5 πράγματα που δεν ξέρατε για τoν πρωταγωνιστή του «Fury» Σάια ΛαΜπέφ

Μία ταινία γυρισμένη μέσα στο κλειστοφοβικό περιβάλλον ενός τανκ.

Το «Fury» ξεκινά τον Απρίλιο του 1945. Οι Σύμμαχοι σχεδιάζουν την τελευταία αντεπίθεση στην Ευρώπη. Ο σκληροτράχηλος λοχίας Wardaddy (Μπραντ Πιτ) ηγείται μιας εξαιρετικά επικίνδυνης αποστολής σε εχθρικό έδαφος, έχοντας στη διάθεσή του μόνο ένα τανκ με πενταμελές πλήρωμα. Με αριθμητικό μειονέκτημα, ελάχιστα πολεμοφόδια και σέρνοντας μαζί τους έναν νεοσύλλεκτο που αντιμετωπίζει ηθικά διλήμματα, η ομάδα, κόντρα στις πιθανότητες, διαθέτει τον ηρωισμό, για να δώσει την τελευταία της μάχη στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο Ντέιβιντ Αγιερ («End of Watch») σκηνοθετεί και υπογράφει το σενάριο μιας ατμοσφαιρικής και αγωνιώδους πολεμικής ταινίας με ένα εντυπωσιακό καστ. Ανάμεσά τους κι ο Σάια ΛαΜπεφ, ένα παράδοξο, αλλόκοτο πλάσμα του πλανήτη Χόλιγουντ.

Τον ξέρετε από τις ταινίες του. Hταν ο πρωταγωνιστής των πρώτων «Transformers», ο φιλόδοξος πιτσιρικάς χρηματιστής δίπλα στον μέντορα «Γκόρντον Γκέκο» (Μάικλ Ντάγκλας) στο sequel της «Wall Street: Το Χρήμα Ποτέ Δεν Πεθαίνει», ενώ ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, σε απόλυτη συμφωνία με τον Χάρισον Φορντ, τον είχε στέψει ως τυχερό διάδοχο του «Ιντιάνα Τζόουνς» – μέχρι που τα θαλάσσωσε. Στην πρεμιέρα του «Indiana Jones και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου» στις Κάννες το 2008, ο Σάια ΛαΜπέφ δήλωσε ότι «ο Σπίλμπεργκ φταίει που σακάτεψε το μύθο στο 4ο Ιντιάνα». Πώς είπατε; Το Χόλιγουντ σοκαρίστηκε, ο Σπίλμπεργκ τον έβαλε στη μαύρη λίστα κι ο Χάρισον Φορντ τον αποκάλεσε δημοσίως «ηλίθιο κι ανόητο κωλόπαιδο». Αυτή ήταν η αρχή της παράδοξης καριέρας του ΛαΜπέφ, μία περίεργη μίξη από αλλοπρόσαλλες δηλώσεις, δημόσιους τσακωμούς, οργισμένες παπαράτσι φωτογραφίες και, παράλληλα, υπέροχους, σκοτεινούς, δύσκολους ρόλους, όπου επιδείκνυε ερμηνείες γεμάτες ηλεκτρισμένη ενέργεια, ωμό ταλέντο, μεγαλείο.  

Ισως να τον ξέρετε κι από αυτά τα σκάνδαλά του. Την εμφάνισή του πριν 2 χρόνια στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ Βερολίνου, στην πρεμιέρα του «Nympomaniac», με μια χαρτοσακούλα στο κεφάλι που έγραφε «Δεν Είμαι Πια Διάσημος». Το δημόσιο καβγά του με τον Αλεκ Μπόλντγουιν στις πρόβες του θεατρικού «Orphans» που θα ανέβαζαν στο Μπρόντγουεϊ, όταν κατηγόρησε τον 55χρονο συμπρωταγωνιστή του μπροστά σε όλους ότι «είναι ερασιτέχνης, δεν ξέρει τα λόγια του και τον καθυστερεί» (τελικά απολύθηκε). Τον τρόμο της Μία Γουασικόφσκα στα γυρίσματα του «Lawless», όταν μη μπορώντας να τον αντέξει, απείλησε ότι θα φύγει από την ταινία. Το βίντεό του το καλοκαίρι του 2014 να κυνηγάει έναν πανικοβλημένο άστεγο στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Τη σύλληψή του (το βράδυ της ίδιας μέρας) κατά τη διάρκεια της παράστασης «Καμπαρέ», όπου από την πλατεία του θεάτρου φώναζε στους ηθοποιούς στη σκηνή, άναψε τσιγάρο, σηκώθηκε, ανέβηκε στο σανίδι και… έβαλε χέρι στον πρωταγωνιστή Αλαν Κάμινγκ.  

Hθοποιός σημαίνει πόνος.  Τρελός; Υπό την επήρεια; Βαθιά προβληματικός; Ή μας δουλεύει; Ισως, όλα αυτά μαζί. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Interview», ο ΛαΜπέφ καταλογίζει την μανιώδη συμπεριφορά του στην αφοσίωσή του στο σινεμά Μεθόδου – όταν δηλαδή οικειοποιείσαι 24 ώρες το 24ωρο το ρόλο σου. «Εχω πολύ οργή μέσα μου» είπε ο ΛαΜπεφ στο «Interview». «Είμαι ανασφαλής κι αν ξέρω να κάνω κάτι καλά είναι να αντλώ έμπνευση από τα αρνητικά της ζωής μου. Από τον πόνο. Το μόνο που μου έχει δώσει ο πατέρας μου είναι πόνος. Οταν τον παίρνω στο skype να μιλήσουμε, δεν το κάνω για να πούμε τα νέα μας. Περιμένω να με εξοργίσει, να με ρίξει σ’ αυτό το συναισθηματικό ωκεανό και μετά θα αναλάβω εγώ. Είμαι η μαριονέτα κι αυτός κινεί τα νήματα. Ο πατέρας μου κρατά το κλειδί στα βασικά μου ένστικτα. Κρύβεται μεγάλη μαγεία στο θυμό, μεγάλη δύναμη. Για χρόνια φοβόμουν να αφήσω την οργή μου να εκφραστεί, τώρα όμως τη χρησιμοποιώ στην τέχνη μου. Μόνο που δεν ξέρω πώς να βγω μετά από τους ρόλους. Δε βγαίνω ποτέ…»
«O καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του» λέει για αυτόν ο Μπραντ Πιτ. Kι όμως. Ενώ κανονικά «δε θα έπρεπε να μπορεί να ξαναδουλέψει σ’ αυτή την πόλη», ο ΛαΜπέφ χαίρει θαυμασμού από τους συναδέλφους του. «Ω, πόσο τον αγαπώ» δήλωσε ο Πιτ μετά τα γυρίσματα του «Fury». «Ο Σάια είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που έχω δει στη ζωή μου. Ο πιο συνεπής, αυτός που δίνει τη φουλ αφοσίωσή του. Ζει το ρόλο, όσο κανένας άλλος, πιστέψτε με. Ημουν τυχερός που συνεργάστηκα με τέτοιο σπουδαίο ηθοποιό. Είναι ο καλύτερος της γενιάς του…» «Ημασταν στο μακιγιάζ όπου επιχειρούσαν να του ζωγραφίσουν τραύματα στο πρόσωπο…» συμπληρώνει κι ο Λόγκαν Λέρμαν, ο άλλος συμπρωταγωνιστής της ταινίας. «Δεν πίστευε ότι μοιάζουν αληθινά. Εβγαλε το σουγιά του και χαράκωσε το πρόσωπό του. Ανοιγε κάθε μέρα τις πληγές του, τις εμπόδιζε να κλείσουν μέχρι να τελειώσει το γύρισμα. Ο,τι θα δείτε, είναι αληθινό…»

Το όνομά του χαρακτήρα του είναι Μπόιντ Σουάν, ή «Βίβλος». Eίναι ένας αδίστακτος σκοπευτής (είναι ο πυροβολητής που κάθεται δίπλα στον οδηγό) και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος του Θεού, της πίστης. «Ηταν ιδιαίτερη πρόκληση να ψάξω και να ερμηνεύσω έναν Χριστιανό που μελετά τις Γραφές, ενώ κάνει όσα κάνει την ώρα της μάχης. Βρήκα κι εγώ την Πίστη μου μέσα από την ταινία. Εγινα Χριστιανός, κι όχι δεν λέω μαλακίες για να πουλήσω πνεύμα ή την ταινία, το εννοώ! Το μόνο που μου ζητήθηκε είναι να λέω τις προσευχές που είχε το σενάριο. Εγώ όμως έπρεπε να τον καταλάβω και βυθίστηκα στις Γραφές. Μόνο αν ταυτιστείς με το κείμενο μπορείς να παίξεις αυτό τον ήρωα. Η προετοιμασία μου ήταν ένα μεγάλο δώρο. Κατατάχθηκα στην Αμερικανική Εθνοφρουρά για δύο μήνες. Μετά μάς έστειλαν σε στρατόπαιδο εκπαίδευσης, όπου υπηρέτησα υπό τις διαταγές του Κάπτεν Γέιτς στο 41ο τάγμα πεζικού. Εζησα επίσης για ένα μήνα σε στρατιωτική βάση, όπου μας προετοίμαζαν για απόβαση στο Αφγανιστάν. Πέρασα εκπαίδευση πυροβολητή, ενώ ταυτόχρονα αρίστευσα στις εξετάσεις και πήρα δίπλωμα που με αξιώνει να πολεμήσω με την Ενθνοφρουρά ασκώντας χρέη νοσηλευτή. Σήμερα ξέρω τα πάντα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία ενός τανκ. Κι όσα έχουν γραφτεί στη Βίβλο. Αυτό που δεν περίμενα ήταν ότι όλα όσα βρήκα, τα ένιωσα. Με έσωσαν. Η ηθοποιία είναι μία άνευ όρων παράδοση στο χαρακτήρα. Μία απόλυτη ψυχική αιμοδοσία. Υπάρχει μεγάλη ομορφιά σ’ αυτό, μαγεία.»

Μάθε που μπορείς να δεις την ταινία “Fury“.

Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.