5 πράγματα που μοιράζεται μαζί μας η Μαριόν Κοτιγιάρ

Mε αφορμή το «Macbeth» γνωρίζουμε λίγο καλύτερα την πρωταγωνίστριά του: την οσκαρική Μαριόν Κοτιγιάρ.

5 πράγματα που μοιράζεται μαζί μας η Μαριόν Κοτιγιάρ

Όμορφη σαν κύκνος – αποπνέει μία απλότητα στον τρόπο που κουβαλά τον εαυτό της, μία καθαρότητα στο βλέμμα, αλλά και ταυτόχρονα κάτι το άπιαστα εξωτικό.
Μιλά αργά, σταθερά, αναπνέει με σοβαρότητα την κάθε της λέξη. Η Μαριόν Κοτιγιάρ δεν είναι τυχαία η Γαλλίδα πρωταγωνίστρια στην οποία έχει υποκλιθεί τόσο το ευρωπαϊκό σινεμά, όσο και το Χόλιγουντ και τα Οσκαρ.
Είναι η ηθοποιός που δουλεύει σκληρά για το επάγγελμά της, επιλέγει τα δύσκολα και τα υπηρετεί. 

Γιατί το «Μacbeth»είναι ακόμα τόσο δημοφιλές έργο;  «Ο Σαίξπηρ είχε μία βαθιά κατανόηση για την ανθρώπινη ψυχή. Και μοιράστηκε αυτή την κατανόηση μαζί μας με συγκλονιστική ποίηση. Για αυτό και είναι τόσο ενδιαφέρον να επιστρέφεις πίσω στο κείμενο και να ανακαλύπτεις κάτι ακόμα πιο βαθύ, ακόμα πιο επίκαιρο για τη ζωή σου, για την ιστορική στιγμή που διανύεις εσύ τώρα – αιώνες μετά τη συγγραφή του.
Δεν μελέτησα τις προηγούμενες σπουδαίες κυρίες που έχουν ερμηνεύσει το ρόλο της Λαίδης Μάκβεθ. Υπάρχουν κάποιες συγκλονιστικές ερμηνείες από κορυφαίες ηθοποιούς εκεί έξω, το γνωρίζω. Για παράδειγμα, η «Λαίδη Μάκβεθ» της Τζούντι Ντεντς είναι για μένα η κορυφαία. Την είχα δει στο θέατρο και μετά από χρόνια όταν συνεργαστήκαμε μαζί για μια ταινία, βρήκα και ξαναείδα αποσπάσματα. Ποιος θα μπορούσε να επαναλάβει το θρίαμβο μίας τέτοιας ηθοποιού; Οχι δεν ξαναείδα τίποτα. Το βάρος που ένιωθα στους ώμους μου ήταν ήδη μεγάλο. Το ενδιαφέρον του ρόλου για μένα, κι εκεί έψαξα τον άξονά μου, ήταν πώς μια γυναίκα βρέθηκε σ’ έναν τόσο αδίστακτο, σκληρό κόσμο. Τι της συνέβη; Πόσο σκοτεινή πρέπει να ήταν η ζωή της για να μεταμορφωθεί σε αυτό το πλάσμα για να επιβιώσει; Προσπάθησα να την εξανθρωπίσω… »

Κανένας ρόλος δεν είναι δύσκολος «Δεν μου φαίνεται κάτι δύσκολο. Δεν μου αρέσει να κοιτώ τις δυσκολίες. Απλά νομίζω ότι ο ηθοποιός χρειάζεται χρόνο για να δουλέψει. Να εργαστεί σκληρά να βρει τον κάθε χαρακτήρα, να πλησιάσει, να του αποκαλυφθεί. Πρέπει να έχεις χρόνο για να εξερευνήσεις το μυαλό, το πνεύμα, την ψυχή του ρόλου. Υπάρχουν ρόλοι που σου παίρνουν απλά περισσότερο καιρό για να τους κατακτήσεις, να τους καταλάβεις.
Με τη «Λαίδη Μάκβεθ» για παράδειγμα ήμουν για πρώτη φορά διστακτική. Αρχικά φοβόμουν να της επιτρέψω να μπει μέσα μου, ακριβώς επειδή κουβαλούσε αυτό το βαρύ σκοτάδι.
Όμως κάθε εμπειρία είναι διαφορετική, κι αυτό ακριβώς αγαπώ στη δουλειά μου. Δεν μπορείς στ’ αλήθεια να συγκρίνεις πράγματα που δεν συγκρίνονται.
Όμως μπορώ να σας πω ότι αυτή η ποικιλία, ότι βάζω τον εαυτό μου να αναμετρηθεί κάθε φορά με κάτι άλλο, μεγαλύτερο, πιο απαιτητικό, είναι κι ο λόγος που έγινα ηθοποιός. Αυτό ονειρευόμουν να κάνω.»

Δεν θεωρεί τον εαυτό της ηθοποιό μεθόδου «Πριν γίνω μητέρα, έδινα τα πάντα στους ρόλους μου. Τώρα δεν το κάνω. Δεν μπορώ να κουβαλήσω στο παιδί μου τη «Λαίδη Μακβέθ», για παράδειγμα. Θα φρίκαρε. Εδώ φρίκαρα εγώ με το σκοτάδι της – πώς χάνει τον έλεγχο, πώς αυτοκτονεί. Αλλά είναι δύσκολο να σβήσεις τη μηχανή. Να πατήσεις pause. Δεν έχεις πάντα τον έλεγχο. Όταν ξεκινάς το γύρισμα μιας ταινίας, μπαίνεις σ’ έναν κόσμο. Πρέπει να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι αυτός θα είναι ο κόσμος σου για πολύ πολύ καιρό. Πριν γίνω μητέρα, επέτρεπα να εξαφανίζομαι σε αυτό τον κόσμο.
Τώρα προσπαθώ να υψώνω τείχη για να προστατεύω το παιδί μου, να διατηρώ μία κανονικότητα. Παλιότερα δεν προστατευόμουν από τις ηρωίδες μου – τους επέτρεπα να με στοιχειώνουν. Γιατί να γίνεις ηθοποιός αν νιώθεις ότι πρέπει να προστατεύεσαι;»
 
Η συνεργασία με τον Μάικλ Φασμπέντερ «O Μάικλ είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς ηθοποιούς που έχω ποτέ συνεργαστεί.
Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, σε κάθε λήψη, δεν ξέρεις τι θα συμβεί, τι ιδέα θα έχει για να δώσει κάτι φρέσκο, κάτι καλύτερο στη σκηνή. Δεν είναι ότι προσπαθεί να κάνει συνέχεια τη διαφορά – αυτό, ξέρετε, μπορεί να είναι πολύ εκνευριστικό: υπάρχουν ηθοποιοί που το κάνουν επίτηδες, φορσέ, δεν τους βγαίνει και πάνε πίσω το γύρισμα και τη δική σου δουλειά.
Όχι, ο Μάικλ απλά είναι μεγάλος καλλιτέχνης. Ολα όσα κάνει έχουν άξονα την ίδια τη δουλειά, το χαρακτήρα του, όχι το ψώνιο του ή την επιδειξιομανία του «πρωταγωνιστή».
Έχει μία τεράστια ενέργεια μέσα του και αυτό εμπνέει κι εσένα να βγάζεις τον καλύτερό σου εαυτό μαζί του.»

Τι αγαπά στη δουλειά της και τι απεχθάνεται Αγαπώ το ότι γίνομαι κάθε χρόνο και πιο πλούσια σε εμπειρίες.
Γίνομαι πλουσιότερη εξερευνώντας τις ψυχές των ανθρώπων μέσα από τους ρόλους μου. Ετσι αισθάνομαι: πλουσιότερη.
Yπάρχουν πράγματα που με στεναχωρούν στη διασημότητα. Κι αυτό έχει να κάνει με τα media και πώς αντιμετωπίζουν τους ηθοποιούς ως φιγούρες ενός δικού τους σεναρίου που μπορεί να μην έχει να κάνει σε τίποτα με την πραγματικότητά μας, αλλά βολεύει – φέρνει νούμερα. Γράφονται κείμενα ή γίνονται ρεπορτάζ που μιλούν για σένα με τέτοια ευκολία, λες και σε ξέρουν.
Στην ουσία περιγράφουν κάποιον που απέχει πάρα πολύ από αυτό που πραγματικά είσαι. Και καμιά φορά αυτό είναι σκληρό ή και εξοργιστικό. 

Μάθε που μπορείς να δεις την ταινία “Macbeth”

Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.