5 πράγματα που δεν ξέρατε για το «Sicario: Ο Εκτελεστής»

Ο Ντενί Βιλνέβ, ο Καναδός σκηνοθέτης («Μέσα από τις Φλόγες», «Prisoners», «Enemy»), επιστρέφει με το «Sicario: Ο Εκτελεστής», μία τολμηρή ταινία με εκρηκτικό θέμα και λαμπερό καστ (Εμιλι Μπλαντ, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Τζέιμς Μπρόλιν).

Το «Sicario» είναι ένα αστυνομικό (αν)ηθικό δράμα για τον βρώμικο πόλεμο εναντίον των μεξικανικών καρτέλ που έχουν ισοπεδώσει κάθε έννοια της νόμιμης τάξης κι από τις δύο πλευρές των συνόρων. Παρακολουθεί μια πράκτορα του FBI που συνεργάζεται μυστικά με τη CIA για τη σύλληψη ενός μεγαλέμπορου ναρκωτικών, αλλά η αποστολή θα ωθήσει τις ηθικές αξίες της πέρα από τις αντοχές της.

Διαβάστε 5 πράγματα για το «Sicario»: 

Eτυμολογία H λέξη προέρχεται από το λατινικό «Sicarius» που σημαίνει «μαχαιροβγάλτης». Κι αυτό γιατί ήταν ο όρος που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για να περιγράφουν τους Ιουδαίους Ζηλωτές που σκότωναν τους Ρωμαίους με κοντούς σουγιάδες που έκρυβαν στη ζώνη τους. Ενδιαφέρον: πολύ πιστεύουν ότι το όνομα «Ισκαριώτης» (I-scari-ot) του Ιούδα, έχει κοινή ρίζα.

Γιατί ο Ντενέβ ήθελε να κάνει μία τόσο δύσκολη ταινία: Ζούμε σ’ έναν καιρό όπου οι γκρίζες ζώνες είναι πιο θολές παρά ποτέ κι αυτή η ταινία θέτει δυνατές ερωτήσεις χωρίς να δίνει απαντήσεις. Το πρότζεκτ έφτασε σε μένα αμέσως μετά το «Prisoners». Είμαι πολύ αργός σεναριογράφος, ενώ η όρεξή μου για το σινεμά είναι τεράστια αυτήν την περίοδο. Διαβάζω πολλά σενάρια, αλλά μ’ αυτό πραγματικά τραυματίστηκα, ένιωσα καταραμένος, ερωτεύτηκα. Μου το έστειλε ο ατζέντης μου και μου είπε, είναι ακριβώς αυτό που αναζητάς, γιατί μ’ ενδιέφερε το θέμα των συνόρων Αμερικής – Μεξικού. Ολοι σ’ αυτό το δωμάτιο ξέρουμε πόση βία υπάρχει εκεί και ως Βορειοαμερικανός μοιράζομαι την ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Αυτή η βία σκεπάζεται από μια συνωμοσία σιωπής που της δίνει ακόμα χειρότερη μορφή, οπότε νιώθω ευθύνη ως σκηνοθέτης να αγκαλιάσω την πραγματικότητα και να τη δείξω. Απλώς για μένα το «Sicario» δεν είναι μια ταινία για το Μεξικό, αλλά για την Αμερική. 

O ίδιος Μπενίσιο Ντελ Τόρο έκοψε τους διαλόγους του στο σενάριο. Συνήθως οι ηθοποιοί θέλουν περισσότερη έκθεση σε μία ταινία. Ο Ντελ Τόρο, ηθοποιός μεθόδου, πίστεψε ότι ο ήρωάς του πρέπει να λέει ελάχιστα και να μην αποκαλύπτει ποιος είναι. Μετά από συμφωνία με τον Βιλνέβ έκοψε το 90% από τα λόγια του! Περιφέρεται σιωπηλός κι ο χαρακτήρας του αποκτά μυστήριο και επικινδυνότητα. 

Eίναι ξεκάθαρα η Εμιλι Μπλαντ μία δυναμική πρωταγωνίστρια σε ένα ανδροκρατούμενο καστ; Νομίζω ότι στις μέρες μας προκύπτουν νέα κύματα φυλετικής ανισότητας, και χαίρομαι που βρίσκομαι πρωταγωνίστρια σε έναν blockbuster action κινηματογραφικό κόσμο που δεν εμπιστεύεται ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι κι εμπορικές. Τις ηρωίδες που έχω ενσαρκώσει αρκετές φορές σε ταινίες δράσης, δεν τις βλέπω ως ιδιαίτερα σκληρές – υπάρχουν πολλές δυνατές γυναίκες εκεί έξω, δεν γίνεσαι δυνατή επειδή στη δουλειά σου κρατάς όπλο. Η ηρωίδα μου στο «Sicario» μου φάνηκε αρκετά ευάλωττη, αντιμέτωπη με τα ηθικά διλήμματά της και το γεγονός ότι προσπαθεί να επιβιώσει σ’ ένα αντρικό επάγγελμα δεν είναι κάτι που την κάνει αρρενωπή. Μίλησα με γυναίκες πράκτορες του FBI, είναι συνηθισμένα κορίτσια, τελειώνουν τη δουλειά τους και γυρίζουν σπίτια τους να δουν το «Downton Abbey».

Το σίκουελ είναι ήδη στα σκαριά! Οχι, ούτε Ντενί Βιλνέβ συμφωνεί για την αναγκαιότητα μίας δεύτερης συμφωνίας (για αυτό και δε θα επιστρέψει στη σκηνοθετική καρέκλα) ούτε η πρωταγωνίστρια, Εμιλι Μπλαντ . Ομως το «Soldado», όπως θα ονομάζεται το σίκουελ του φιλμ θα έχει την υπογραφή του σεναριογράφου της πρωτότυπης ταινίας, Τέιλορ Σέρινταν, και μέρος του πρωτότυπου καστ – τόσο ο Τζος Μπρόλιν όσο κι ο Μπενίσιο Ντελ Τόρο έχουν προφανώς συμφωνήσει αφού το σενάριο θα επικεντρώνεται στους δικούς τους χαρακτήρες. Οσο για την καρέκλα του σκηνοθέτη, σε αυτή θα καθίσει o Ιταλός Στέφανο Σολίμα, του δικού μας τηλεοπτικού «Gomorra»!

– “SICARIO: Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ“. Μη χάσετε την ταινία τη Κυριακή 2/10 στις 22:00 αποκλειστικά στο NOVACINEMA1HD

Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.