5 λόγοι που δεν πρέπει να χάσετε το «OI ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΙΣΤΕΡΣ»

Εκανε πριν από λίγες μέρες την πρεμιέρα του στα κανάλια Novacinema. Σας προ(σ)καλούμε να το αναζητήσετε στο Nova On Demand. Eίναι το καλύτερο γουέστερν της δεκαετίας!

Ενας πολυβραβευμένος Γάλλος σκηνοθέτης, ο Ζακ Οντιάρ, κάνει το πιο ενδιαφέρον, σημαντικό, πολιτικό – το καλύτερο γουέστερν της δεκαετίας;

Ναι.

Αποδεικνύοντας ότι δεν είναι τυχαία ένας από τους μεγαλύτερους Eυρωπαίους σκηνοθέτες, ο Γάλλος δημιουργός στην πρώτη αγγλόφωνη all-star cast (Χοακίν Φίνιξ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Τζον Σ Ράιλι) ταινία του κερδίζει όλα τα στοιχήματα. Πάνω από όλα, παραδίδει μία άκρως διασκεδαστική, mainstream ταινία για το ευρύ κοινό – μία κωμωδία με ξεκαρδιστικές ατάκες, απολαυστικούς ήρωες και πανέξυπνα ευρήματα στην πλοκή.

Επιπλέον, κατασκευάζει με αριστοτεχνική μαεστρία ένα γουέστερν: η λαμπερή διεύθυνση φωτογραφίας, οι ευρυγώνιοι φακοί του, το βάθος πεδίου, τα πανοραμικά πλάνα του – όλα γεμίζουν την οθόνη με τα κλασικά αμερικανικά τοπία που σου κόβουν την ανάσα, τις πεδιάδες, τα άγρια βουνά και τα ποτάμια μιας χώρας-θησαυρού, που κατασπαράχτηκε για να προσφέρει πλούτο.

Διαβάστε 5 πράγματα και αναζητήστε οπωσδήποτε τους «Αδελφούς Σίστερς»:

Ποιος είναι ο Ζακ Οντιάρ: Κάποτε αποτελούσε τον σπουδαίο auteur που γνώριζαν μόνο οι σινεφίλ των κινηματογραφικό φεστιβάλ. Eδώ και πολλά χρόνια όμως, ο Γάλλος σκηνοθέτης έχει κάνει τέτοιες ταινίες που έχει περάσει και στην mainstream συνείδηση: «Ο Προφήτης» (2009), μια συγκλονιστική ιστορία εξουσίας στις φυλακές, είχε κερδίσει το Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες, το BAFTA ξενόγλωσσης ταινιας και μία υποψηφιότητα για Οσκαρ.  Επίσης, έκανε διάσημο τον πρωταγωνιστή του, Ταχάρ Ραχίμ. To «Σώμα με Σώμα» (2012) χάρισε στον Μαριόν Κοτιγιάρ τον πιο προκλητικό ρόλο της καριέρας της (ως μία ηρωίδα με ακρωτηριασμένα άκρα), υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και SAG, και μάς σύστησε και τον Βέλγο πρωταγωνιστή, Ματίας Σένερτς. Τέλος, το 2015 το «Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα» κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και καθιερώνει τον Οντιάρ, ως έναν από τους πιο σημαντικούς κι επιδραστικούς σκηνοθέτες στον κόσμο. Τον ξέρετε λοιπόν, ακόμα κι αν δεν ξέρατε το όνομά του.

«Αδελφοί Σίστερς» – η υπόθεση: Ο Ιλαϊ κι ο Τσάρλι Σίστερς είναι αδέλφια και πληρωμένοι μπράβοι του «Αρχηγού», του πλούσιου προύχοντα που κινεί τα νήματα στην περιοχή τους. Οσοι κτηνοτρόφοι, αγρότες, ή απλώς χαρτοπαίκτες τού χρωστούν χρήματα βρίσκουν μπροστά τους τους τιμωρούς εκτελεστές Αδελφούς Σίστερς. Ο Τσάρλι (Χοακίν Φίνιξ) είναι ο σταρ πιστολέρο του διδύμου – γρήγορος, θανάσιμος, επιπόλαιος, αλαζόνας κι αλκοολικός. Ο Ιλαϊ (Τζον Σι Ράιλι) είναι η ήρεμη δύναμη – μεγαλύτερος, δίκαιος, συναισθηματικός, ντροπαλός, συνετός. Βρισκόμαστε βαθιά στην Αγρια Δύση: χρυσοθήρες ταξιδεύουν με καραβάνια προς το Σαν Φρανσίσκο αναζητώντας με το κόσκινό τους το αμερικανικό όνειρο σε κάθε καλιφορνέζικο ποταμό που συναντούν στο διάβα τους. Οταν ο Αρχηγός πληροφορείται ότι ένας ξένος, ο χημικός Χέρμαν Κέρμιτ Γουόρμ (Ριζ Αχμεντ) έχει μία νέα μέθοδο για εύκολη και γρήγορη εξόρυξη χρυσού, στέλνει τους Αδελφούς Σίστερς στο κατόπι του. Πρέπει να ενώσουν δυνάμεις με έναν κυνηγό κεφαλών, τον Τζον Μόρις (Τζέικ Τζίλενχαλ), ο οποίος κι εκείνος έχει πληρωθεί για να ανακαλύψει και να παραδώσει τον Γουόρμ. Μόνο που στο Φαρ Ουέστ, οι συμμαχίες αλλάζουν κι ο μόνοι νόμοι που μετράνε είναι το χρήμα και η επιβίωση. Με αυτή τη σειρά.

Το all-star cast:  O Οντιάρ αποσπά ερμηνείες που για πολλούς από το καστ του αποτελούν την κορύφωση της καριέρας τους. Ο πάντα εξαιρετικός Χοακίν Φίνιξ (με πρόσφατο το οσκαρικό του buzz για το «Joker»), ποτέ δεν ήταν τόσο αυτοσαρκαστικά πληθωρικός και ταυτόχρονα αυστηρά συγκρατημένος, ώστε να μην του ξεφύγει στην καρικατούρα ένας larger-than-life ήρωας. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ γενναιόδωρα στέκεται διακριτικά στην άκρη, επίτηδες, προσφέροντας μία μελετημένη στις λεπτομέρειες της περσόνα – αυτή του σκεπτόμενου δυτικού, που πιστεύει στη δικαιοσύνη και (προ)βλέπει τα κακώς κείμενα (ο Ριζ Αχμεντ τον συμπληρώνει ως ο ονειροπόλος πολιτικός κι ο επιστήμονας άποικος). Κι ο Τζον Σι Ράιλι, βρίσκει επιτέλους έναν ρόλο-καριέρας, με μία αστεία, θλιμμένη, ειρωνική, συναισθηματική, στιβαρή ερμηνεία που θα έπρεπε να καταλήξει οσκαρική.

Γιατί είναι τολμηρό να επιχειρήσει κανείς σήμερα να γυρίσει ένα γουέστερν: Σκεφτείτε το: δεν πάς απλά να κατακτήσεις το Χόλιγουντ, με την πρώτη σου αγγλόφωνη ταινία, αλλά επιλέγεις να είναι γουέστερν – βουτάς δηλαδή με το κεφάλι σ’ ένα αρχετυπικά αμερικανικό κινηματογραφικό σύμπαν. Ο Οντιάρ το τόλμησε και βγήκε νικητής. Διασκευάζοντας (μαζί με τον πιστό συνσεναριογράφο του Τομά Μπιντεγκέν) το «The Sisters Brothers» βιβλίο του Καναδού Πάτρικ ντε Βιτ, ο Οντιάρ κοιτά κατάματα και ξεκάθαρα τα θεμέλια μιας χώρας που χτίστηκε πάνω σε μετανάστες και τυχοδιώκτες, εργάτες και οπορτουνιστές, σε Ευαγγελιστές, χαρτοπαίκτες, ληστές και πόρνες, που όλοι μοιράζονται ένα κοινό όνειρο και μία ίδια πλάνη.

Και κάπως έτσι “βρίσκει χρυσό”. Με πανέξυπνο χιούμορ, κοφτερό κυνισμό, ωμότητα και καλογραμμένους χαρακτήρες που συνθλίβουν τον πλαστό, σχηματικό διαχωρισμό των «καλών-κακών» των γουέστερν κι αποδομούν κάθε «ηρωισμό» του είδους, ο Οντιάρ αποκαλύπτει ποια χέρια πραγματικά έχτισαν την Αμερική, με ποια κίνητρα, ποια (ανύπαρκτη) ηθική και ποιο τίμημα. Mην το χάσετε – είναι απολαυστικό, περιπετειώδες, αστείο και πολιτικό. Μια ταινία 5 αστέρων. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.