5 πράγματα που θέλεις να μάθεις για το «Disaster Artist» του Τζέιμς Φράνκο

Ο Τζέιμς Φράνκο γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μία ταινία για... το «making of» μίας από τις (πλέον μυθικές) cult αποτυχίες του πρόσφατου σινεμά. Αυτό είναι το «Disaster Artist» κι έφτασε μέχρι τα Οσκαρ!

Μια φορά κι έναν καιρό (τo 2004 συγκεκριμμένα) εμφανίστηκε στη χολιγουντιανή κοινότητα ένα παράξενο πλάσμα. Ο Τόμι Γουιζό (με παλιομοδίτικο heavy metal styling και γυαλιά ηλίου που δεν έβγαζε ποτέ) είχε βαριά ανατολικοευρωπαϊκή προφορά αλλά, όταν τον ρωτούσες, έλεγε ότι ήταν από την Νέα Ορλεάνη. Ξεκάθαρα στα 40 του, αλλά δήλωνε… 25. Με άγνωστης προέλευσης ανεξάντλητο budget και κάψα να γυρίσει ταινία (και με φιλμ και ψηφιακά!) Και τη γύρισε. Με τον κολλητό του φίλο και συγκάτοικό του Γκρεγκ (έναν ατάλαντο ηθοποιό) γύρισαν το «The Room» – μια ταινία που, αν δεν τη δεις, δεν την πιστεύεις. 

To «The Room» είναι κατά γενική ομολογία μια από τις χειρότερες ταινίες που έχουν ποτέ γυριστεί. Τόσο κακή που στην πορεία έγινε cult γνωρίζοντας την αποθέωση σε μεταμεσονύκτιες προβολές στο Λος Αντζελες, μεταμορφώνοντάς το τελικά στο φαινόμενο που ο δημιουργός του ήλπιζε να γίνει. Αλλά με εντελώς λάθος τρόπο.

Ο Τζέιμς Φράνκο αποφάσισε να γυρίσει την ιστορία των δυο φίλων και το χολιγουντιανό τους όνειρο, κάνοντας ξεκάθαρα μία σάτιρα, αλλά χωρίς ακριβώς να κοροϊδεύει τους χαρακτήρες του. Αντιθέτως, τους χειρίζεται με τρυφερότητα και κατανόηση. 

Και για αυτό κάτι που θα μπορούσε να είναι μία κωμωδιούλα κέρδισε αρχικά το Χρυσό Κοχύλι (το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν), βραβεία κριτικών επιτροπών, Χρυσές Σφαίρες κι έφτασε μέχρι το κόκκινο χαλί των Οσκαρ!

Διαβάστε 5 trivia για το «Disaster Artist»:

Πινακίδα έξω από το Χόλιγουντ, LA. Ο Τζέιμς Φράνκο έμαθε για το «The Room», το 2003 – οδηγώντας! Είδα μία τεράστια διαφημιστική πινακίδα (που ο Τόμι Γουιζό είχε νοικιάσει για 5 χρόνια!) που διαφήμιζε την ταινία και από κάτω ένα νούμερο τηλεφώνου «για όποιον ήθελε ιδιωτική προβολή». Ο Φράνκο αρχικά νόμιζε ότι ήταν κάποια θρησκευτική αίρεση κι όχι ταινία. Πήρε τηλέφωνο (το οποίο χτυπούσε στο σπίτι του Γουιζό!) και άκουσε το μήνυμα στον τηλεφωνητή που πληροφορούσε που και πότε η ταινία θα προβληθεί. Για να προμοτάρει το «Disaster Artist» ο Φράνκο έκανε ακριβώς το ίδιο – νοίκιασε την ίδια πινακίδα και έγραψε ένα τηλέφωνο για να κάνεις RSVP στις προβολές. 

Oh, hi Mark! Ο Φράνκο αποφάσισε να μείνει εντός χαρακτήρα για όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Μιλούσε σαν τον Γουιζό (με την σήμα-κατατεθέν ανατολικοευρωπαϊκή προφορά του και το ιδιόρυθμο συντακτικό του), ντυνόταν σαν τον Γουιζό και δεν έβγαζε ποτέ τα γυαλιά ηλίου του. Ο κολλητός του φίλος που είχε ένα μικρό ρόλο στην ταινία, Σεθ Ρόγκεν, ομολόγησε σε συνέντευξή του ότι δεν μπορούσε να βγάλει τις σκηνές του από τα γέλια. Ο Ρόγκεν ήταν κι αυτός από τους πρώτους που ανακάλυψαν το «The Room» κι έκανε προβολές της ταινίας σπίτι του όπου όλοι «κάπνιζαν» κι έβλεπαν σε λούπα τις cult σκηνές της. Ειδικά αυτή του «Oh, hi Mark!».  

Family affair Ο Φράνκο επέλεξε τον αδελφό του, Ντέιβ Φράνκο, για το ρόλο του Γκρεγκ, κολλητού φίλου του Γουιζό. «Ο Τόμι Γουιζό έκανε το «The Room» μ’ ένα ρομαντικό ιδανικό για το σινεμά στο μυαλό και με τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Εγώ δούλεψα με τον αδελφό μου και με τη γυναίκα μου, την Άλισον Μπρι και με τους στενούς φίλους μου κι αυτό ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η δουλειά σου, ως ηθοποιός, γίνεται τόσο εύκολη, άνετη. Ρισκάρεις όσο θέλεις και κανείς δεν σε κρίνει. Ο αδελφός μου, ως σκηνοθέτης, δημιουργεί ένα κλίμα συνεργασίας, όπου η κάθε γνώμη έχει βαρύτητα κι η καλύτερη ιδέα κερδίζει. Πηγαίναμε όλοι στο γύρισμα και συμβάλαμε με τις ιδέες μας, δουλεύαμε στενά όλοι μαζί και, πραγματικά, ήταν τόσο διασκεδαστικά όσο μοιάζει. Σε πέντε, δέκα χρόνια από τώρα, εύχομαι ειλικρινά να μπορώ να κάνω το ίδιο, να δουλεύω με ανθρώπους που αγαπώ. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο λάθος του Τόμι ήταν πως στο σετ συμπεριφερόταν σαν δικτάτορας. Δεν άκουγε και όσο κι αν σέβομαι το πάθος του και την επιθυμία του να διαποτίσει την ταινία με στοιχεία από τη δική του ζωή, μάλλον έπρεπε ν’ ακούει περισσότερο τους γύρω του…»

Silence is… golden at the Golden Globes Μπορεί ο Φράνκο να χειρίστηκε σωστά την ιστορία του Τόμι Γουιζό, αλλά όταν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού ρόλου (Κωμωδία), έκανε ένα φάουλ. Ανέβασε τον Γουιζό μαζί του στη σκηνή, αλλά όταν εκείνος προσπάθησε να μιλήσει στο μικρόφωνο, τον έκοψε και τον τράβηξε – ξεκάθαρα πιστεύοντας ότι θα πει κάτι που θα φέρει όλους σε δύσκολη θέση. Οταν γυρίζεις ταινίες με cult ήρωες, να περιμένεις και τέτοιες στιγμές. 

#metoo Παρόλo που η ταινία έκανε δυναμική καμπάνια για τα Οσκαρ και η υποψηφιότητα του Φράνκο στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού ρόλου φαινόταν ως κερδισμένο στοίχημα μετά τη Χρυσή Σφαίρα του, μία #metoo καταγγελία εναντίον του κατέστρεψε και τη δική του φήμη, αλλά και την πορεία του «Disaster Artist». Ο Φράνκο διδάσκει σινεμά και (πάνω από μία) φοιτήτριές του τον κατήγγειλαν για σεξουαλική παρενόχληση. Οι καταγγελίες βγήκαν στο φως ακριβώς τις μέρες που τα μέλη της Ακαδημίας ψήφιζαν για τις οσκαρικές υποψηφιότητες κι έτσι ο Φράνκο έμεινε εκτός παιχνιδιού. Η ταινία κέρδισε τελικά μόνο μία υποψηφιότητα, για διασκευασμένο σενάριο, αλλά τίποτα άλλο. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.