  Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κιλκίς, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδος, Ξάνθης, Πρεβέζης, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σάμου, Φλωρίνης Φωκίδος, Χαλκιδικής Χίου)

β) 4-7 βουλευτές, μέχρι 2 σταυρούς (Α’ Πειραιά, Δυτικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Εβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσης, Κοζάνης, Κορινθίας, Κυκλάδων, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδος, Χανίων).

γ) 8-12 βουλευτές, μέχρι 3 σταυρούς (Δυτικός Τομέας Αθηνών, Β΄ Πειραιά, Β’ Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Αττικής, Αχαΐας, Ηρακλείου, Λαρίσης)

δ) 13+ βουλευτές, μέχρι 4 σταυρούς (Α’ Αθηνών, Βόρειος και Νότιος Τομέας Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης).

Επίσης για πρώτη φορά θα ψηφίσουν σε εθνικές εκλογές περίπου 116.000 17ρηδες και  συνολικά 529.089 νέοι ηλικίας 17 εως 21.

Μια ακόμα σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές αναμετρήσεις είναι η κατάτμηση της Β’ Αθήνας των 44 εδρών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας σε 3 μικρότερες (Βορείου 15 έδρες, Νοτίου 18 και Δυτικού Τομέα 11) και του πρώην υπολοίπου Αττικής σε 2 (Δυτικής και Ανατολικής Αττικής). Το γεγονός αυτό περιορίζει την δυνατότητα εκλογής υπερ-βουλευτών που λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες σταυρούς.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.