5 πράγματα που δεν ξέρατε για τη «Διάσωση»

Η τελευταία ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, που βασίζεται στο «The Martian», το sci-fi μυθιστόρημα του Αντι Γουίρ (2011).

Παρόλο που μιλάμε όμως για ταινία επιστημονικής φαντασίας, λίγα πράγματα έμειναν στη σφαίρα της φαντασίας. Yπήρξε τέτοια ενδελεχής έρευνα για να στηθεί σε πιθανά ρεαλιστικά πλαίσια η ταινία που το αστείο που ειπώθηκε στο τέλος των γυρισμάτων ήταν ότι «η ομάδα του Ρίντλεϊ Σκοτ απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει ζωή στον Αρη, απατώντας στο αιώνιο ερώτημα του Ντέιβιντ Μπόουι…»

Διαβάστε αναλυτικά:

Is there life on Mars? Ο σεναριογράφος Ντρου Γκόνταρντ έγραφε το σενάριο ξανά και ξανά μετά από συμβουλές ειδικών της NASA, για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια στις επιστημονικές του λεπτομέρειες. Για παράδειγμα: ο πλανήτης είναι ως γνωστόν κόκκινος λόγω της σκόνης, αλλά τα ηλιοβασιλέματα και οι αυγές είναι μπλε – γιατί δεν υπάρχει ατμόσφαιρα. Πόσο δυνατοί είναι οι άνεμοι. Πόσο κρύο κάνει (μέσος όρος -60 βαθμούς Κελσίου). Πόσο πιο ελαφρύς είναι ο άνθρωπος εκεί (60%) και ποιος ο βιολογικός ημερήσιος του κύκλος (24 ώρες).

Μαρκ Γουάτνεϊ: ο Ματ Ντέιμον ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του βοτανολόγου-αστροναύτη που ξεμένει στον πλανήτη Αρη και πρέπει να επιβιώσει στο άγονο περιβάλλον μέχρι να διασωθεί από τη NASA. Το όνομα «Μαρκ» σημαίνει «Μάρκους» στα λατινικά, ή διαφορετικά «Mars», «Αρης». To όνομα της αποστολής του είναι «Ares 3» (Αρης 3), ενώ το όνομα του διαστημόπλοιου που ταξιδεύει από τη Γη στον Αρη είναι «Ερμής» – από το Αρχαίο Θεό της Επικοινωνίας.

Eρχόμαστε με δώρα: Μία βερσιόν του σεναρίου συνόδευσε το πλήρωμα του Ωρίωνα στο διάστημα. Στο εξώφυλλο είχε ζωγραφίσει ο ίδιος ο Ματ Ντέιμον μια καρικατούρα του.

Σπέσιαλ Εφέ. Στα γυρίσματα χρησιμοποίησαν μία από τις μεγαλύτερες green screen οθόνες σ’ ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο, μία πραγματική φάρμα με πατάτες φυτεύτηκε σε ένα από τα 20 σετς που χτίστηκαν, ενώ 24 εβδομάδες χρειάστηκαν στο post production της ταινίας: δεν είχαν μόνο να κατασκευάσουν την καταιγίδα, ή το αφιλόξενο περιβάλλον του πλανήτη Αρη. Είχαν να σβήσουν τους γαλάζιους ουρανούς του κανονικού γυρίσματος, ακόμα και τις αντανακλάσεις των ανθρώπων του συνεργείου στο τζάμι της κάσκας του Ματ Ντέιμον και να κατασκευάσουν ένα λειτουργικό σύστημα φίλτρων που θα έδινε τον ίδιο χρωματικό τόνο σε όλα τα πλάνα για να επιτευχθεί ομοιομορφία.

Oταν η ζωή μιμείται το σινεμά: Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2015, τέσσερις μέρες πριν την πρεμιέρα της ταινίας βρέθηκε νερό στον Πλανήτη Αρη.

Μάθε που μπορείς να δεις την ταινία “Η Διάσωση“.

Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.