5 πράγματα που δεν ξέρατε για το «Selma»

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της αφροεαμερικανικής ιστορίας και της «μαύρης δύναμης» της Αμερικής μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη σε ένα στιβαρό δράμα που κέρδισε αρκετή απήχηση και, για πολλού, αδικήθηκε στα Οσκαρ.

Την άνοιξη του 1965, ο Δρ. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, λίγο πριν παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, ηγείται της προσπάθειας των Αφροαμερικάνων να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ψήφο.
Οι επαφές του με τον Λίντον Τζόνσον και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα τον αναγκάζουν να οργανώσει μια ειρηνική πομπή από την πόλη Σέλμα έως το Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα.
Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και το ολοένα αυξανόμενο πάθος της κοινότητας για ισότητα.

Διαβάστε 5 πράγματα που δεν ξέρατε για τη «Selma»: 

Oι κληρονόμοι δεν παραχώρησαν τα δικαιώματα. Το «Martin Luther King Jr. estate» είχε ήδη πουλήσει τα δικαιώματα των λόγων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στα στούντιο των DreamWorks και Warner Brothers, για μία άλλη κινηματογραφική βιογραφία που ετοιμάζεται.
Για τις ανάγκες του «Selma», η σκηνοθέτης Αβα ΝτιΒερνέ (η οποία έκανε και το 90% της διασκευής του σεναρίου, αν και δεν πήρε το κρέντιτ) αναγκάστηκε να γράψει μία δική της εκδοχή των λόγων του θρυλικού ηγέτη. 

Διαφορετικό καστ. Η ταινία είχε μείνει στα ράφια των στούντιο για πολλά χρόνια.
Το σενάριο ήταν στη λίστα των «ανεπιθύμητων πρότζεκτ» του Χόλιγουντ. Αρχικά, ο Λι Ντάνιελς («The Butler») είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία.
Με αυτόν στη σκηνοθετική καρέκλα είχαν υπογράψει για να πρωταγωνιστήσεις οι Χιου Τζάκμαν (ως ο «Σερίφης Τζιμ Κλαρσ), Λίαμ Νίσον (ως «Λίντον Τζόνσον») Ρόμπερτ Ντε Νίρο (ως «Κυβερνήτης Τζορτζ Γουάλας») κι ο Λένι Κράβιτς (ως ο ακτιβιστής «Αντριου Γιανγκ»).
Ο μοναδικός που παρέμεινε ίδιος όταν αποχώρησε ο Ντάνιελς και μαζί του κι όλο το καστ, ήταν ο πρωταγωνιστής Ντέιβιντ Ογιέλοου, ο οποίος πάλευε για να κερδίσει το ρόλο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για 7 χρόνια. Εκείνος έπεισε τους παραγωγούς ότι η Αβα ΝτιΒερνέ πρέπει να αναλάβει τη σκηνοθεσία. 

Από τα χέρια ποιων σκηνοθετών πέρασε το πρότζεκτ: Στίβεν Σπίλμπεργκ, Στίβεν Φρίαρς, Πολ Χάγκις, Σπάικ Λι, Μάικλ Μαν.

White Oscars. Μεγάλο σκάνδαλο το ότι η σκηνοθέτης Αβα ΝτιΒερνέ κι ο πρωταγωνιστής Ντέιβιντ Ογιέλοου δεν ήταν καν υποψήφιοι στις υποψηφιότητες των Οσκαρ 2015. Η απουσία τους ξεκίνησε την καταγγελία για τα «Λευκά Οσκαρ» και η πίεση οδήγησε την Ακαδημία να αλλάξει τους κανόνες της, για να επιτύχει πιο δίκαια και πιο αντιπροσωπευτικά βραβεία. 

Xειροκρότημα. Όταν ο Ντέιβιντ Ογιέλοου τελείωσε το γύρισμα της τελευταίας σκηνής (τον ευχαριστήριο λόγο του Βραβείου Νόμπελ) λύγισε και ξέσπασε σε κλάματα, καθώς οι κομπάρσοι και το συνεργείο ενώθηκαν σ’ ένα αυθόρμητο χειροκρότημα. 

“SELMA”. Μη χάσετε την ταινία την Κυριακή 11/9 στις 23:10 αποκλειστικά στο NOVACINEMA3HD

– Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.