5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την αληθινή ιστορία της «Επιχείρησης Εντεμπε»

Το «7 Mέρες στο Εντεμπε» είναι μία περιπέτεια που παγώνει το αίμα. Ακόμα περισσότερο αν ξέρεις ότι βασίζεται στην αληθινή ιστορία μίας διαβόητης αεροπειρατείας που ξεκίνησε... στην Αθήνα!

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία της αεροπειρατείας του 1976 που ξεκίνησε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και συγκλόνισε τον κόσμο, το «7 Mέρες στο Εντεμπε» του Χοσέ Παντίχα («Elite Squad», «Νarcos») είναι η περιπέτεια και το ψυχολογικό, πολιτικό θρίλερ που θέλεις να δεις.

 Διαβάστε 5 πράγματα για την αληθινή ιστορία.

«Επιχείρηση Εντεμπε» ή «Επιχείρηση Αστροπελέκι»: Ετσι έμεινε στην ιστορία η επιχείρηση πάταξης μίας τρομοκρατικής ενέργειας κι αεροπειρατείας που πραγματοποίησαν οι Ειδικές Δυνάμης του Ισραηλινού Στρατού στο αεροδρόμιο «Εντεμπε» στην Ουγκάντα, στις 6 Ιουλίου του 1976.

Μία εβδομάδα πριν: 27 Ιουνίου 1976. Σε πτήση της Air France από το Τελ Αβίβ προς Παρίσι, δύο αεροπειρατές (μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και δύο μέλη των  Επαναστατικών Πυρήνων της Γερμανίας (Revolutionary Cells) κατέλαβαν το αεροσκάφος (με 248 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα) και του άλλαξαν πορεία, προσγειώνοντάς το στην Ουγκάντα. Το αίτημα των αεροπειρατών ήταν η απελευθέρωση 40 Παλαιστινίων, πολιτικών κρατουμένων του Ισραήλ (και 13 ακόμα σε περισσότερες χώρες – από φυλακές της Κένυας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας).

Αεροδρόμιο Ελληνικού, Αθήνα. Το Airbus A300 της Air France προερχόταν από το Τελ Αβίβ και είχε προορισμό το Παρίσι, με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού, από το οποίο επιβιβάσθηκαν οι αεροπειρατές μαζί με άλλους επιβάτες. Η αεροπειρατεία ξέσπασε πάνω από την Κόρινθο.

Ο δικτάτορας  Ιντι Αμίν Νταντά καλωσόρισε τους αεροπειρατές. Η κυβέρνηση της Ουγκάντα από την αρχή δήλωσε την υποστήριξή της στον Παλαιστινιακό λαό και καλωσόρισε τους αεροπειρατές. Ηξερε για την τρομοκρατική επιχείρηση από την αρχή. Ο στρατός του βοήθησε να γίνει εκκαθάριση: οι 148 επιβάτες που δεν ήταν Ισραηλινοί, απελευθερώθηκαν και πέταξαν για Παρίσι. Οι 94 Ισραηλινοί όμηροι και το πλήρωμα του αεροσκάφους φυλακίστηκαν σε χώρο του αεροδρομίου με απειλές για τη ζωή τους.

Μοσάντ & Ειδικές Δυνάμεις. Η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ και οι Ειδικές Δυνάμεις συνεργάστηκαν για την «Επιχείρηση Εντεμπε». Τους πήρε 7 μέρες, μία εβδομάδα, κι έδρασαν νύχτα: τέσσερα C-130 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με 100 κομάντος πέταξαν 4.000 χιλιόμετρα για την επιχείρηση διάσωσης. Η επιχείρηση διέρκησε 90 λεπτά. Από τους 106 ομήρους οι 102 διεσώθηκαν και 4 σκοτώθηκαν. Πέντε Ισραηλινοί κομάντος τραυματίστηκαν ενώ ο αρχηγός των κομάντος, συνταγματάρχης Γιονατάν Νετανιάχου (αδελφός του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου) σκοτώθηκε. Κατά την επιχείρηση σκοτώθηκαν και όλοι οι αεροπειρατές. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.