Πέντε πράγματα που θέλεις να μάθεις για το «The Greatest Showman»

Το πιο φαντασμαγορικό, λαμπερό blockbuster με πρωταγωνιστή τον Χιου Τζάκμαν έρχεται για να εγκαινιάσει τη γιορτινή περίοδο των καναλιών novacinema. Εσείς, ξέρατε ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία;

Έχοντας μεγαλώσει φτωχός, μέσα στην περιφρόνηση της υψηλής κοινωνίας που ονειρεύεται να  κατακτήσει, ο Φ. Τ. Μπάρναμ, ένας πανέξυπνος τυχοδιώκτης με όραμα, δημιουργεί το δικό του «ανθρώπινο τσίρκο» στο υπό κατασκευή Μανχάταν. Ανθρωποι αλλόκοτοι, παράδοξοι, παράξενοι φωτίζονται ως εξωτικά πλάσματα στη σκηνή του και διασκεδάζουν τους θαμώνες με τη διαφορετικότητά τους. Απλόκληροι, “τέρατα” του περιθωρίου, που όμως εκείνος τους φωτίζει με τρόπο που το κοινό τους αποθεώνει. 

Με φώτα, μουσική και χορό ξεκινάμε τον εορταστικό μήνα – με το «The Greatest Showman», την ιστορία του υπαρκτού Φ. Τ. Μπάρναμ, που τον υποδύεται ο τόσο ταλαντούχος και λαμπερός Χιου Τζάκμαν. Το φαντασμαγορικό θέαμα πλαισιώνει κι ένα καστ από σταρ: Ζακ Εφρον, Μισέλ Γουίλιαμς, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Ζεντάγια!

Διαβάστε 5 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για το παρασκήνιο της ταινίας:

Ο νονός της “showbiz”: Ο Φ. Τ. Μπάρναμ ήταν υπαρκτό πρόσωπο – γεννημένος στις αρχές του 190υ αιώνα στο Κονέκτικατ, φτωχός και περιφρονημένος, είδε το Μανχάταν να κατασκευάζεται για να στεγάσει την αστική νεοϋορκέζικη τάξη και ήθελε κι αυτός να κατακτήσει ένα κομμάτι του αμερικανικού ονείρου. Πολυμήχανος, οραματιστής και… λίγο τσαρλατάνος, πειραματίστηκε με διάφορες κομπίνες και δουλειές. Ανοιξε μικρή τοπική εφημερίδα, έστησε λοταρίες και τελικά προσγειώθηκε στο χώρο του θεάματος, στον οποίο είδε την ευκαιρία για χρήμα και τον ονόμασε «show business» (“το σόου έχει μπίζνα”). Εστησε το δικό του θίασο βαριετέ («Barnum’s Grand Scientific and Musical Theater») και βρήκε στέγη αγοράζοντας το «Scudder’s American Museum» που μετονόμασε δίνοντας τη δική του επωνυμία. Και μπορεί οι επικριτές του να τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύτηκε τα περιθωριακά πλάσματα της ζωής, εκείνος όμως κρατούσε τον τελευταίο άσσο στο μανίκι του: έγινε πολιτικός κι ως γερουσιαστής υπερασπίστηκε τους απόκληρους μετανάστες και στήριξε με θέρμη την νομοθεσία για την κατάργηση της δουλείας. «Ολα τα πλάσματα του Θεού είναι ίδια και ισότιμα» είχε πει. Σε όποια περίοδο της ζωής του όμως, αν κάποιος τον ρωτούσε ποιες από όλες τις ιδιότητες του (επιχειρηματίας, τζογαδόρος, πολιτικός;), θεωρούσε πιο κοντά στην πραγματική του ταυτότηταμ,  πάντα απαντούσε «Είμαι επαγγελματίας showman». 

Ονειρο ζωής για τον Χιου Τζάκμαν. Αυτή η ταινία ήταν όνειρο ζωής για τον Χιου Τζάκμαν. Ηθελε κι αγωνιζόταν να την κάνει από το 2009, αλλά κανένας παραγωγός δεν ρίσκαρε να επενδύσει χρήματα στο budget μίας τόσο φιλόδοξης κι επικής παραγωγής. Πάντα τα «μιούζικαλ» τα φοβάται το Χόλιγουντ. Ο Τζάκμαν περίμενε υπομονετικά να βρεθεί χρηματοδότης και στούντιο και εν των μεταξύ «πρέπει να διάβασε καμιά 25αριά βιβλία για τον Φ. Τ. Μπάρναμ», όπως ομολογεί ο ίδιος, προετοιμαζόμενος για το ρόλο.  

«Πιο δύσκολη προετοιμασία κι από το “Logan”;» Θα το πιστεύατε ποτέ; Κι όμως αυτό δηλώνει ο Τζάκμαν – πιο πολύ δυσκολεύτηκε στην προετοιμασία του «The Greatest Showman», από την αντίστοιχη του «Logan». Επρεπε να είναι σε τοπ φόρμα για να τραγουδήσει και να χορέψει, αλλά επιπλέον περνούσε μία πολύ δύσκολη περίοδο στη ζωή του: εγχειρίστηκε για να αφαιρέσει ένα καρκίνωμα από τη μύτη του και κατέληξε με 80 ράμματα. Οι γιατροί ήθελαν να ακυρώσει τα γυρίσματα και να πιεστεί για να τραγουδήσει. Εκείνος αρνήθηκε. Στη σκηνή του γυρίσματος του τελευταίου τραγουδιού «From Now On», ο Τζάκμα πλημμύρισε αίματα – από το πάθος του είχε σπάσει τα ράμματα. 

Ποιος είναι ο σκηνοθέτης; Ο σχετικά άπειρος Αυστραλός Μάικλ Γκρέισι, με καριέρα ως τώρα στα οπτικά εφέ και στο animation, ήταν η επιλογή του Τζάκμαν για τη σκηνοθεσία. Γιατί; 

Τον συνάντησε στα γυρίσματα ενός διαφημιστικού κι εντυπωσιάστηκε από το όραμα και την τεχνική του. Του είπε ότι θα ήθελε να συνεργαστούν κι ο Γκρέισι δεν τον πίστεψε. Οταν ο Τζάκμαν του έστειλε το σενάριο της ταινίας, ακόμα δεν μπορούσε να το πιστέψει ότι τον εμπιστευόταν για ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ. Τα στούντιο βέβαια είχαν back up. Εστειλαν και τον Τζέιμς Μάνγκολντ (τον σκηνοθέτη του «Logan») να επιβλέπει το γύρισμα και του έδωσαν το credit του executive producer».

Από που βγήκε ο όρος «Σιαμαία»; Ανάμεσα στα «φρικιά» που παρέλασαν από το τσίρκο του Μπάρναμ ήταν και δύο δίδυμοι “κολλημένοι” στο θώρακα. Ο Τσανγκ κι Ενγκ Μπάνκερ είχαν γεννηθεί στην Ταϊλάνδη (τότε “Σιάμ”). Οπότε πήραν το ψευδώνυμο “σιαμαίοι” και έτσι έμεινε στην ιστορία και η ορολογία για τα δίδυμα που γεννιούνται ενωμένα. Οι Μπάνκερ έζησαν το περισσότερο κομμάτι της ζωής τους στο τσίρκο του Μπάρναμ. Παντρεύτηκαν κι έκαναν από δέκα παιδιά ο καθένας. Πέθαναν στα βαθιά τους γηρατειά με τρεις ώρες διαφορά ο ένας από τον άλλον. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.