5 πράγματα που δεν ξέρατε για το «Spotlight»

Πόσα ξέρετε για το δημοσιογραφικό δράμα που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας φέτος; Και πόσα για την αληθινή ιστορία την οποία αποτυπώνει στη μεγάλη οθόνη;

Βοστώνη, 2002. Τα μέλη της ομάδας ερευνητικών ρεπόρτερ της Boston Globe (που ονομάζεται «Spotlight») ακολουθούν μία σειρά στοιχείων που θέλουν έναν συνταξιούχο πλέον ιερέα να ήταν αναμειγμένος σε κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης μικρών αγοριών και ανακαλύπτουν κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ενα κύκλωμα παιδεραστίας και συγκάλυψης από την ίδια την Καθολική Εκκλησία: πάνω από 70 ιερείς φέρονται να είχαν κακοποιήσει μικρά παιδιά στη Βοστώνη, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, και τα εγκλήματά τους να έχουν αποσιωπηθεί από όλο τον συστημικό ιστό. Οι οικογένειες ντρέποντας, η κοινότητα σιωπούσε, η Εκκλησία απλά μετέφερε τους παιδεραστές σε άλλες ενορίες. Οι δημοσιογράφοι Γουόλτερ Ρόμπι Ρόμπινσον, Σάσα Φάιφερ, Μάικλ Ρεζέντες και Ματ Κάρολ είχαν το θάρρος να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο και να έρθουν αντιμέτωποι με το νοσηρό κομμάτι της παντοδύναμης Καθολικής Εκκλησίας.

O Toμ ΜακΚάρθι («The Station Agent», «The Visitor») υπογράφει τη στιβαρή, αλλά καθόλου επιδεικτική σκηνοθεσία, ενώ στο σενάριο (ο ίδιος υπήρξε υποψήφιος για Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου με το «Up» της Pixar)  συνεργάζεται με τον Τζος Σίνγκερ (του κορυφαίου τηλεοπτικού πολιτικού δράματος «West Wing»). 

H ταινία ήταν υποψήφια για 6 Οσκαρ: ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, Β’ Ανδρικού (Μαρκ Ράφαλο), Β’ Γυναικείου (Ρέιτσελ ΜακΑνταμς), μοντάζ. Κέρδισε δύο, αλλά πολύ σημαντικά – ταινίας και σεναρίου!

Διαβάστε 5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ιστορία του «Spotilight»:

Πόσο σημαντική είναι η αληθινή δημοσιογραφία! Ως αποτέλεσμα της έρευνάς τους (τιμήθηκαν με το βραβείο Pulitzer) 249 ιερείς της Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης κατηγορήθηκαν για παιδεραστία. Σε όλη την Αμερική, 6.427 ιερείς κατηγορήθηκαν για τη σεξουαλική κακοποίηση 17.259 θυμάτων. 

Ολοι συνάντησαν και μελέτησαν τους πραγματικούς δημοσιογράφους του «Spotilight». Λέγεται ότι όταν ο Γουόλτερ Ρόμπινσον επισκέφτηκε το γύρισμα, εντυπωσιάστηκε με τον Μάικλ Κίτον που καθόταν σε ένα ακριβές αντίγραφο του γραφείου του και δακτυλογραφούσε με τα δύο δάκτυλα, όπως αυτός, με τα χείλη σφιγμένα, μπροστά από μια παλιομοδίτικη οθόνη υπολογιστή, ακριβώς όπως αυτή που είχε το 2001. Το ίδιο έπαθε κι ο Μάικλ Ρεζέντες, τον οποίο μελέτησε και υποδύθηκε ο Μαρκ Ράφαλο: «Βλέποντας τον Μαρκ να με υποδύεται ήταν σαν να κοιτάω σ’ έναν καθρέφτη τον εαυτό μου αλλά χωρίς να έχω κανένα έλεγχο των πράξεών μου». 

Η ευθύνη που ένιωσε η ΜακΑνταμς ερμηνεύοντας ένα αληθινό κι εν ζωή πρόσωπο ήταν μεγάλη. Πέρασε ένα 3ήμερο στο σπίτι της Φάιφερ και τη ρωτούσε για τα πάντα – μικρά και μεγάλα: πώς ρωτούσε τα θύματα για λεπτομέρειες, πώς κατέγραφε τα γεγονότα, τι παπούτσια φορούσε τότε, αν περπατούσε ή οδηγούσε, αν έφερνε μαγειρευτό φαγητό στη δουλειά της, πόσο μακριά ήταν τα νύχια της.

Eπιρροές: Ο Τομ ΜακΚάρθι δηλώνει τις εξής κινηματογραφικές επιρροές στον τρόπο που ήθελε το σενάριο και τον τόνο της ταινίας: Ολοι οι Ανθρωποι του Προέδρου, Network, The Insider, Broadcast News, Η Ετυμηγορία κλπ 

Προσοχή στη λεπτομέρεια: Οι τίτλοι αρχής και τέλους είναι γραμμένοι σε Miller –  τη γραμματοσειρά που τυπώνεται η Boston Globe. 

– “SPOTLIGHT. Μη χάσετε την ταινία την Κυριακή 11/9 στις 22:00 αποκλειστικά στο NOVACINEMA1HD

Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.