5 πράγματα που δεν ξέρατε για το «Bόλτα στο Κενό»

H ιστορία του γάλλου ακροβάτη Φιλίπ Πετί είχε καταγραφεί στο οσκαρικό ντοκιμαντέρ «Man on Wire» (2009). Τώρα έγινε 3D ταινία με τον Ρόμπερτ Ζεμέκις να βάζει τον Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ να διασχίσει την απόσταση μεταξύ των Διδύμων Πύργων σε τεντωμένο σχοινί.

Διαβάστε 5 trivia:

Η πραγματική ιστορία: Στις 7 Αυγούστου 1974, λίγες μέρες πριν κλείσει τα 25 του χρόνια, ο Γάλλος ακροβάτης Φιλίπ Πετί πραγματοποίησε το τρελό του όνειρο: διέσχισε σε τεντωμένο σύρμα την απόσταση που ενώνει τις ταράτσες των Διδύμων Πύργων του World Trade Center. Χρειάστηκαν 45 λεπτά για να ολοκληρώσει τον άθλο του και 8 διαδρομές πίσω-μπρος. Το επικίνδυνο εγχείρημα έγινε φυσικά μυστικά και παράνομα, αιφνιδιάζοντας το Δήμο της Νέας Υόρκης και τις αστυνομικές αρχές.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Πετί να συλληφθεί από τους (εντυπωσιασμένους) αστυνομικούς, οι οποίοι κατέγραψαν το συμβάν ως «παρατήρηση ενός άντρα σε σύρμα», απ’ όπου και ο ακροβάτης πήρε το παρατσούκλι του: «Man on Wire». 

Το ντοκιμαντέρ: Μια τριακονταετία αργότερα, ο Βρετανός ντοκιμαντερίστας Τζέιμς Μαρς σκηνοθέτησε ένα από τα πιο πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου, δίνοντάς του τον ίδιο τίτλο: «Man on Wire».
Η ταινία βραβεύτηκε με Οσκαρ, BAFTA, Independent Spirit Award, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στο Σάντανς, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και στο Φεστιβάλ του Τορόντο, μονοπώλησε τα βραβεία ντοκιμαντέρ σε όλες τις ενώσεις κριτικών της χρονιάς και γενικώς απογειώθηκε ακόμα πιο ψηλά κι από τον Φιλίπ Πετί ανάμεσα στους Δίδυμους Πύργους.

Η 3D ταινία: Γιατί θέλησε ο Ζεμέκις να γυρίσει την ιστορία σε μία φιξιόν ταινία; Τη θεωρεί φόρο τιμής την πόλη της Νέας Υόρκης και στους Δίδυμους Πύργους. «Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που περπάτησε εκεί πάνω κι ο μόνος που θα το κάνει ποτέ. Και σ’ αυτό υπάρχει μια όμορφη δύναμη.» Κι όσο αφορά τη φόρμα, το 3D, την εντυπωσιακή προβολή της σε IMAX κινηματογράφους: «Πάντα βλέπουμε την πιο βαρετή γωνία όταν κοιτάζουμε κάποιον να περπατά ψηλά πάνω σε σύρμα. Πάντα κοιτάζουμε προς τα πάνω. Τώρα θα βάλουμε το κοινό εκεί πάνω, μαζί με τον Πετί!» 

O πρωταγωνιστής Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ: Επιλέχθηκε για την μικροσκοπική του φιγούρα και την ομοιότητά του με τον Πετί. Ο ίδιος ο Γάλλος ακροβάτης (ο οποίος ζει ακόμα) τον εκπαίδευσε στο να περπατά σε τεντωμένο σχοινό. Ο Λέβιτ ήταν τόσο φυσικό ταλέντο που χρειάστηκε μόνο 8 μαθήματα.
Εχοντας σπουδάσει Γαλλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο, μιλούσε ήδη Γαλλικά. 

Η εμπειρία θέασης: Στην πρεμιέρα της ταινίας αρκετοί θεατές έπαθαν ίλιγγο και αποχώρησαν από την αίθουσα. «Αυτό θέλαμε» δήλωσε μετά ο Ζεμέκις. «Οχι να φεύγει ο κόσμος, φυσικά, αλλά να αναπαραστήσουμε τι σημαίνει να είσαι πάνω στο σχοινί. Να μη το βλέπεις απλά. Να το βιώνεις…»

– Μάθετε πότε προβάλλεται η ταινία “Βόλτα στο κενό“.

– Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.