5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν την πρεμιέρα του «True Detective 3»

O 3ος κύκλος της πολυσυζητημένης σειράς έρχεται αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema αυτή την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου – ταυτόχρονα με την Αμερική. Διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το πρώτο, διπλό επεισόδιο!

Η πρώτη σεζόν του «True Detective» ανατίναξε το μυαλό μας. Με πρωταγωνιστές τους Μάθιου Μακόνεχεϊ και Γούντι Χάρελσον, η πένα του δημιουργού Νικ Πιτσολάτο μάς βούτηξε στους βάλτους της Λουιζιάνα και σε κάτι περισσότερο από την ξεχασμένη Αμερική – στη βαλτωμένη, σκοτεινή καρδιά της ανθρώπινης φύσης. Μυστήρια, συνωμοσίες, ενοχές, κοινωνική συλλογική ευθύνη στο κουκούλωμα εγκλημάτων, προσωπικό ηθικό βάρος στην αποτυχία να σταθείς στο ύψος σου. Οι δύο ντετέκτιβ δεν συγκρούστηκαν μόνο με έναν σίριαλ κίλερ, αλλά με ολόκληρο το σκελετό μιας κοινωνίας σε σήψη. Και με τους εαυτούς τους.

Η δεύτερη σεζόν, δικαιολογημένα, δεν άρεσε τόσο πολύ. Ομως οι διθύραμβοι που έχουν ήδη γραφτεί για την τρίτη, μάς κάνουν να ανυπομονούμε για την Κυριακή! Στις 13 Ιανουαρίου (ξημερώματα Δευτέρας για εμάς) θα δούμε ταυτόχρονα με την Αμερική, το πρώτο -διπλό- επεισόδιο του τρίτου κύκλου.

Διαβάστε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για να είστε έτοιμοι!

Ο Νικ Πιτσολάτο επιστρέφει στο σενάριο. Πολλοί θεωρούν ότι η απουσία του ως σεναριογράφος του 2ου κύκλου φάνηκε. Τώρα όμως επιστρέφει πανηγυρικά και πλημμυρίζει την εικόνα και το στόρι με την πυκνή γραφή που ξέρει. Για αυτό και η ιστορία κλείνει το μάτι στην αμερικανική σύγχρονη Ιστορία (γεγονότα που έχουν πράγματι συμβεί και σοκάρει την αμερικανική κοινωνία), αλλά και πλούσια σε μουσικές, λογοτεχνικές και κινηματογραφικές αναφορές.

Εκεί, στο Νότο. Ο τρίτος κύκλος επιστρέφει στον αμερικανικό νότο ακολουθώντας μία αστυνομική υπόθεση στη διάρκεια τριών δεκαετιών:στα 80ς, τα 90ς και στο σήμερα. Η υπόθεση αφορά στην εξαφάνιση δύο παιδιών, έξω στο Aρκανσο και την κατηγορία ότι για αυτό ευθύνονται τρεις έφηβοι “μεταλλάδες” της περιοχής. Και τόσο το μυστήριο της πλοκής, όσο και η κλειστή τοπική κοινωνία θα θυμίσει πολύ τον πρώτο κύκλο. Επίσης το γεγονός ότι και πάλι ακολουθούμε δύο μόνο ντετέκτιβ (όπως και στην πρώτη σεζόν), αντί για το μπέρδεμα των τεσσάρων πρωταγωνιστών του δεύτερου κύκλου, κάνει την ιστορία πολύ πιο προσωπική. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των “True Detective” Γουέιν Χέις και Ρόλαντ Γουέστ –  ο Στίβεν Ντορφ κι ο οσκαρικός (και με φρέσκια τη Χρυσή Σφαίρα του για το «Green Book»), Μαχερσάλα Αλι.

“Τhe West Memphis Three” Ο Νικ Πιτσολάτο εμπνέεται όπως είπαμε από αληθινά περιστατικά. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, λίγο έξω από το Αρκανσο (5 ώρες από την πόλη που ο Πιτσολάτο έχει τοποθετήσει την πλοκή του 3ου κύκλου) τρεις έφηβοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν τρία παιδιά. Οι Ντέμιεν Εκολς, Τζέσι Μισκέλι Τζούνιορ και Τζέισον Μπόλντγουιν καταδικάστηκαν το 1994 (οι δύο σε ισόβια κι ο ένας εις θάνατον) για την εκτέλεση τριών παιδιών κατά τη διάρκεια “σατανιστικών τελετών”. Η υπόθεση πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις, γιατί σε αρκετά σημεία ήταν αβάσιμη κι είχε αρκετές μαύρες τρύπες. Πολλά ντοκιμαντέρ έχουν γυριστεί προσπαθώντας να τη διαλευκάνουν (με διασημότερο το “Paradise Lost” του Μπρους Σινόφσκι) και πολλοί διάσημοι πήραν θέση απαιτώντας πιο ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την καταδίκη τριών εφήβων που “απλά άκουγαν heavy metal”. DNA test πριν από λίγα χρόνια έσπειραν περισσότερες αμφιβολίες για το αν η δικαιοσύνη είχε συλλάβει τους πραγματικούς δράστες. Η νέα δίκη ακύρωσε τις πρώτες ποινές και εφόσον οι κρατούμενοι είχαν υπηρετήσει ήδη 18 χρόνια, το δικαστήριο απλά τους έδωσε 10 ακόμα χρόνια με αναστολή. Ποιος σκότωσε λοιπόν αυτά τα παιδιά;

Η pop κουλτούρα (δεν) σκοτώνει. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει μετά από ένα έγκλημα ότι «άκουγε μέταλ», «έπαιζε βίαια video games», «έβλεπε Ταραντίνο» κλπ; O 3ος κύκλος του True Detective είναι πλούσιος σε μεγάλες και μικρές τέτοιες αναφορές και λεπτομέρειες: από τα εξαφανισμένα πιτσιρίκια που έπαιζαν «Dungeons & Dragons» (το war game φαντασίας που στηρίζεται σε role playing και είχε γίνει εμμονή πριν από 2-3 δεκαετίες) μέχρι τους «ενόχους» που ακούν psychedelic και death metal. Ο Πιτσιλάτο έχει εμπλουτίσει το σάουντρακ της σειράς με Black Sabbath, AC/DC, αλλά και post-punk, goth και rock – δίνοντας όλο το φάσμα της δεκαετίας του 80.

Αμαρτίες γονέων Kαθόλου τυχαία, το πλαίσιο είναι σαφές. Κι ένοχο. Μπορεί τα νέα παιδιά να είναι στο μικροσκόπιο της έρευνας, αλλά όλοι οι ενήλικοι έχουν μόλις βγει από ένα ιστορικό καταλυτικό για την Αμερική γεγονός. Πολλοί χαρακτήρες, αλλά και οι δυο ντετέκτιβ, είναι βετεράνοι του Βιετνάμ. Στις αρχές του 1980 που ξεκινά η πλοκή, κανείς δεν έχει αφήσει πίσω του τη σκοτεινή αυτή περίοδο. Ολοι έχουν αιματοβαμμένα χέρια. Κι ενοχές και εφιάλτες. Τι αναγκάστηκαν να κάνουν εκεί, και τι κουβάλησαν σπίτι με τις αποσκευές τους ίσως να είναι το κλειδί της ιστορίας. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.