5 πράγματα που δεν ξέρατε για το «Unbroken» της Αντζελίνα Τζολί

Στον «Αλύγιστο» («Unbroken»), τη δεύτερη σκηνοθετική της απόπειρα, η Αντζελίνα Τζολί επέλεξε να αποθανατίσει μία συναρπαστική αληθινή ιστορία – αυτή του Ολυμπιονίκη και βετεράνου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Λούι Ζαμπερίνι, ο οποίος πολεμώντας στον ειρηνικό, επέζησε της πτώσης του αεροπλάνου του, και τις αιχμαλωσίας τους από τους Ιάπωνες.

Η πραγματική ιστορία: Tο «Unbroken» στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Λόρα Χίλενμπραντ (η ίδια είχε γράψει και το «Seabiscuit: An American Legend») που αφηγείται την αληθινή ιστορία του Ολυμπιονίκη και βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Λούι Ζαμπερίνι.
Ο Ζαμπερίνι, νεαρός μικροαπατεώνας Ιταλοαμερικανός βρήκε το νόημα της ζωής στο τρέξιμο, κι έφτασε να παίρνει μέρος στους Ολυμπιακούς του ’36 και να διακρίνεται εκπροσωπώντας την Αμερική. Η καριέρα του διακόπτεται, όμως, από τον Β’ Παγκόσμιο. Ως αεροπόρος, καταλήγει σε μια σχεδία στη μέση του ωκεανού για 47 ημέρες κι επιβιώνει για να διασωθεί από Ιάπωνες που τον κλείνουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. 

Το Χόλιγουντ ήθελε να γυρίσει την ταινία από τα 50ς. Η Universal Studios είχε πρωτοαγοράσει τα δικαιώματα της ιστορία του Ζαμπερίνι από το 1957, με την ελπίδα ότι θα γυρίσει την ταινία με πρωταγωνιστή τον Τόνι Κέρτις. Άγνωστο γιατί αυτή δε γυρίστηκε ποτέ. Το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε το 2010, όταν το βιβλίο της Χίλενμπραντ έγινε best-seller. Την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου ανέλαβαν οι αδελφοί Κοέν, ο Ρίτσαρντ Λα Γκραβενίζ («The Fisher King») κι ο Γουίλιαμ Νίκολσον ((«Les Miserables», «Μονομάχος», «Elizabeth: The Golden Age»). 

Ο υπερήλικας Ζαμπερίνι στήριξε την Αντζελίνα: εκτός από τα δικαιώματα της ιστορίας του και τον συμβουλευτικό του ρόλο στα γυρίσματα, τη συνόδευσε σε φωτογραφήσεις, πρεμιέρες – ακόμα και στο οσκαρικό γκαλά όπου παρέλαβε το τιμητικό της βραβείο για την ανθρωπιστική της δράση. 

Κυρίες και κύριοι, ο Τζακ Ο’ Κόνελ.  Ποιος όμως είναι ο συγκλονιστικός πρωταγωνιστής του «Αλύγιστου» και που τον έχουμε ξαναδεί; Σε πολλές, μικρότερες, ευρωπαϊκές ταινίες με ισάξια τεράστιες ερμηνείες: ως βίαιο κατάδικο στο «Γροθιές στους Τοίχους» του  Ντέιβιντ Μακένζι. Ως βρετανό στρατιώτη που ξεμένει ανάμεσα στους Ιρλανδούς αντάρτες στο Μπέλφαστ για μία εφιαλτική νύχτα στο «’71» του Γιαν Ντιμάνζ. Tώρα πια,  ο 25χρονος ηθοποιός με το ωμό ταλέντο, το εύθραυστο βλέμμα και την δαιμονισμένη ενέργεια που απαιτεί να τον προσέξεις είναι το πιο χοτ χαρτί για τους αμερικανούς σκηνοθέτες. Σε λίγες εβδομάδες θα τον δούμε στα κανάλια novacinema στο «Money Monster» της Τζόντι Φόστερ – ανάμεσα στον Τζορτζ Κλούνεϊ και την Τζούλια Ρόμπερτς.
Γεννημένος το 1990 από πατέρα Ιρλανδό και μητέρα Αγγλίδα, ο Ο’ Κόνελ είχε απογοητευτεί πριν ο Μακένζι τον ανακαλύψει: «Ξεκίνησα να πηγαίνω σε ακροάσεις από την ηλικία των 13 και ξαφνικά έχουν περάσει 10 χρόνια. Πέρασα μια ολόκληρη δεκαετία προσπαθώντας να κερδίσω την αναγνώριση που έχω. Είναι σαν ανεμοστρόβιλος… Αναγκάστηκα να φάω πολλά σκατά χωρίς να συμβιβαστώ, το οποίο ήταν σημαντικό και αυτή είναι η κουλτούρα που κουβαλάω. Αξιοπρέπεια και τιμή. Αυτές οι αξίες με βοήθησαν να εξελιχθώ και να αντιμετωπίσω την απόρριψη…» 

Ο Ζαμπερίνι δεν έζησε να δει την πρεμιέρα της ταινίας. Δυστυχώς όμως, ο Ζαμπερίνι έφυγε έξι μήνες πριν την πρεμιέρα του «Αλύγιστου», τον Ιούλιο του 2014, πλήρης ημερών, στα 97 του χρόνια. Η οικογένειά του έκανε γνωστό το θάνατό του με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Έχοντας ξεπεράσει κάθε στιγμής της ζωής του αμέτρητες αντιξοότητες, ο Ολυμπιονίκης δρομέας και ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Λούι Ζαμπερίνι, ποτέ δεν λύγισε απέναντι στην πρόκληση. Πρόσφατα ήρθε αντιμέτωπος με την πιο μεγάλη δοκιμασία της ζωής του, μία σοβαρή πνευμονική λοίμωξη.  Μετά από μία μάχη 40 ημερών, πέθανε ήρεμα, παρουσία ολόκληρης της οικογένειάς του, κι αφήνοντας πίσω του μία κληρονομιά που έχει αγγίξει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Το απαράμιλλο θάρρος του και το αγωνιστικό του πνεύμα δεν ήταν ποτέ περισσότερο εμφανή, από όσο τις τελευταίες του μέρες.».
Όπως ήταν αναμενόμενο και η ίδια η Τζολί έκανε επίσημες δηλώσεις: «Πρόκειται για μία απερίγραπτη απώλεια. Του είμαστε ευγνώμονες, καθώς η γνωριμία μας μαζί του πλούτισε τις ζωές μας. Θα μας λείψει πάρα πολύ…»

– Μάθετε πότε προβάλλεται η ταινία “Unbroken“.

Και μην ξεχνάς…με το Novaguide.gr φτιάχνεις το δικό σου τηλεοπτικό οδηγό διαθέσιμο όπου και αν βρίσκεσαι.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.