5 πράγματα που δεν ξέρατε για το «Τελευταία Εξοδος Ρίτα Χέιγουορθ»

Η ταινία που προτάθηκε το 1995 για 7 Οσκαρ, αν και εμπορική αποτυχία όταν πρωτοβγήκε στις αμερικανικές αίθουσες, σκαρφάλωσε αρκετά ψηλά σε λίστες των πιο αγαπημένων ταινιών όλων των εποχών.

5 πράγματα που δεν ξέρατε για το «Τελευταία Εξοδος Ρίτα Χέιγουορθ»

Η ταινία που προτάθηκε το 1995 για 7 Οσκαρ, αν και εμπορική αποτυχία όταν πρωτοβγήκε στις αμερικανικές αίθουσες, σκαρφάλωσε αρκετά ψηλά σε λίστες των πιο αγαπημένων ταινιών όλων των εποχών.

Διαβάστε 5 trivia για το «Shawshank Redemption»

Οταν θέλεις κάτι τόσο πολύ. Ο σκηνοθέτης Φρανκ Ντάραμποντ δέχθηκε μείωση στα χρήματά του για να του επιτρέψει το στούντιο να γράψει ο ίδιος το σενάριο (να κάνει τη κινηματογραφική μεταφορά από την ομώνυμη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ)  
Το έγραψε μέσα σε 8 εβδομάδες. 

Τζεφ Μπρίτζες, Τομ Χανκς, Κέβιν Κόστνερ, Τομ Κρουζ, Νίκολας Κέιτζ, Τζόνι Ντεπ. Μερικά από τα ονόματα που διεκδίκησαν το ρόλο του Αντι, ο οποίος πήγε τελικά στον Τιμ Ρόμπινς. Ο Τομ Χανκς αρνήθηκε λόγω των γυρισμάτων του Forrest Gump, αλλά τελικά έπαιξε στην επόμενη ταινία του Ντάραμποντ, το «Πράσινο Μίλι». Κι όσο για το «Θεό» ή αλλιώς, το Μόργκαν Φρίμαν: αυτή είναι η αγαπημένη του ταινία, από ολόκληρη τη φιλμογραφία του. Παραλίγο όμως να χάσει το ρόλο. Είχε ανταγωνισμό από τους Κλιντ Ιστγουντ, Χάρισον Φορντ, Πολ Νιούμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ που όλοι διεκδίκησαν μία ακρόαση.
Στο μυθιστόρημα άλλωσε ο «Ρεντ» είναι ένας μεσήλικας Ιρλανδός. Ομως ο Ντάραμποντ είχε πάντα στο μυαλό του τον Φρίμαν, καθώς ήξερε ότι η υποβλητική φωνή του θα κάνει θαύματα στο voice over. 

Ηταν πιο μακρύ αυτό το τούνελ. Η ταινία διαρκεί  2 ώρες και 22 λεπτά. Αυτό το ξέρουμε. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ο Nτάραμποντ αναγκάστηκε να κόψει αρκετό ακόμα υλικό που είχε γυρίσει, για να μειώσει την ακόμα πιο μεγάλη διάρκεια της ταινίας. Πρόσφατα, κυκλοφόρησαν οι κομμένες σκηνές. Η μία που αποτυπώνει τη ζωή του αποφυλακισμένου «Ρεντ», ο οποίος επιβιώνει δύσκολα βάζοντας τα ψώνια σε σακούλες σε σούπερ μάρκετ. Η άλλη διαδραματίζεται αμέσως μετά την απόδραση, όταν ένας νεαρός φύλακας μπαίνει στο τούνελ και πέφτει πάνω σε απόβλητα του υπονόμου – μία αστεία, αλλά «περιττή» κορύφωση της νίκης των αδύναμων απέναντι στο σύστημα.   

Ποια ταινία είχε ο Ντάραμποντ ως «οδηγό»; Ο σκηνοθέτης Φρανκ Ντάραμποντ έβλεπε τα «Καλά Παιδά» του Μάρτιν Σκορσέζε κάθε Κυριακή για όσους μήνες διήρκεσε το γύρισμα. Ήθελε να διδαχθεί από τον τρόπο που ο Σκορσέζε χρησιμοποιούσε το voice over στην αφήγηση και πώς αποτύπωνε το πέρασμα του χρόνου. 

H ζωή μιμείται την τέχνη. Πριν από λίγο καιρό, ο Ντέιβιντ Σουίτ κι ο Ρίτσαρντ Ματ, δύο καταδικασμένοι για δολοφονία σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησαν το ίδιο κόλπο με αυτό του «Τελευταία Εξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» για να αποδράσουν. Στις 12 Ιουλίου, ο Μεξικανός μεγαλέμπορος ναρκωτικών Χοακίν «El Chapo» Γκούσμαν, έκανε το ίδιο. Τούνελ που οδηγούν από το κελί στην ελευθερία, έπαψαν να υπάρχουν μόνο σε βιβλία του Στίβεν Κινγκ, τα οποία διασκευάζονται κινηματογραφικά σε ταινίες. Κι όμως το 1994, η ανατροπή του φινάλε του «The Shawsank Redemption» του Φρανκ Ντάραμποντ έμοιαζε με επιστημονική φαντασία.   

– “Τελευταία Έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ” Μη χάσετε την ταινία την Πέμπτη 11/8 στις 23:40 αποκλειστικά στο NOVACINEMA2HD
 
Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.