5 πράγματα για το «Captain Fantastic»

Ο Βίγκο Μόρτενσεν φτάνει μέχρι τα Οσκαρ στο ρόλο του ως πατέρας μίας εναλλακτικής οικογένειας. Αν αναρωτιέστε γιατί το «Captain Fantastic» έκανε τόσο ντόρο, διαβάστε 5 λόγους!

Ένα ζευγάρι, κάπου, κάποτε, εγκατέλειψε τον πολιτισμό. Έχτισαν το σπίτι τους μέσα στο άγριο δάσος και γέννησαν εκεί και μεγάλωναν τα 6 παιδιά τους.
Αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης (ιστορία, πολιτική, φιλοσοφία, επιστήμες, μαθηματικά) αλλά και τρόποι επιβίωσης και άμυνας. Μόνο που η χίπικη αυτή ζωή, μακριά από την οργανωμένη κοινωνία, διακόπτεται απότομα: η μαμά πεθαίνει, και τώρα η οικογένεια πρέπει να επιστρέψει για την κηδεία.
Και για πρώτη φορά τα 6 παιδιά θα μπουν στο δίλημμα: μεγαλώνουν σωστά ή θα προτιμούσαν μία πιο συμβατική ζωή; 

Διαβάστε 5 πράγματα γιατί το «Captain Fantastic» του Ματ Ρος είναι μία ταινία που πρέπει να δείτε:

Βίγκο Μόρτενσεν: Σ’ έναν δύσκολο ρόλο που θα μπορούσε να ξεφύγει στην καρικατούρα, ο Βίγκο Μόρτενσεν φορά την εναλλακτική φιλοσοφία του ήρωά του, με τόλμη και γενναιοδωρία. Και κερδίζει μία υποψηφιότητα στα Οσκαρ, αλλά και την ανανεωμένη αγάπη των θαυμαστών του. Τα παιδιά του καστ τον αγάπησαν τόσο πολύ που κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τον αποκαλούσαν «Summer Dad». 

Θα μπορούσε μία τέτοια οικογένεια να υπάρξει; Ένα από τα ατού της ταινίας είναι ότι… σε βάζει σε σκέψεις. Όλα όσα βλέπουμε μοιάζουν αρκετά ρεαλιστικά και ψαγμένα – σαν κάποιος να έκανε μεγάλη έρευνα για να είναι όλες οι λεπτομέρειες (από τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία, μέχρι τις συμπεριφορές και τους διαλόγους) όσο πιο κοντά σε μία τέτοια εναλλακτική πραγματικότητα. Αυτό ήταν κάτι που ο Μόρτενσεν απαίτησε. Αλλά βρήκε το δάσκαλό του: ο Ματ Ρος είχε μία τέτοια παιδική ηλικία, μεγαλώνοντας με την οικογένειά του στη νοτιοδυτική πλευρά του Ειρηνικού. 

Σινεμά και πολιτική.
H ταινία προτείνει έναν εναλλακτικό τρόπο να μεγαλώσει κανείς τα παιδιά του – μακριά από τις συστημικές δυτικές κοινωνίες. Ακόμα κι αν διαφωνείς με την αφέλεια του σεναρίου, ανοίγει ένας κινηματογραφικός και παγκόσμιος διάλογος που έχει ενδιαφέρον. Ο Ρος δηλώνει εντυπωσιασμένος από την υποδοχή της ταινίας σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου: «Το διεθνές κοινό εκπλήσσεται που μία αμερικανική ταινία αμφισβητεί τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Έχουμε επιβάλει την κουλτούρα μας στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο με έναν τρόπο ιμπεριαλιστικό. Κι όμως αυτό το σενάριο θέτει τα ζητήματα από την αρχή: μήπως ζούμε τις ζωές μας λάθος; Μήπως αναπαραγάγουμε παιδιά-ρομποτάκια; Μήπως η ελεύθερη σκέψη, η πραγματική γνώση, κρύβεται αλλού;» 

Συνέπεια και πειθαρχία. Ο σκηνοθέτης έβαλε τα 6 παιδιά να του υπογράψουν συμβόλαιο: να υποσχθούν ότι δε θα φάνε ζάχαρη ή junk food σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Καθημερινά επίσης, είχαν προπόνηση με τον Μόρτενσεν: στην πάλη και το κυνήγι. 

Βραβεία και διακρίσεις: Το «Captain Fantastic» έκανε πρεμιέρα στις 23 Ιανουαρίου, 2016 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance. Μετά από λίγους μήνες προβλήθηκε και στο τμήμα «Un Certain Regard» στο φεστιβάλ Καννών. Με το τέλος του 2016, επιλέχθηκε από το National Board of Review (μία από τις πιο εστέτ ενώσεις κριτικών κινηματογράφου της Αμερικής) ως μία από τις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Και, φυσικά, ο Βίγκο βρέθηκε υποψήφιος στην κατηγορία Α’ Ανδρικού ρόλου σε Οσκαρ και Χρυσές Σφαίρες. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.