5 λόγοι να μη χάσεις με τίποτα το ντοκιμαντέρ «Jane Fonda in Five Acts»

Υπήρξε «Barbarella», διαβόητη ακτιβίστρια του Χόλιγουντ, βασίλισσα των aerobics.

Εχουμε μεγαλώσει με το μύθο της σταρ. Αλλά πιστέψτε με: 
δεν ξέρουμε τίποτα για την Τζέιν Φόντα!

Η Σούζαν Λέισι, πολυβραβευμένη ντοκιμαντερίστας του ΗΒΟ, έχει γυρίσει πολλές βιογραφίες – πορτρέτα διάσημων (από τη Τζούντι Γκάρλαντ μέχρι τον Στίβεν Σπίλμπεργκ). 

Φέτος στις Κάννες, παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη το ντοκιμαντέρ της για την Τζέιν Φόντα. Για την άγνωστη Τζέιν Φόντα. Κι ίσως ήταν μία από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε φέτος στο φεστιβάλ. 

Η 81χρονη σταρ, μιλώντας με τον αέρα και την ειλικρίνεια που χαρίζει η μεγάλη ηλικία στους ανθρώπους (δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν) αποκαλύπτει μία ζωή γεμάτη εκπλήξεις, αντιξοότητες, αγώνες και μυστικά. 

Το ντοκιμαντέρ είναι χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια – αντίστοιχα με τους «άντρες» στη ζωή της Τζέιν Φόντα. Οσους την επηρέασαν, τη σημάδεψαν, της χάραξαν πορεία. Στο τέλος όμως μάς περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. 

Μην το χάσετε. Θα σας συναρπάσει, θα σας ενθουσιάσει, θα σας συγκινήσει!

Διαβάστε 5 trivia που θα σας αποκαλύψει το «Jane Fonda in Five Acts»:

«Ο πατέρας μου ήταν ήρωας στα μάτια του κόσμου. Αυτό όμως δεν τον έκανε και καλό πατέρα». Πράγματι, ο Χένρι Φόντα ήταν για το κινηματογραφικό κοινό των 40ς και 60ς ο «all American hero» – έπαιξε σε ταινίες όπως «Τα Σταφύλια της Οργής» και «12 Ενορκοι», πάντα στο ρόλο του δίκαιου, του ευυπόληπτου, του εμβληματικού αμερικανού πολίτη. Η Τζέιν Φόντα όμως αποκαλύπτει πόσο παγερός, πόσο αδιάφορος, πόσο κακός υπήρξε απέναντι στην οικογένειά του. Πώς η μητέρα της μαράζωσε από τη μοναξιά (και την ψυχική της νόσο, στην οποία κανείς δεν τη στήριζε) κι αυτοκτόνησε. Πώς ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε κι αγνόησε τα παιδιά του – τα οποία δεν έμαθε ποτέ. Πώς εκείνη τον αιφνιδίασε όταν έπαιξαν μαζί στη «Χρυσή Λίμνη», σε μία σκηνή στην οποία εκείνη βγήκε εκτός σεναρίου και τον σόκαρε. 

«Barbarella: γύρισα τις σέξι σκηνές μεθυσμένη»  Mπορεί τώρα πια η cult εμφάνισή της ως την υπερσεξουαλική εξωγήινη να έχει μείνει θρυλική, τότε όμως η ντροπαλή αμερικανίδα δυσκολεύτηκε πολύ. Είχε έρθει από την πιο πουριτανική χώρα της στο Παρίσι,  ήθελε να εντυπωσιάσει το γαλλικό σινεμά, το νέο κύμα και τον σύζυγό της σκηνοθέτη Ροζέρ Βαντίμ οπότε προσποιήθηκε ότι είναι πάρα πολύ άνετη για τα σέξι γυρίσματα της «Μπαρμπαρέλα».  Σήμερα ομολογεί ότι δεν ήταν: για να γυρίσει τις γυμνές σκηνές της έγινε λιώμα στο ποτό. 

«Ο Νίξον έβαλε τη CIA να με παρακολουθεί»  Η ακτιβιστική της παρουσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ και η στάση της εναντίον της αμερικανικής κυριαρχικής επέλασης σε μια ξένη χώρα είναι το πιο παρεξηγημένο κεφάλαιο της ζωής της. Την κατηγόρησαν για εθνική προδοσία, καθώς ταξίδεψε στο Βιετνάμ και συναντήθηκε (και) με τα στρατεύματα των αντιπάλων. Οι φωτογραφίες της να κάθεται σ’ ένα τανκ των εχθρών και να χαμογελά την έκανε το πιο μισητό πρόσωπο στην Αμερική. Ακόμα την ακολουθεί ως βρισιά το «Hanoi Jane» ψευδώνυμο που της κόλλησαν τότε. Στο ντοκιμαντέρ εξηγεί τι ακριβώς έγινε, ποιο ήταν το πραγματικό μήνυμα και πώς όλο αυτό στράφηκε εναντίον της, γιατί συνέφερε να παρουσιαστεί έτσι.  

Το «Jane Fonda’s Workout» είναι η Νο1 βιντεοκασσέτα όλων των εποχών. Και δεν πήρε ούτε ένα δολάριο.  Εγινε διάσημη το 1982 φορώντας τις γκέτες της και καθοδηγώντας εκατομμύρια γυναίκα σε μαθήματα aerobics για να χάσουν βάρος. Γιατί το έκανε; Σοκ. Για να ενισχύσει το Δημοκρατικό Κόμμα και τον τότε σύζυγό της, Γερουσιαστή Tομ Χέιντεν. «Δεν ήξερα πώς να στηρίξω την καμπάνια του. Ηξερα όμως να κάνω γυμναστική. Και είχα αυτή την ιδέα. Ανοιξα ένα λογαριασμό και τα χρήματα από τις πωλήσεις της βιντεοκασσέτας πήγαιναν κατευθείαν στα γραφεία του Κόμματος. Ηταν η Νο1 σε πωλήσεις βιντεοκασσέτα όλων των εποχών. Και δεν είδα ούτε ένα δολάριο.»

Στα 81 της χρόνια δουλεύει 10-14 ώρες τη μέρα. «Είναι στρατιώτης!» μάς εξομολογήθηκε στην κάμερα της Nova γελώντας η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Σούζαν Λέισι. «Εχει απίστευτη πειθαρχία, απίστευτη δύναμη, απίστευτη ενεργεια. Κάθε πρωί γυμνάζεται, μετά κάνει γύρισμα, πηγαίνει σε όλα της τα μίτινγκ, είναι στα social media. Είναι πολύ οργανωμένη, πολύ συνεπής. Ο,τι πει ότι θα κάνει, το κάνει». Και πράγματι, το διαπιστώσαμε κι εμείς που παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ από μία αψεγάδιαστη, πανέμορφη, μαχητική Φόντα επί σκηνής.  Προσγειώθηκε από Λος Αντζελες στις Κάννες στις 16.00 το απόγευμα, πήγε κατευθείαν για μακιγιάζ/μαλλιά και στις 19.00 ήταν στην πρεμιέρα της. «Στα 20 μου χρόνια ήμουν γριά. Σήμερα νιώθω νέα.»


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.